blekowca 13.08.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 hehe, aż mi przypomniałeś, jak sam takie rzeczy oddawałem: było tego na pełen wózek, z iluś różnych faktur, trwało to upiornie długo, a w kasie zwrotów jedna osoba. Za mną ustawiła się kolejka na pół sklepu, a następny kolejkowicz po mnie w jednym momencie nawet z pięściami zaczął startować ... i pewnie wtedy go MODEROWAŁEŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.08.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 ... i pewnie wtedy go MODEROWAŁEŚ Eeetam, na wzajemnym prężeniu klat sie skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 18.08.2014 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Odnotowuję dla porządku postępy z czwartku i soboty( piątek było święto). Wyjścia gmc i do solara są już zrobione. I wymurowałem progi. Zostaje zrobienie odpływów, czerpni północno-wschodniej (z opcją przerobienia na gwc) i rozłożenia instalacji do odkurzacza centralnego. Potem już bezpośrednie przygotowywania do wylewania posadzki, folia i styropian. Dodatkowo w czwartek rozmawiałem z polecanym ociepleniowcem, cena niestety wyższa, bo mury nie wyszły równe i będą mieli dodatkową pracę ze sztukowaniem i docinaniem styropianu, żeby docelowo równość uzyskać. Dla porządku przedstawi jeszcze kalkulację z jego materiałem (robią w termoorganice). Ponadto, wznowiłem temat oczyszczalni ścieków - dobrze byłoby mieć ją po posadzkach, wtedy TŚD do likwidacji by poszło, ma być w końcu tymczasowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 18.08.2014 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Jak kogoś interesuje postęp prac nad ustawą o OZE to rozpoczął się jej etap Sejmowy - tutaj można śledzić postępy Nie napisałem wyżej, okazało się że na POŚ mam jeszcze szansę załapać się na dofinansowanie, zawsze to 40 % (prawie) taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.08.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Wczoraj zrobiłem odpływy na parterze, okazało się że kratki odpływowe które kupiłem na poddasze się nie nadają , są za wysokie, mają po 14-15 cm, a posadzka ze styropianem ma mieć tam tylko 12 cm. Robiłem już przymiarki do otworu na czerpnię północno-wschodnią, pierwotnie chciałem zrobić otwór na wysokości podłogi żeby móc łatwo potem podłączyć gwc, ale to niezgodne z przepisami by było (minimum 2 m od ziemi), więc odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.08.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 dumam jeszcze nad gwc... W sklepie internetowym znalazłem coś takiego - http://sklep.termokontrol.com.pl/813-thickbox_default/przewod-wentylacyjny-o160-pe-flex-gwc.jpg50 m rury za 1 800 zł, a jak będą mi kopać pod przyłączenie POŚ to wykop będzie łączył wyjście kanalizy z domu, do POŚ i pewnie jeszcze sięgnie do pomieszczenia gospodarczego bo w nim najlepiej umieścić wentylator napędzający napowietrzanie POŚ-ki. Aż się prosi, żeby w tym samym wykopie puścić też tą zieloną i załatwić od razu dwie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 19.08.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Ale czy ta rura jest gładka w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.08.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 jaka to średnica? 1800 zł za 50mb??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 19.08.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jak załatwisz stały spadek na całej długości tak aby Ci się w żadnym miejscu woda nie zbierała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.08.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 do gwc tą rurę chcesz.. po mojemu się nie nadaje.. dwie ścianki - ciepło przenikać będzie chyba nie bardzo,, a po drugie powierzchnia wymiany mała dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.08.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Nie napisałem od razu, kliknięcie na zdjęcie kierowało do opisu sklepowego. Ścianki dwie, w środku gładka, z utrzymaniem równego spadku rzeczywiście kłopot. Po doświadczeniach z dotychczasowym gwc, wkopywanie się poniżej 1 m to kłopot, często stoi woda, z odprowadzeniem problem bo grunt nieprzepuszczalny. Raczej jeśli już to krótszy odcinek tak około 1 m pod gruntem z wlotem w najniżej położonej części działki, o średnicy 110 tak żeby zimą tylko mrozu do domu nie ciągnąć, a latem wystudzić trochę. Więc jednak ta rura odpada Zdałem sobie sprawę, że przed posadzkami na pewno muszę zrobić kratki nawiewne na poddaszu bo podejścia do nich będą w posadzce. Dziury przez strop mam już dawno przekute, sądziłem, że w casto sobie dobiorę kratki i sztywne podejścia do nich, a tu bryndza. Przy okazji, czy w posadzce rury wentylacyjne muszą być sztywne czy mogę ciurkiem bezpośrednio ze skrzynki rozdzielacza pociągnąć pe-flexem aż do samej kratki? Drugi problem to elektryczny w swej naturze jest. Bo chyba zażyczyliśmy sobie włączanie światła w holu na parterze od strony salonu i wiatrołapu. Znaczy się na kontaktach bistabilnych. A wiecie, ja to z grubsza wiem jak to działa, ale - zabij! - nie wiem jak podłączyć. A wczoraj wieczorem po powrocie z casto, taka jakaś słabość inwestora ogarnęła, że sącząc herbatę postanowiłem, że dziś to nie będę kuł, wiercił i ciężkich robót wykonywał, tylko lajtowo - podepnę sobie remontową oprawkę w holu, bo lato się kończy i będę miał wygodne oświetlenie dołu, bez ciągania się z przedłużaczem i lampką warsztatową. Oprawkę a jakże, przymocowałem, i zabrałem się do puszki - pandory jej mać. Toż tam było jakieś kłębowisko, do puszki prowadzą 4 kable - przyzwoicie na goło to tylko jedna trójka kabli jest wyprowadzona, a pozostałe to jakieś 3 takie brązowe cosie, co łączą razem kable jednego sortu (przypatrzyłem się kolorom to wiem) i dwa takie przezroczyste, jakby rj45 http://media.conrad.com/medias/global/ce/2000_2999/2600/2620/2628/262854_RB_00_FB.EPS_1000.jpg tylko trochę inne, pewnie jakieś szybkozłączki, jak ktoś potrafi. Domyślam się, że to pewnie do podłączenia kontaktu do światła w holu - podłączanie bistabilnego kontaktu za pomocą szybkozłączek, jeszcze i to muszę się poduczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.08.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Bi stabilny działa na zasadzie chwilowego zwarcia na wejściu... czyli jednym kabelkiem możesz doprowadzić z kilku włączników sygnał do przekaźnika. Te bistabilne jakiej firmy masz i w szafie czy w puszce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.08.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Pewnie złączki Vago. Ważne pytanie, czy to miało być na przekaźnikach (nie kontaktach) bistabilnych, czy wyłącznikach schodowych. Schemat instalacji jednego będzie w instrukcji kupionego przekaźnika, a jak podłączyć schodowe - schematów jest w necie mnóóóóuuuóóóstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.08.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Napowietrzanie POŚ wentylatorem? Nie słyszałem Rura raczej się nie nadaje i cena mz za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.08.2014 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Napowietrzanie POŚ wentylatorem? Nie słyszałem Rura raczej się nie nadaje i cena mz za wysoka. Te biologiczne pośki mają osad czynny - zawartość musi być non-stop napowietrzana. W ofercie oczyszczalni doczytałem, że ich wentylator - sorry - dmuchawa, może być na dworze (wtedy potrzebuje specjalnej budki), albo jak niedaleko to może być w pomieszczeniu technicznym/gospodarczym. Niedaleko mam, a dmuchawa powinna pracować dłużej bez awarii w domu. Ta rura co ją pokazywałem to miała być do gwc, ale faktycznie wychodzi drogo. W ofercie jednak znalazłem 25 m takiej o średnicy 110 za 300 zł i do tego co zamierzałem osiągnąć wygląda już interesująco. gwc łączę z pośką w tym sensie, że żeby podłączyć dmuchawę do oczyszczalni i tak trzeba będzie zrobić wykop, to dałbym do niego dwie rury zamiast jednej. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 a nie wystarcza "przeciag" na linie zbiornik 3 komorowy (jego 3 otwory) a kominy napowietrzajace z drenazu ? u mnie POS ma 2 lata i tydzien temu 1x wywozilem osad zabawa zaczyna sie od nowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.08.2014 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 a nie wystarcza "przeciag" na linie zbiornik 3 komorowy (jego 3 otwory) a kominy napowietrzajace z drenazu ? u mnie POS ma 2 lata i tydzien temu 1x wywozilem osad zabawa zaczyna sie od nowa ... Konrad ty masz warunki do drenażu, a ja nie... Więc i z przeciągu nici. Fajnie sprawuje ci się pośka - 1 wywóz na dwa lata - extra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.08.2014 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Wczoraj...1.POŚ w akcji - obwąchana, obejrzana, obmacana... - klepnięta2.w holu stała się światłość - dzięki za porady, pogłówkowałem, pogmerałem i wspólnie z puszką nr 2 zabanglało - druciki w puszkach póki co skręciłem i światło włączam na szafce - mam nadzieję, że tak można3. odpływy na poddaszu zrobione... prawie, zabrakło mi 1,5 m rurki4. konkretny koncept WM już mam, teraz tylko zamawiać rury i skrzynkę rozprężną Dziś sprawdziłem jeszcze w banku czy im się pula na dotacje nie skończyła, na szczęście środki jeszcze są. trochę gimnastyki z kredytem (mamy już hipoteczny i żona póki co nowej pracy jeszcze nie znalazła...) i damy radę.Sklep mi też potwierdził, że części na mój odkurzacz centralny się kompletują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.08.2014 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Pewnie złączki Vago. Ważne pytanie, czy to miało być na przekaźnikach (nie kontaktach) bistabilnych, czy wyłącznikach schodowych. Schemat instalacji jednego będzie w instrukcji kupionego przekaźnika, a jak podłączyć schodowe - schematów jest w necie mnóóóóuuuóóóstwo wygląda na instalację na wyłączniki schodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Jak będziesz miał wątpliwości, zrób zdjęcia puszek, pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts