Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie Z99 dla parki przyszłych emerytów ;-)

Recommended Posts

Konrad ty masz warunki do drenażu, a ja nie... Więc i z przeciągu nici. Fajnie sprawuje ci się pośka - 1 wywóz na dwa lata - extra!

blekowca

Konrad pisze o osadzie czyli tej b. gęstej odłożonej części w pierwszej komorze POŚ-ki a nie tej płynnej. Nawet u ciebie jak masz dużo miejsca możesz po prostu dać odpowiednio więcej tuneli graffa np połączyć 5 tuneli i tez da radę. A gęste i tak z reguły trzeba wybierać a jak często to zależy od tego czym POŚka jest karmiona i w jakich ilościach. :p Konrad ma 3 - komorowy zbiornik ale gęste pewnie zbiera się w pierwszej komorze tak jak w naszym 2- komorowym zbiorniku. Po roku użytkowania (montaż w sierpniu 2013) sprawdziłem poziom osadu i jest tylko 30% osadu. Wychodzi mi że wywóz osadu wyjdzie raz na 3 lata.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rewo, ja mam tylko 630 m2 działki, iły pilaste, na rozsączenie tunelami brak szans. Dlatego od razu brałem pod uwagę oczyszczalnię która wypluwa z siebie praktycznie deszczówkę, kosztem ciągłego napowietrzania. Jak to w Małym Księciu było... albo kury i myśliwi, albo ani kur ani myśliwych.

Relacja z wczorajszych działań:

• Odpływy zmontowane w całości, tylko jeszcze pewnie trzeba to jakimiś uchwytami umocować żeby precyzyjnie wysokość kratek ustawić
  • obmierzyłem okolice przyszłej skrzynki rozprężnej, wniosek - otwór na duży króciec jest za mały, trzeba powiększyć, a to w stropie żelbetowym wypadło :sick:, będzie rzeźba...
  • zacząłem wynosić na stryszek, wszystkie niepotrzebne rzeczy, żeby opróżnić dom przed kładzeniem folii, styro, posadzką.

Wczoraj również odwiedziłem bank i potwierdziłem brak problemów z uzyskaniem dotacji na oczyszczalnię przy domu. Dzwonili ze sklepu gdzie zamówiłem zestaw do odkurzacza - na wtorek się wyrobią.

W piątek i w sobotę coś się tam porobiło...

Graty wylądowały na stryszku, parter zamiotłem - wiem, przedwcześnie, jeszcze odkurzacz centralny i mocowanie wentylacji mnie czeka, ale lubię pylić w czystym :cool: he he.

W sobotę było ważne i wiekopomne wydarzenie, wizytowała żona, skontrolować postępy prac i sfotografować się ze słonecznikami. Ponieważ była to pierwsza wizyta po wymurowaniu progów i uruchomieniu naszych głównych drzwi wejściowych, skorzystałem z okazji żeby przenieść mą lubą przez próg! :rolleyes: Trochę piszczała i fikała nogami, ale udało się, nie upuściłem :stereo:, dałem radę, bom silny jak ten no budowlaniec.

Z firmy termokontrol zamówiłem skrzynkę rozprężną i rury do wentylacji, wygląda na to że działają szybko i sprawnie, więc pewnie dostawa dotrze koło środy-czwartku. Z moich szacunków wynika, że potrzebuję 5 odcinków rury po 10 m, a oferują kręgi po 50 m więc powinno styknąć co do metra.

Edytowane przez blekowca

... otwór na duży króciec jest za mały, trzeba powiększyć, a to w stropie żelbetowym wypadło :sick:, będzie rzeźba.....

no i sam sobie wykrakałem. Wczoraj się za to zabrałem, mało że ciasno i trudno drabinę tak ustawić żeby się móc dobrze zaprzeć, to jeszcze do wiercenia w tak twardym betonie moja wiertarka MacAllistera ledwo dawała radę. Wiertło często się kleszczyło, a na koniec jeszcze pękło mocowanie dodatkowego uchwytu... A zastanawiałem się czy brać z promocji lidla ich młotowiertarkę parkside, teraz byłaby w sam raz ale już nie mają ich na stanie.

Wczoraj z budowy musiałem jeszcze wracać wcześniej bo kolejny kupiec na mieszkanie się zapowiedział oglądać. Wieczór zatem był już zajęty - to jeden z takich już prawie prawie, na początku września się okaże.

Dziś pisali ze sklepu, że zestaw do montażu OC już do odbioru, więc cdn będzie.

Tak więc zakup młotowiertarki przede mną, w najbliższej perspektywie mam jeszcze zamocowanie stelaża do sufitu podwieszanego a więc kilkaset otworów w żelbecie - co radzicie wybrać, żeby było w rozsądnej cenie i dało radę.

Tylko nie kupuj więcej Macallistera, te wiertarki są strasznie nieudane. Na swoją klnę po marynarsku, ile razy nią coś grubszego robię, a sprzęgło to już w ogóle jest jakaś porażka, ono (przynajmniej w tej mojej) mam wrażenie, że o wiele za wcześnie puszcza, efekt jest taki, że robiąc przewierty w betonie właściwie zawsze po drodze zakleszczam wiertło (czasem nawet po kilka razy), muszę odłączać wiertarkę i wiertło luzować żabą do rur.

Ostatnio tą wiertarką mieszałem klej do glazury, w ilości "pół wiadra" i właściwie się nie dało, póki klej nie zrobił się lejki, sprzęgło terkotało tylko i właściwie wymieszałem go ręcznie, merdając mieszadłem w wiadrze. Normalnie klej mieszam 500W starą wiertareczką, która przy takiej robocie nawet specjalnie nie zwalnia. Macallister ma silnik 750W. Ile momentu obrotowego oferowanego przez ten silnik przenosi u mnie to sprzęgło? Ze 20%? To na ..... [bardzo brzydkie słowo] mi taka młotowiertarka, ja się pytam?????? :bash::bash::bash:

A kupując ją zastanawiałem się: brać Macallistera, czy dołożyć stówę i kupić niebieskiego Boscha. Teraz bym się nie zastanawiał!

im więcej tym mocniejsza :D - mam nadzieję że pomogłem ;)

a tak na serio to popatrz też na allegro.. ja sporo rzeczy kupuję w cenach allegrowych w sklepie w kielcach http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1768489 - goście od około 25 lat sprzedają sprzęty i raczej mają w miarę dobre ceny.. w casto to jest różnie z jakością..

Wczoraj dostałem ofertę i fakturę pro-forma na pośkę, potrzebne załączniki dla banku. Odwiedziła nas wczoraj mama, więc na budowę wpadłem tylko na chwilę - twardy beton zostawiłem 'na zaś' i wziąłem się za przygotowanie rowków w BK schowania rur fi 75 do nawiewów w sypialniach - u mnie będą przy podłodze, zasłonię tylko kratkami. Rury dojdą z przepustów przez strop i dalej w posadzce do ściany. A w tych przepustach widzę, że zbrojenie będzie przeszkadzało. Można to bezpiecznie przeciąć, odgiąć bez osłabiania konstrukcji? Naczytałem się dyskusji i sam już nie wiem.:(

Wczoraj - rur przyszło w bród. Białe do OC i zielone do WM. Zabrałem się za wiercenie dziur dla tych drugich, ale bez rączki stabilizującej kiepsko szło - najpierw pierwszy otwór wywierciłem za nisko, część rury wystawałaby z sufitu podwieszanego, do poprawki.

S6007968.JPG

Druga dziura wyszła za wysoko - wierciłem akurat w ścianie nośnej i tam u góry pod wieńcem są cegły pełne, wiertło koronowe się kleszczylo, wiertarka chciała urywać ręce, przy balansowaniu na drabinie nic przyjemnego. Trzecia próba udana i wczoraj na tym koniec. Dzisiaj zobaczę co trafię w castoramie na wyprzedaży z młotowiertarek z polecanych marek. Gdyby nic nie mieli to widzę jeszcze że w Juli mają AEG KH 26 E 800 W 2,5 J po 600 zł i powinienem móc ruszyć dalej.

Edytowane przez blekowca
dodanie zdjęcia

Robiłem to co zdaniem Marylin M. powinno czynić mnie szczęśliwym - wydawałem pieniądze w Casto. Nie trafiłem na niebieskiego bosha ani makitę na wyprzedaży, ale wziąłem sobie zielonego bosha

http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/321x/e9bf002e2225de284d5aec754ba117d4/2/0/209678.jpg

na wyprzedaży za 230 zł - około 1/3 ceny sprzętów pro - może starczy na mój sufit podwieszany, a jak nie to kupię drugą. Ważna dla mnie była waga 2 kg, (większość prac w suficie, bardzo dziękuję za wiercenie 4,5 kg sprzętem :p), moc udaru powinna starczyć. W sumie moje pierwsze narzędzie z uchwytem sds+. W instrukcji piktogramy - były obrazki żeby wiertło posmarować i wytrzeć szmatką przed zamocowaniem. Ważne to, czy niekonieczne?

Na razie zapoznałem się z nową przyjaciółką i przewierciliśmy razem dwie dziury na rury wentylacji wiertłem koronowym. Jak dla mnie duuuużo lepiej niż macallisterem - czułem że mam sprzęgło, łap nie wykręcało. Ciekawy jestem wiercenia i podkuwania w żelbecie - okaże się.

W casto łakomym wzrokiem patrzyłem sobie na coś takiego

http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/321x/e9bf002e2225de284d5aec754ba117d4/9/1/918386.jpg

teraz będę robił wentylację pod sufitem i potem sufit podwieszany, kółka ma, dla pojedynczego samoroba chyba dobry wydatek. W casto około 500 zł, może trafi się taniej, ciekawe czy szło by potem odsprzedać dalej?

W instrukcji piktogramy - były obrazki żeby wiertło posmarować i wytrzeć szmatką przed zamocowaniem. Ważne to, czy niekonieczne?

Uchwyt nie może pracować całkiem na sucho, bo jakiegoś pięknego dnia się w końcu zakleszczy na amen. Sposób podany w instrukcji jest o tyle dobry, że ma się niezatarty uchwyt i czyste wiertła, ale upierdliwość tego sposobu jest znaczna, dlatego ja preferuję wyjście uproszczone: od czasu do czasu wpuszczam trochę smaru (jeden "strzyk" z firmowego opakowania smaru Makita) do uchwytu i tyle. Minus jest taki, że moje wiertła mają część "chwytną" upieprzoną przepracowanym, "czarnym" smarem i przez to brudzącą, ale to do roboty jest, nie do noszenia w "kościołowym" ubraniu :) A jeśli z jakichś powodów akurat potrzebuję nosić wiertło fi12 w kieszeni białej koszuli, to cóż, zawsze je mogę wcześniej wytrzeć, prawda? :D

Młot na pewno posłuży dłużej niż tylko do wybudowania domu- ja mam zwykłą wiertarkę B, i daje radę. Tylko do mocowania profili przyściennych pożyczyłem młotek Einhell-a - nie ma porównania- sam wierci. Smarowanie jest konieczne- zatrzesz głowicę i po sprzęcie.

Podobne pomosty widzę czasem w marketach Netto. Ostatnio były po ok. 270-290zł tylko chyba kółek nie miały.

Trochę życie przegoniło dziennik tym razem. Spieszę więc nadrobić zaległości.

W sobotę miałem ekipę, poprawiała przepusty w stropie żeby rury od wentylacji się zmieściły. U góry, w trzech sypialniach chcę zrobić nawiewy w ścianach przy podłodze, rura zostawiona w bruździe i przykryta kratką.

S6007962.JPG

o właśnie tak.

Czy taka realizacja nawiewu czymś grozi? Np. powietrze zapylone, ściana zawilgocona... inne zagrożenia...

Umówiłem się z posadzkarzem na 3 tydzień września, że do mnie wpadną. Z materiałem bierze 35 zł od m2, do tego mój styropian i folia. Pomierzył pomieszczenia, gdzie ile trzeba styropianu dać, na poddaszu wyszło to różnie.

W ciągu dwóch tygodni z inną ekipą jestem umówiony na montaż pośki wraz z dwiema studniami chłonnymi i odprowadzeniem deszczówki.

Koniec września - początek października, wchodzi ekipa od ocieplenia elewacji, u mnie to ma być full-service, od razu z pucem i podbitką. Muszę jeszcze wyjaśnić jak można przygotować teren wokół domu, żeby elewacja się nie brudziła.

@dezet - przypominam sobie że też w netto coś takiego widywałem, ja przejrzałem sobie oferty na alledrogo i widzę, że inne pomosty, są węższe, mają gorsze stężenia, i nie wszystkie mają tą barierkę u góry. Kółka ewentualnie mógłbym może dosztukować. Taniej niestety nigdzie nie znalazłem.

W sobotę poprzetykałem pierwsze rury wentylacyjne przez przygotowane otwory w ścianach. Docelowo planuję je mocować do stelaża sufitu podwieszanego, więc na razie będzie prowizorka. Klecę też na poddaszu prowizoryczne oświetlenie, korzystałem z szybkozłączek, niestety z oprawki remontowej wychodzą dwa wiotkie kabelki, niekompatybilne z systemem. Trzeba będzie uzupełnić zapasy albo o tradycyjne kostki albo jakieś inne szybkozłączki.

[edit] już mam, wago robi też złączki oświetleniowe - z jednej strony wtyk na drut, z drugiej na linkę.

Nie wiem jeszcze jak uzyskać szczelne połączenie rury flex 160 z odpowiednim króćcem skrzynki rozprężnej - taśmy są na to jakieś, mufki?

Uff! To chyba na tyle...

Edytowane przez blekowca

I jeszcze negocjacje... szef mojej ekipy co mi mury stawiała chce też robić ocieplenie. Z polecanym fachmanem od elewacji jestem umówiony po 60 zł/m2, a pan Marek proponuje 45 zł/m2. Tyle że dokładności u jego ekip to ja nie widzę, a ten etap chcę mieć zrobiony naprawdę porządnie. Więc 3 tys. oszczędności owszem kusi, ale tym razem jednak się oprę pokusie :no:

Wczoraj złożyłem w banku wniosek o kredyt z dotacją na POŚ-kę, będziemy się cywilizować ;-)

Wczoraj na budowie, wykorzystałem nabyte szybkozłączki oświetleniowe, oświetliłem roboczo sypialnie i pomieszczenie techniczne. Została jeszcze jedna sypialnia u góry i gabinet na dole, będą pstryczki, będzie wygodniej i szybciej - wrzesień się zaczął, z budowy wracam już po ciemku. Wczoraj pierwszy raz użyłem młotowiertarki na strop monolityczny - jak się nie trafi na zbrojenie to spokojnie daje radę. Zamocowałem prowizorycznie jedną z rur wentylacji bo smętnie dyndała przez salon. Muszę prace przy suficie sobie lepiej zorganizować, a pomoże mi w tym podest zamówiony na allegro który dziś mi przywożą.

S6007965.JPG

Dziś po południu z kolei klient na M, jeden z tych konkretnych... Jak jego żona dziś wybór zatwierdzi, to kolejny problem z głowy.

Edytowane przez blekowca
dodanie zdjęć