rewo66 21.08.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Konrad ty masz warunki do drenażu, a ja nie... Więc i z przeciągu nici. Fajnie sprawuje ci się pośka - 1 wywóz na dwa lata - extra! blekowca Konrad pisze o osadzie czyli tej b. gęstej odłożonej części w pierwszej komorze POŚ-ki a nie tej płynnej. Nawet u ciebie jak masz dużo miejsca możesz po prostu dać odpowiednio więcej tuneli graffa np połączyć 5 tuneli i tez da radę. A gęste i tak z reguły trzeba wybierać a jak często to zależy od tego czym POŚka jest karmiona i w jakich ilościach. Konrad ma 3 - komorowy zbiornik ale gęste pewnie zbiera się w pierwszej komorze tak jak w naszym 2- komorowym zbiorniku. Po roku użytkowania (montaż w sierpniu 2013) sprawdziłem poziom osadu i jest tylko 30% osadu. Wychodzi mi że wywóz osadu wyjdzie raz na 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 22.08.2014 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 rewo, ja mam tylko 630 m2 działki, iły pilaste, na rozsączenie tunelami brak szans. Dlatego od razu brałem pod uwagę oczyszczalnię która wypluwa z siebie praktycznie deszczówkę, kosztem ciągłego napowietrzania. Jak to w Małym Księciu było... albo kury i myśliwi, albo ani kur ani myśliwych. Relacja z wczorajszych działań: Odpływy zmontowane w całości, tylko jeszcze pewnie trzeba to jakimiś uchwytami umocować żeby precyzyjnie wysokość kratek ustawić obmierzyłem okolice przyszłej skrzynki rozprężnej, wniosek - otwór na duży króciec jest za mały, trzeba powiększyć, a to w stropie żelbetowym wypadło , będzie rzeźba... zacząłem wynosić na stryszek, wszystkie niepotrzebne rzeczy, żeby opróżnić dom przed kładzeniem folii, styro, posadzką. Wczoraj również odwiedziłem bank i potwierdziłem brak problemów z uzyskaniem dotacji na oczyszczalnię przy domu. Dzwonili ze sklepu gdzie zamówiłem zestaw do odkurzacza - na wtorek się wyrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.08.2014 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) W piątek i w sobotę coś się tam porobiło... Graty wylądowały na stryszku, parter zamiotłem - wiem, przedwcześnie, jeszcze odkurzacz centralny i mocowanie wentylacji mnie czeka, ale lubię pylić w czystym he he. W sobotę było ważne i wiekopomne wydarzenie, wizytowała żona, skontrolować postępy prac i sfotografować się ze słonecznikami. Ponieważ była to pierwsza wizyta po wymurowaniu progów i uruchomieniu naszych głównych drzwi wejściowych, skorzystałem z okazji żeby przenieść mą lubą przez próg! Trochę piszczała i fikała nogami, ale udało się, nie upuściłem , dałem radę, bom silny jak ten no budowlaniec. Z firmy termokontrol zamówiłem skrzynkę rozprężną i rury do wentylacji, wygląda na to że działają szybko i sprawnie, więc pewnie dostawa dotrze koło środy-czwartku. Z moich szacunków wynika, że potrzebuję 5 odcinków rury po 10 m, a oferują kręgi po 50 m więc powinno styknąć co do metra. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 26.08.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 ... otwór na duży króciec jest za mały, trzeba powiększyć, a to w stropie żelbetowym wypadło , będzie rzeźba..... no i sam sobie wykrakałem. Wczoraj się za to zabrałem, mało że ciasno i trudno drabinę tak ustawić żeby się móc dobrze zaprzeć, to jeszcze do wiercenia w tak twardym betonie moja wiertarka MacAllistera ledwo dawała radę. Wiertło często się kleszczyło, a na koniec jeszcze pękło mocowanie dodatkowego uchwytu... A zastanawiałem się czy brać z promocji lidla ich młotowiertarkę parkside, teraz byłaby w sam raz ale już nie mają ich na stanie. Wczoraj z budowy musiałem jeszcze wracać wcześniej bo kolejny kupiec na mieszkanie się zapowiedział oglądać. Wieczór zatem był już zajęty - to jeden z takich już prawie prawie, na początku września się okaże. Dziś pisali ze sklepu, że zestaw do montażu OC już do odbioru, więc cdn będzie. Tak więc zakup młotowiertarki przede mną, w najbliższej perspektywie mam jeszcze zamocowanie stelaża do sufitu podwieszanego a więc kilkaset otworów w żelbecie - co radzicie wybrać, żeby było w rozsądnej cenie i dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.08.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Tylko nie kupuj więcej Macallistera, te wiertarki są strasznie nieudane. Na swoją klnę po marynarsku, ile razy nią coś grubszego robię, a sprzęgło to już w ogóle jest jakaś porażka, ono (przynajmniej w tej mojej) mam wrażenie, że o wiele za wcześnie puszcza, efekt jest taki, że robiąc przewierty w betonie właściwie zawsze po drodze zakleszczam wiertło (czasem nawet po kilka razy), muszę odłączać wiertarkę i wiertło luzować żabą do rur. Ostatnio tą wiertarką mieszałem klej do glazury, w ilości "pół wiadra" i właściwie się nie dało, póki klej nie zrobił się lejki, sprzęgło terkotało tylko i właściwie wymieszałem go ręcznie, merdając mieszadłem w wiadrze. Normalnie klej mieszam 500W starą wiertareczką, która przy takiej robocie nawet specjalnie nie zwalnia. Macallister ma silnik 750W. Ile momentu obrotowego oferowanego przez ten silnik przenosi u mnie to sprzęgło? Ze 20%? To na ..... [bardzo brzydkie słowo] mi taka młotowiertarka, ja się pytam?????? :bash: A kupując ją zastanawiałem się: brać Macallistera, czy dołożyć stówę i kupić niebieskiego Boscha. Teraz bym się nie zastanawiał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.08.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 albo dwie albo trzy i makitę te lidlowe będą dobre jak już budowę skończysz - hobbystyczne to są ok, ale do pracy to nie bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 26.08.2014 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 niebieski bosh vs makita...W casto mają mieć wyprzedaż od 28 sierpnia, może coś capnę...Widzę że jest podawana energia udaru w J, jakieś sugestie w tej materii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.08.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 im więcej tym mocniejsza - mam nadzieję że pomogłem a tak na serio to popatrz też na allegro.. ja sporo rzeczy kupuję w cenach allegrowych w sklepie w kielcach http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1768489 - goście od około 25 lat sprzedają sprzęty i raczej mają w miarę dobre ceny.. w casto to jest różnie z jakością.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 27.08.2014 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Wczoraj dostałem ofertę i fakturę pro-forma na pośkę, potrzebne załączniki dla banku. Odwiedziła nas wczoraj mama, więc na budowę wpadłem tylko na chwilę - twardy beton zostawiłem 'na zaś' i wziąłem się za przygotowanie rowków w BK schowania rur fi 75 do nawiewów w sypialniach - u mnie będą przy podłodze, zasłonię tylko kratkami. Rury dojdą z przepustów przez strop i dalej w posadzce do ściany. A w tych przepustach widzę, że zbrojenie będzie przeszkadzało. Można to bezpiecznie przeciąć, odgiąć bez osłabiania konstrukcji? Naczytałem się dyskusji i sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.08.2014 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Wczoraj - rur przyszło w bród. Białe do OC i zielone do WM. Zabrałem się za wiercenie dziur dla tych drugich, ale bez rączki stabilizującej kiepsko szło - najpierw pierwszy otwór wywierciłem za nisko, część rury wystawałaby z sufitu podwieszanego, do poprawki. Druga dziura wyszła za wysoko - wierciłem akurat w ścianie nośnej i tam u góry pod wieńcem są cegły pełne, wiertło koronowe się kleszczylo, wiertarka chciała urywać ręce, przy balansowaniu na drabinie nic przyjemnego. Trzecia próba udana i wczoraj na tym koniec. Dzisiaj zobaczę co trafię w castoramie na wyprzedaży z młotowiertarek z polecanych marek. Gdyby nic nie mieli to widzę jeszcze że w Juli mają AEG KH 26 E 800 W 2,5 J po 600 zł i powinienem móc ruszyć dalej. Edytowane 5 Września 2014 przez blekowca dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 29.08.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Robiłem to co zdaniem Marylin M. powinno czynić mnie szczęśliwym - wydawałem pieniądze w Casto. Nie trafiłem na niebieskiego bosha ani makitę na wyprzedaży, ale wziąłem sobie zielonego bosha http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/321x/e9bf002e2225de284d5aec754ba117d4/2/0/209678.jpg na wyprzedaży za 230 zł - około 1/3 ceny sprzętów pro - może starczy na mój sufit podwieszany, a jak nie to kupię drugą. Ważna dla mnie była waga 2 kg, (większość prac w suficie, bardzo dziękuję za wiercenie 4,5 kg sprzętem ), moc udaru powinna starczyć. W sumie moje pierwsze narzędzie z uchwytem sds+. W instrukcji piktogramy - były obrazki żeby wiertło posmarować i wytrzeć szmatką przed zamocowaniem. Ważne to, czy niekonieczne? Na razie zapoznałem się z nową przyjaciółką i przewierciliśmy razem dwie dziury na rury wentylacji wiertłem koronowym. Jak dla mnie duuuużo lepiej niż macallisterem - czułem że mam sprzęgło, łap nie wykręcało. Ciekawy jestem wiercenia i podkuwania w żelbecie - okaże się. W casto łakomym wzrokiem patrzyłem sobie na coś takiego http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/321x/e9bf002e2225de284d5aec754ba117d4/9/1/918386.jpg teraz będę robił wentylację pod sufitem i potem sufit podwieszany, kółka ma, dla pojedynczego samoroba chyba dobry wydatek. W casto około 500 zł, może trafi się taniej, ciekawe czy szło by potem odsprzedać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 W instrukcji piktogramy - były obrazki żeby wiertło posmarować i wytrzeć szmatką przed zamocowaniem. Ważne to, czy niekonieczne? Uchwyt nie może pracować całkiem na sucho, bo jakiegoś pięknego dnia się w końcu zakleszczy na amen. Sposób podany w instrukcji jest o tyle dobry, że ma się niezatarty uchwyt i czyste wiertła, ale upierdliwość tego sposobu jest znaczna, dlatego ja preferuję wyjście uproszczone: od czasu do czasu wpuszczam trochę smaru (jeden "strzyk" z firmowego opakowania smaru Makita) do uchwytu i tyle. Minus jest taki, że moje wiertła mają część "chwytną" upieprzoną przepracowanym, "czarnym" smarem i przez to brudzącą, ale to do roboty jest, nie do noszenia w "kościołowym" ubraniu A jeśli z jakichś powodów akurat potrzebuję nosić wiertło fi12 w kieszeni białej koszuli, to cóż, zawsze je mogę wcześniej wytrzeć, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.08.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Młot na pewno posłuży dłużej niż tylko do wybudowania domu- ja mam zwykłą wiertarkę B, i daje radę. Tylko do mocowania profili przyściennych pożyczyłem młotek Einhell-a - nie ma porównania- sam wierci. Smarowanie jest konieczne- zatrzesz głowicę i po sprzęcie. Podobne pomosty widzę czasem w marketach Netto. Ostatnio były po ok. 270-290zł tylko chyba kółek nie miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 01.09.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Trochę życie przegoniło dziennik tym razem. Spieszę więc nadrobić zaległości. W sobotę miałem ekipę, poprawiała przepusty w stropie żeby rury od wentylacji się zmieściły. U góry, w trzech sypialniach chcę zrobić nawiewy w ścianach przy podłodze, rura zostawiona w bruździe i przykryta kratką. o właśnie tak. Czy taka realizacja nawiewu czymś grozi? Np. powietrze zapylone, ściana zawilgocona... inne zagrożenia... Umówiłem się z posadzkarzem na 3 tydzień września, że do mnie wpadną. Z materiałem bierze 35 zł od m2, do tego mój styropian i folia. Pomierzył pomieszczenia, gdzie ile trzeba styropianu dać, na poddaszu wyszło to różnie. W ciągu dwóch tygodni z inną ekipą jestem umówiony na montaż pośki wraz z dwiema studniami chłonnymi i odprowadzeniem deszczówki. Koniec września - początek października, wchodzi ekipa od ocieplenia elewacji, u mnie to ma być full-service, od razu z pucem i podbitką. Muszę jeszcze wyjaśnić jak można przygotować teren wokół domu, żeby elewacja się nie brudziła. @dezet - przypominam sobie że też w netto coś takiego widywałem, ja przejrzałem sobie oferty na alledrogo i widzę, że inne pomosty, są węższe, mają gorsze stężenia, i nie wszystkie mają tą barierkę u góry. Kółka ewentualnie mógłbym może dosztukować. Taniej niestety nigdzie nie znalazłem. W sobotę poprzetykałem pierwsze rury wentylacyjne przez przygotowane otwory w ścianach. Docelowo planuję je mocować do stelaża sufitu podwieszanego, więc na razie będzie prowizorka. Klecę też na poddaszu prowizoryczne oświetlenie, korzystałem z szybkozłączek, niestety z oprawki remontowej wychodzą dwa wiotkie kabelki, niekompatybilne z systemem. Trzeba będzie uzupełnić zapasy albo o tradycyjne kostki albo jakieś inne szybkozłączki. [edit] już mam, wago robi też złączki oświetleniowe - z jednej strony wtyk na drut, z drugiej na linkę. Nie wiem jeszcze jak uzyskać szczelne połączenie rury flex 160 z odpowiednim króćcem skrzynki rozprężnej - taśmy są na to jakieś, mufki? Uff! To chyba na tyle... Edytowane 1 Września 2014 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 01.09.2014 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 I jeszcze negocjacje... szef mojej ekipy co mi mury stawiała chce też robić ocieplenie. Z polecanym fachmanem od elewacji jestem umówiony po 60 zł/m2, a pan Marek proponuje 45 zł/m2. Tyle że dokładności u jego ekip to ja nie widzę, a ten etap chcę mieć zrobiony naprawdę porządnie. Więc 3 tys. oszczędności owszem kusi, ale tym razem jednak się oprę pokusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 01.09.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 45 i 60 zł/m2 sama robocizna czy z kompletem materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 01.09.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 W obu przypadkach sama robocizna. Mam jeszcze trochę czasu, to pytam jeszcze wykonawcy pośki - firma specjalizuje się w ekologii i ekonomi... [taki sobie imaż i dizajn strzelili] może to jest właśnie ten sen inwestora - dobrzy i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.09.2014 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Wczoraj złożyłem w banku wniosek o kredyt z dotacją na POŚ-kę, będziemy się cywilizować Wczoraj na budowie, wykorzystałem nabyte szybkozłączki oświetleniowe, oświetliłem roboczo sypialnie i pomieszczenie techniczne. Została jeszcze jedna sypialnia u góry i gabinet na dole, będą pstryczki, będzie wygodniej i szybciej - wrzesień się zaczął, z budowy wracam już po ciemku. Wczoraj pierwszy raz użyłem młotowiertarki na strop monolityczny - jak się nie trafi na zbrojenie to spokojnie daje radę. Zamocowałem prowizorycznie jedną z rur wentylacji bo smętnie dyndała przez salon. Muszę prace przy suficie sobie lepiej zorganizować, a pomoże mi w tym podest zamówiony na allegro który dziś mi przywożą. Dziś po południu z kolei klient na M, jeden z tych konkretnych... Jak jego żona dziś wybór zatwierdzi, to kolejny problem z głowy. Edytowane 5 Września 2014 przez blekowca dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.09.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 cos dużo - u mnie chcieli 20 za klejenie styropianu z siatka a gruntowanie i tynkowanie 8 tyle ze parterówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.09.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 To jest właśnie Szczecin... ceny za prace ekip są wysokie, fachmani mają blisko do Niemiec, Norwegii... , może dlatego. No poddasze, też swoje robi - szczyty na 8 metrach, a kolankowe na 5 m, trochę rusztowań będzie trzeba a to też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts