Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie Z99 dla parki przyszłych emerytów ;-)

Recommended Posts

Nierdzewny VIN chałupy przykleiłem na klej. 22 zeta za tubę tego FIXo podobnego, które ma niby dużą lepkosć początkową. Cyferki po kilku miesiacach jeszcze wiszą i nie musiałem dziurawić elewacji. Można też przykleić na silikon, w narożnikach 15mm kulki silikonu, przycisnąć, nakleić tymczasowo taśmy klejace, żeby tabliczka nie odpadła i po zabawie :)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te małe ślimaczki (80gr/szt) używam standardowo do mocowania tabliczek pcv i czasem metalowych lub zestaw taśma 2stronna (gąbka czarna zewnętrzna) + silikon uniwersalny. Taśma najlepiej na gładkich powierzchniach. Silikon zostawi "tłusty" ślad na elewacji, jeśli zdejmiemy tabliczkę. Na wkręt zakładam mały pik tapicerski (fi ok.1cm), żeby było estetyczniej. Warstwa tynku jest wystarczająco mocna do mocowania tabliczek. Największa jaką powiesiłem na takich kołkach miała wymiar 2x0,5m, tyle, że tu piki(kapturki) użyte były największe ;)

Ja jakoś nie mam zaufania do wszelkiej masci klejów a tym bardziej do taśm klejących :p w warunkach panujących na zewnątrz. Jednakże coś tam używam ale w umiarkowanych ilościach w środku domu i to głównie silikonu ;).
Klej daje radę. Najlepszy jaki miałem to Soudal do listew wszelakiej maści, chyba tylko do zastosowań wewnętrznych. Cyferki na budynku kleiłem dwa razy, za pierwszym spadły bezczelnie w piach, a myślałem, że się ładnie trzymają po docisnięciu do ściany. Za drugim razem posiłkowałem się taśmą malarską. Zostawiłem ją na całą noc i nic już nie "zlata" :D

Ostatnio pisałeś o numerku na elewacji, drzwiach/framugach i kocie.

Czekaj czekaj... drzwi... elewacja... WIEM! Przefarbowałeś kota!

:jawdrop:

Przebiłbym tego z Bułgarii

http://www.independent.co.uk/incoming/article9905022.ece/alternates/w1024/green2.jpg

No cóż komisja konkursowa musi dalej czekać na prawidłowe zgłoszenia, a w międzyczasie :popcorn:

Edytowane przez blekowca

Weekend był :cool: Blekowca miał wreszcie chwile czasu na zerknięcie w lustro. Ujrzawszy skutki stresu budowlanego (posiwiałe skronie a może i grzywka?) dojrzał do zakupu farby do włosów. A że ostatnio spragniony był koloru pierwiosnków (skutki zimy)- postawił na odcień bakłażana.

Wygrałam?

Noc jak widzę była długa... i obfitowała w liczne zwroty - ehm akcji - wróć, pomysłów :yes:. Niektórych to wręcz szkoda, że nietrafione.

Dziękuję, wszystkim tęgim głowom, za udział i dołożenie swoich trzech groszy.

No dobra - koniec pastwienia się krwiożerczego blekowcy, teraz moje cztery tysiące słów* wyjaśnienia...

Perspektywa2.JPG

tadam! bakłażan jak się patrzy...

Perspektywa3.JPG

ta ścianka przy zmywarce - to ma być murek o wysokości cirka 1 m, pod stolik barowy...

Perspektywa1.JPG

czy ja się nie powtarzam... :cool:

Perspektywa4.JPG

A z drugiej strony samotny biały..., nie, nie! tylko nie biały, bakłażanowy szaf na różności

Sam kolor trudny jest do oddania wirtualnie, w katalogu inaczej, na wydruku inaczej, a w realu... w zależności od oświetlenia oscyluje między szarościami, a fioletem.

[*] bo każdy obrazek to tysiąc słów

@ drKubus - Obawiam się, że ruchy meblami w kuchni będą możliwe dopiero w następnym domu. Już przyłączenia są porobione i myk z zamianą lokalizacji zmywarki raczej nie przejdzie. Zmywarka idzie nasza wolnostojąca, nie do zabudowy, więc trzeba byłoby ciąć blat.

Co do lokalizacji zlewu, będzie maks w lewo ile pozwoli szafka narożna. Musimy ciąć koszty, więc składamy tylko z szafek z katalogu.

Co wybraliśmy dobrze, a co źle pewnie wyjdzie w gotowaniu. Mam nadzieję, że cena jest ok, dajemy 7k za meble + okap. Indukcję już mamy, piekarnik jest, lodówka od teściowej, garnki dostaliśmy od mojej mamy. Zostaje do dokupienia zlew i tyle.

Ponieważ wiemy, że najprawdopodobniej blat dotrze po naszym zamieszkaniu, uradziliśmy, że w charakterze tymczasowego blatu wystąpią boczne ścianki naszych starych mebli z M. Będą miały 'drugie życie', nim trafią na przemiał.

Zatem z wygranej nici :o Bakłażan w kuchni ;) Pasuja do siebie :rolleyes: Kolor odważny.

Co do ceny to wg mnie trochę drogo to wyszło. Nasza robiona na wymiar z lakierowanymi frontami kosztowała nas w sumie 10,5 tys. A porównując wizualnie u nas chyba wiecej metrów bieżących w tym 3mb wysokiej zabudowy + lacobel. Ale może u was takie ceny. A może mi tylko się tak wydaje. Wszystko jest zawsze względne :) W każdym bądź razie macie już projekt a to połowa sukcesu. Acha zlewozmywak im bardziej w lewo tym wygodniej będzie wam go się uzytkowało. Pozdrawiam.

Raportuję co dalej.

Śmieci w sporej kupce w kontenerze, ale jeszcze sporo na działce. Co zrobić ze styropianem, wala mi się sporo kawałków styro grafitowego, a przy wywozie płacę za objętość. Może je wcisnę w pod opaskę wokół domu.

Wczoraj przykręciłem naświetlacz ledowy z czujnikiem ruchu i zmierzchu, zostaje jeszcze podłączyć do prądu i nie będę musiał błąkać się po omacku wieczorami.

We wnętrzach - szlifowanie gładzi na sufitach, umówiłem też gładzenie przez ekipę ścian, sam nie zdążę, rodzinka nie może, nie chce, a czas goni. Sami spróbujemy na poddaszu zastosować patent z wątku autorusa - papier gładziowy, ale to później. Marek i Paweł na finisz, wzmacniają się o Franka i jeszcze jednego kafelkarza, czas nas goni.

Jutro lub pojutrze z żoną wybierzemy kafelki i terakotę do kuchni.