Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie Z99 dla parki przyszłych emerytów ;-)

Recommended Posts

Orzesz(ku....;) przez przypadek tu trafilem i to z takim opoznieniem - szkoda, ale lepiej pozno niz wcale.

A juz wszystkim narzekalem ze w Szczecinie to same lenie co pojecia nie maja jak budowac i jakich standardow oczekiwac, a tu taki samorob pod nosem (prawie) mi sie wybudowal.

O maly wlos bylibysmy sasiadami, bo dzialki w na tej ulicy ogladalem w 2013. Teraz mam gdzie indziej, ale musze odwiedzic Twa okolice bo sie mocno tam pozmienialo.

Gratuluje domku.

Pewnie bede Cie prosil wkrotce o jakies namiary na ekipy lub kierbuda. U mnie przygoda sie dopiero zaczyna. Dzialke mam i "sie projektuje" teraz.

Ogrzewanie mam juz w planach inne, ale Twoje mnie zafrapowalo ..... kto wie moze dam sie namowic ;)

Pozdrawiam

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadejszla...

wiekopomna......... :eek:

chwiła :lol2:

QlVOAahpOVh6yYrYF67COQ9V91sEus6RubkYyERAvVlifPQu_-Rk-pxFtswjXui77OedLKEJmsOzumZWAbLC4gHyKcHiL7uVUBsng8sEwuv3vJleGXQd-VRYXPyf_Wmx5RhDJG6aICSagnESsgIb8Na9BnQn3pVH-YB_kJU_-U3x20TsZYDw1ZbMmApsdMFzCfCdNSqs2exbtr-rY-74ATc5s7ihc6H6-pEHGUlJyVz0V4xjzU4dhol00Ai20Kc8LTHfcRQb0Gxa5L5-ZXZJ094YUESZBaQjNCRKnA0huc8IDBi-dYu5WwCno3pUfd1pmMMqu_lryES8wsJkGEGB0ShobbCDMVqlek228SGPx_th8uWoFyVj8x9j3xdt9ZnPNV6gjF6djbJ5wqEFVHfa5EsClp1FsPEQL_Om0tO8S_o85--_SC7eZk9TihtGCu71cu7KiB4ekoFNrsjVMyWvvBwWx444rMfYiH8E2thD8M3Q2aVwD7FICqNNZdKymZDt8SX7x5cNnRdlQ00DwJiBh7UzDBEwKzaUNsy9GDpsYwJP8xE0tBu0SKaccGfEKrnj-Fm5R_undAefRVGJCzNEuLFJD17NyMcNw2Oxn4-xPm6iBk2wqg_3bCrX9fpoGThls0LP39aC2K3rrSWfrIw57gBvEJlCZZbJSgkpUxkcVX7FUlcEYg_adZdm2lQcszBJlKLmDwJ4nuMUUliYIV7GQeI8Zzzr4rXayhwUX3umS_Zuuy8iuRyjiII8=w710-h947-no

znaczy się blekowca-prosument dochrapał się swoich paneli, etc.

Teraz jeszcze:

- założenie licznika 2 stronnego

- nowa umowa z ENEA

- wniosek o "mój prąd"

- i za rok odliczyć wydatek w PICIE (ochlapusy, to nie to co myślicie)

voila, gotowe.

• 1 year później...
To już rok minął. Instalacja została zainstalowna w kwietniu, ale jej odpalenie nastąpiło 14 maja. Moc paneli zainstalowana to 9,9 kW więc w naszych warunkach klimatycznych spodziewałem się wyniku ok. 10 000 kWh. Rok był chyba pochmurny bo pykło tylko 9 450 kWh. Po południu wybiorę się jeszcze do skrzynki enea i zobaczę ile z tego oddałem do sieci, a ile sam zużyłem. Potem zostanie czekać na fakturę rozliczeniową za prąd za rok. Wtedy będę mógł powiedzieć więcej jak bardzo się opłaca - lub nie.

Prognozowana produkcja roczna była, a jakże - musiałbym poszukać umowy. 10 tys. nie dawali - fakt.

Ja korzystałem z unijnego kalkulatora https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP - wynik prognozy wychodzi 9 026 kWh/rok.

Mam część paneli na dachu 35 stopni nachylenia, 45 * od południa w stronę wschodu, 5,94 kW mocy, reszta paneli - 3,96 kW jest na zadaszeniu tarasu - nachylenie 20 stopni, kierunek +45 * od południa w stronę zachodu. Uzysk w ubiegłe lato w stosunku do prognoz był sporo na plus, dlatego miałem trochę wygórowane oczekiwania :yes:.

To jeszcze się pogłowiłem nad odczytem licznika dwukierunkowego i oto co mi wyszło.

Oddałem z instalacji do sieci 7788 kWh czyli 82 % produkcji. Zatem na bieżąco zużywałem tylko 18%. Odzyskam z tego w opuście 6 230 kWh. Zatem faktura powinna opiewać na łącznie 4 377 kWh z bilansu. Jak to Enea obliczy w taryfach to nawet nie chce mi się liczyć - poczekam na fakturę.

• 1 month później...

Faktura przyszła, zbilansowali mi 3 910 kWh w II taryfie. Zapłaciłem niecałe 1,5 tys. zł. JESTEM ZADOWOLONY :cool:

Dla ciekawości, policzyłem ile wyniosłaby f-ra za rok, wg ostatnich stawek bez fotowoltaiki - ok. 6 300 zł.

Zawnioskowałem o zmianę taryfy na G12, więc w przyszłym roku powinienem płacić mniej bo nocna taryfa w G12 jest sporo tańsza niż w G12w.

Poza tym, mogę ustawić grzanie kotła ze 100 l wody użytkowej na godziny 11-14 żeby zwiększyć nieco udział bieżącego zużycia.

Nic mnie to nie kosztuje, a parę groszy wpadnie.