dpo 27.03.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Orzesz(ku.... przez przypadek tu trafilem i to z takim opoznieniem - szkoda, ale lepiej pozno niz wcale. A juz wszystkim narzekalem ze w Szczecinie to same lenie co pojecia nie maja jak budowac i jakich standardow oczekiwac, a tu taki samorob pod nosem (prawie) mi sie wybudowal. O maly wlos bylibysmy sasiadami, bo dzialki w na tej ulicy ogladalem w 2013. Teraz mam gdzie indziej, ale musze odwiedzic Twa okolice bo sie mocno tam pozmienialo. Gratuluje domku. Pewnie bede Cie prosil wkrotce o jakies namiary na ekipy lub kierbuda. U mnie przygoda sie dopiero zaczyna. Dzialke mam i "sie projektuje" teraz. Ogrzewanie mam juz w planach inne, ale Twoje mnie zafrapowalo ..... kto wie moze dam sie namowic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.04.2020 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Nadejszla... wiekopomna......... chwiła znaczy się blekowca-prosument dochrapał się swoich paneli, etc. Teraz jeszcze: - założenie licznika 2 stronnego - nowa umowa z ENEA - wniosek o "mój prąd" - i za rok odliczyć wydatek w PICIE (ochlapusy, to nie to co myślicie) voila, gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.05.2021 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 To już rok minął. Instalacja została zainstalowna w kwietniu, ale jej odpalenie nastąpiło 14 maja. Moc paneli zainstalowana to 9,9 kW więc w naszych warunkach klimatycznych spodziewałem się wyniku ok. 10 000 kWh. Rok był chyba pochmurny bo pykło tylko 9 450 kWh. Po południu wybiorę się jeszcze do skrzynki enea i zobaczę ile z tego oddałem do sieci, a ile sam zużyłem. Potem zostanie czekać na fakturę rozliczeniową za prąd za rok. Wtedy będę mógł powiedzieć więcej jak bardzo się opłaca - lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.05.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Blekowca, miałeś w projekcie instalacji prognozowaną produkcję roczną? Wrzuciłem do programu i wyszło mi 942,90 kWh/kWp przy kącie 10'. To wszystko dla Twojej lokalizacji. Nie wiem jaki dokładnie masz azymut instalacji, kąt modułów ani jakie moduły i inwerter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.05.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Prognozowana produkcja roczna była, a jakże - musiałbym poszukać umowy. 10 tys. nie dawali - fakt. Ja korzystałem z unijnego kalkulatora https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP - wynik prognozy wychodzi 9 026 kWh/rok. Mam część paneli na dachu 35 stopni nachylenia, 45 * od południa w stronę wschodu, 5,94 kW mocy, reszta paneli - 3,96 kW jest na zadaszeniu tarasu - nachylenie 20 stopni, kierunek +45 * od południa w stronę zachodu. Uzysk w ubiegłe lato w stosunku do prognoz był sporo na plus, dlatego miałem trochę wygórowane oczekiwania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.05.2021 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 To jeszcze się pogłowiłem nad odczytem licznika dwukierunkowego i oto co mi wyszło.Oddałem z instalacji do sieci 7788 kWh czyli 82 % produkcji. Zatem na bieżąco zużywałem tylko 18%. Odzyskam z tego w opuście 6 230 kWh. Zatem faktura powinna opiewać na łącznie 4 377 kWh z bilansu. Jak to Enea obliczy w taryfach to nawet nie chce mi się liczyć - poczekam na fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.06.2021 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Faktura przyszła, zbilansowali mi 3 910 kWh w II taryfie. Zapłaciłem niecałe 1,5 tys. zł. JESTEM ZADOWOLONY Dla ciekawości, policzyłem ile wyniosłaby f-ra za rok, wg ostatnich stawek bez fotowoltaiki - ok. 6 300 zł. Zawnioskowałem o zmianę taryfy na G12, więc w przyszłym roku powinienem płacić mniej bo nocna taryfa w G12 jest sporo tańsza niż w G12w. Poza tym, mogę ustawić grzanie kotła ze 100 l wody użytkowej na godziny 11-14 żeby zwiększyć nieco udział bieżącego zużycia. Nic mnie to nie kosztuje, a parę groszy wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts