Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klamki drzwiowe, akcesoria, jakie zamki do drzwi?

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie montażu drzwi.

Pierwsze moje pytanie to jakie zamki wybrać do domu (zadano mi takie pytanie i chcę usłyszeć opinie forumowiczów).

Drugie moje pytanie to jakie klamki wybrać do drzwi...

Zastanawiam się między dwoma modelami:

http://www.metal-bud.eu/pl/oferta/produkt/259/onyx.html

http://www.metal-bud.eu/pl/oferta/produkt/293/mondo.html

Co myślicie o tych dwóch modelach?

I czy ktoś miał okazję widzieć te klamki na żywo?

Proszę o pomoc!

onyx.jpg

A co mówi producent Twoich drzwi? przecież on zna je najlepiej i wie, co w nich sie dobrze spisuje.

Mam wrazenie ze to firma która zrobi wszystko co sobie Klient życzy i jak się popsuje, to powie "takie Pani sobie kupiła"...

Metalbud- klamki typowo chińskie, mimo ze na pudełku pisze "polski producent klamek". Ani dobre, ani złe. Zwyczajne klamki w tanim wykonaniu za ok 50zł. Ciężko jest znaleźć jednak lepsze propozycje.

• 1 month później...
Oj żebyś się nie zdziwiła.. Większość oferty Domino to chińszczyzna, z tym że mają też w ofercie lepsze marki.

Ostatnio montowałem portugalskie WB. Miłe zaskoczenie.

Montowaliście je u nas..... ;)

FINLANDIA - dziękuje bardzo za ich montaż, świetnie się też spisują, są przyjemne w dotyku- wygodne, i mam wrażenie że takie masywniejsze..... ,

są bardzo podobne do TUPAI - wręcz takie same w dotyku, do wnętrza nie zaglądam bo się i tak nie znam..

i oczywiście dziękujemy też za montaż ostatnich drzwi......, jest super elegancko-biało......!!

ładnie spasowane i dopasowane

Mi też miło.

Fajne czasem zdać się na gust klientów - mam okazję podotykać obce rzeczy - poszerzają mi się horyzonty.

Klamki WB na prawdę były ok.

Ps. A widzę że reklamę kolejnego sklepu internetowego administratorzy wywalili? Słusznie, dobrze widzieć że działa przycisk "zgłoś"

Ale usunięcie to i tak niski wymiar kary - powisi, zniknie i tyle go widzieli. A jakby tak tkwiło i czerwieniło się ze wstydu.. to może by skutecznie odstraszało naśladowców?

Edytowane przez finlandia

miałam klamkę Axa do drzwi zewnętrznych, nie pamiętam modelu,

cenowo coś blisko 200zł, byłam bardzo bardzo zadowolona z jakości wykonania, wyglądu i świetna w "uchwycie- otwieraniu"

po 3latach wymieniłam drzwi......

znalazłam, miałam ten model:

http://online.centrumokuc.pl/klamki-zewnetrzne/1447-klamka-axa-prestige-72.html

• 1 year później...

lepiej kupić coś solidnego za spore pieniądze niż martwić się co dalej. klamki AXA są przyzwoite. Ja się dałem nabrać na wkładki DOM

Unikam jak ognia "salonu zabezpieczeń CEZAR" w warszawie ! "super-wkładki" padają i nie uznają gwarancji. CEZAR ma cię gdzieś i nie uznają- nawet opinii rzecznika praw konsumenta.

• 1 year później...

Witam

Nie piszesz czy chodzi o drzwi zewnętrzne czy wewnętrzne.

Ja niedawno zakładałem drzwi zewnętrzne więc na ich temat się wypowiem.

Ja posiadam takie drzwi:MODEROWANO

Posiadam w nich zamek listwowy Maco: zamknięcie w kilku punktach (z poziomu klamki: zaczepy zamykam klamką, a kluczem tylko blokuję klamkę - jest to bardzo fajna opcja) + zamek dodatkowy na klucz - działa ekstra

Wkładki założyłem Gerda

Klaka Hoppe London - wygląda solidnie i czytałem i nich dobre opinie.

Jeżeli chodzi o metalbud to powtórzę moich poprzedników jest to chińczyk średniej klasy. Są gorsze i lepsze produkty. Na zewnątrz bym ich nie polecał bo sam miałem przy poprzednich drzwiach metalowych i po roku szlag ją trafił (tak samo jak drzwi w sumie :D )

Pozdrawiam

Edytowane przez finlandia
Regulamin pkt 5.2.5

• 8 months później...

Cieszę się że tak reklamujesz to rozwiązanie, ale na litość boską umówmy się co do jednej rzeczy.

Masterkey a system jednego klucza to dwa zupełnie inne rozwiązania.

System jednego klucza - jeden klucz i dwie (zazwyczaj dwie) wkładki w jednych drzwiach. Tłumacząc po ludzku - jednym kluczem otworzę i górny i dolny zamek.

Większość producentów wkładek ma coś takiego u siebie i za niewielkie pieniądze można wymienić 2 wkładki w starych drzwiach. Producenci drzwi dają to teraz w standardzie.

A te całe Masterkeye o których piszesz to zupełnie inna historia. Programujesz klucz i nim otworzysz tylko określone drzwi. Stosuje się to np. w biurowcach aby dana osoba miała dostęp tylko do określonych pomieszczeń.

Uffff ... to by było na tyle.

P.S. Fin - wywalisz reklamę?

• 5 years później...
  • 9 months później...
Ja ostatnio spotkałem się z :spam: ktoś korzysta i poleca ? Może jakieś inne firmy?

Pierwsze słyszę o tej marce.

Druga sprawa: pytając o opinię nie trzeba zaraz zamieszczać linków w postach i stopce. Reklama na tym forum jest możliwa tylko poprzez wykupienie w redakcji. .

Twój post usuwam..