Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska olejowana na podłogówkę - warstowa czy lita?

Sharlotka

Recommended Posts

Witam,

proszę o poradę, czy na ogrzewanie podłogowe wodne należy położyć deski lite, czy warstwowe?

Rozważam dąb, 15 mm, olej + kolor.

No i do tej pory sądziłam, że TYLKO deska 2-warstwowa, ale są sprzedawcy, którzy nie mają desek warstwowych, ale zapewniają, że lita o takiej grubości jak najbardziej się nadaje na podłogówkę.

Możecie potwierdzić/ zdementować???

Lita się nadaje, czy chcą mi ją wcisnąć po prostu, skoro nie mają warstwowych?

Mam mieć na parterze wyłącznie ogrzewanie podłogowe.

Witam,

proszę o poradę, czy na ogrzewanie podłogowe wodne należy położyć deski lite, czy warstwowe?

Rozważam dąb, 15 mm, olej + kolor.

No i do tej pory sądziłam, że TYLKO deska 2-warstwowa, ale są sprzedawcy, którzy nie mają desek warstwowych, ale zapewniają, że lita o takiej grubości jak najbardziej się nadaje na podłogówkę.

Możecie potwierdzić/ zdementować???

Lita się nadaje, czy chcą mi ją wcisnąć po prostu, skoro nie mają warstwowych?

Mam mieć na parterze wyłącznie ogrzewanie podłogowe.

Oczywiście, nadaje się! Tylko nalezy przyjąc duże deformacje takich desek, leżących pół roku na ogrzewanej podłodze. Materiał powinien byc dostosowany do ogrzewania podłogowego. Powinien mieć wyjątkową stabilność, mały skurcz, wąski maksymalnie do 7cm przy grubości 16-18mm. W Twoim przypadku najlepsze powinny być deski wielowarstwowe, znanej firmy i przeznaczone na ogrzewanie podłogowe.