pablomoc 03.08.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam, właśnie jestem po wizycie ekipy od elewacji i ocieplenia. wyszło mi 190 m2 elewacji. Ekipa powiedziała za tą robotę (styropian 15 cm, siatka, klej, tynk akrylowy) 15 tys zł (robota + materiał). Jak u was wychodził metraż i cena za całą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 04.08.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Wszystko zależy od materiałów jakie zostaną użyte przez wykonawców.Zależy czy będziesz miał najtańsze kleje do siatki powiedzmy za 22zł, czy jakieś porządne, które mogą kosztować blisko 40zł/25kg.To samo dotyczy tynków ... są takie po 110zł/25kg, są po 150zł/25kg.Przyjmując że masz 190m2 elewacji, to materiału po odliczeniu otworów pójdzie Ci na jakieś 170m2.Przy takim założeniu mi wyszło przy dobrych materiałach i pełnym systemie (bez stosowania jakichś tańszych zamienników) :materiał ok. 9800zł (doliczyłem jakieś pianki, tasiemki, folie tp.)robocizna 190m2 x 35zł =6650 W sumie 16450. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.08.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 jeśli weźmiesz opcję robocizna + materiał to jednego mozesz być pewny - dostaniesz najatńszy materiał na w okolicy. Tanie tynki to około (netto) 70 zł/25 kg, tani klej to 12 zł /25 kg. Reszta w kieszonce wykonawcy. Jakimi materiałami zamierza robić wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 04.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 jeśli weźmiesz opcję robocizna + materiał to jednego mozesz być pewny - dostaniesz najatńszy materiał na w okolicy. Tanie tynki to około (netto) 70 zł/25 kg, tani klej to 12 zł /25 kg. Reszta w kieszonce wykonawcy. Jakimi materiałami zamierza robić wykonawca? Chyba trochę Kolego generalizujesz. Umawiasz się na jakich materiałach ma być zrobione i wszystko jasne: np. na Sto masz za 150 , na jakimś tanim 70 zł. Nie widzę tu pola do oszukania klienta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 07.08.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Oczywiście moze byc sytuacja że wykonawca poda jakieś coś tam z materiałem i tyle.ale poprawny kosztorys powinien opiewać nie tylko na kwote za poszczególną jednostkę roboczą ale określać w jakiej technologii będzie wykonane docieplenie domu. klijent ma prawo wyboru systemu dociepleniowego w jakim chciał by go mieć. A potem tylko dopilnować staranności sykonanie systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.08.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie zapomnij zapytać czy w tą cenę masz wliczoną obróbkę otworów bo przy rozliczeniu możesz się mocno zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Sjk 03.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Generalnie najlepiej dogadac się z wykonawcą jakich materiałów będzie używał, wpisac wszystko dokładnie w umowę. Zaznacz również czy w obmiar wliczają się okna, czy doliczane są np ocieża. Osobiście jako wykonawca poleciłbym system Caparola. Moim zdaniem wychodzi najkorzystniej jakośc / cena.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Najlepiej wykonać samemu, a te pieniądze zainwestować w grubość izolacji.Śmiało rezygnując z "fachowców" można mieć 20-25 cm EPSG czy 35-40 cm białego EPS"a proste ? dla mnie rachunek jest prosty, po manienińku po pracy można robić, przynajmniej mi to sprawia przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.11.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Najlepiej wykonać samemu, a te pieniądze zainwestować w grubość izolacji. Śmiało rezygnując z "fachowców" można mieć 20-25 cm EPSG czy 35-40 cm białego EPS"a proste ? dla mnie rachunek jest prosty, po manienińku po pracy można robić, przynajmniej mi to sprawia przyjemność. jak masz czas i ochotę do "lepienia" to na pewno jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) i tak to sobie zostało ciut klejem zaciągnięte .. cóż za 40 zł m2 to trochę lipnie to wygląda ...no ale ważne że kolor jest i tynk .. plus goły fundament .. nawet brak chęci wytłumaczenia inwestorowi że tak się nie powinno robić. Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Najlepiej wykonać samemu, a te pieniądze zainwestować w grubość izolacji. Śmiało rezygnując z "fachowców" można mieć 20-25 cm EPSG czy 35-40 cm białego EPS"a proste ? dla mnie rachunek jest prosty, po manienińku po pracy można robić, przynajmniej mi to sprawia przyjemność. Marnie widzę. Koszty rusztowań Cie zjedzą, estetyka elewacji robionej pierwszy raz zabije.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-seBtf34puZU%2FUTjWl4c5o8I%2FAAAAAAAABtM%2FWKJAhbgknjY%2Fs1600%2FDalk%2525C3%2525B3w%252Bwie%2525C5%2525BCa%252Brusztowanie%252Bbluszcz%252B3.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwieza-mieszkalna.blogspot.com%2F2013_03_01_archive.html&h=800&w=600&tbnid=JS3kvvPuok6RMM%3A&zoom=1&docid=R96Te9A3SBdNhM&ei=TK9XVNPtIofeaIWlgcAE&tbm=isch&ved=0CCMQMygDMAM&iact=rc&uact=3&dur=3064&page=1&start=0&ndsp=20 od wiek wieków Kolega co nigdy się nie parał jakąś budowlanką, ale ma zacięcie na jakość i lubi sprawdzić co i jak .. pokazywał mi na szopce jak się robi tynk po 2 dniach praktyki tym fachowcą .. wino pijcą daleko do takiego poziomu. Zresztą kleili na placki fajnie bo nawet nie było próby czy na starej wapiennej farbie coś będzie się trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 05.11.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam, właśnie jestem po wizycie ekipy od elewacji i ocieplenia. wyszło mi 190 m2 elewacji. Ekipa powiedziała za tą robotę (styropian 15 cm, siatka, klej, tynk akrylowy) 15 tys zł (robota + materiał). Jak u was wychodził metraż i cena za całą robotę Jeżeli to cena brutto i nie będą do niej doliczane "dodatkowe niezbędne prace" to cena jest bardzo dobra, generalnie średnie ceny w różnych zakresach cenowych znajdziesz tu http://kb.pl/budowa/parterowy-bez-piwnicy Oferta bardzo atrakcyjna, o ile oczywiście zostanie rzetelnie i bez niespodzianek zrealizowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 08.11.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 przeanalizuj jeszcze elewację z wełny mineralnej jest niepalna i ma bardzo dobre właściwości izolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts