Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak moc pieca

lukasz2

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę jakiej mocy piec z podajnikiem na ekogroszek wybrać. Przeglądałem różne posty i zdania sa rozbieżne 9 (od 12-20KW)

Dom nowy parter + poddasze użytkowe (dach dwuspadowy)

powierzchnia po podłogach części mieszkalnej 130m2 w ( nie odliczyłem ścian wewnętrznych i działowych) w tym są również skosy które jakby odliczyć to kubatura się zmniejszy.

PLUS

Garaż 16,5m2 -doklejony do domu(tutaj temp niższa niż w domu, grzejnik zamontowany aby temp była powyżej 0 st)

Kotłownia 8m2 (nieogrzewana,liczę na to że piec oddając ciepło ogrzeje to pomieszczenie, doklejona do domu)

wysokość pomieszczeń ok 2,67m

ściany porotherm 25cm + styropian 15 cm (tylko w garażu niewielka pow ścian ocieplona 1O cm)

Okna 3 szybowe

dach ocieplony wełną 25 cm (lambda 0,039)

Podłogówka ok 30m2, pozostała część grzejniki

bojler / wymiennik 120l

Tak na szybko policzyłem kubature (odliczone skosy) : 320 m3 dom, 45 m3 garaż , 21 m3 kotłownia

czyli 386m3 razem

• 2 weeks później...
jeżeli chcesz defro to możesz być spokojny. oni jak podająmoc pieca to jest ona liczona 100Wat/m2. czyli spokojnie sobie poradzi przy twoim domu. gdzie to zapotrzebowanie na moc nie jest takie duże. defro podając 15kW w rzeczywistości ma jakieś 19kW(nie sprawdzałem w katalogu ale coś koło tego powinno być. jeżeli chodzi o ten kocioł jest on bardzo dobry jeżeli chodzi o eko groszek. Co za tym idzie groszek musi być bardzo dobrej jakości. bardzo dobrym rozwiązaniem jest duo uni choć bardzo drogim. tam możesz palić praktycznie wszystkim co się pali. mój znajomy mpali groszkiem za 700zl a taki co by palił komfort eko kosztuje 1000 w moich stronach. popiołu jest trochę więcej ale zużycie nie jest jakoś kosmicznie większe. reasumując duo uni daje możliwość palenia wszystkim co dostaniesz. a z tego co widziałem w ostatnich latach to wogóle zimą groszek jest tragiczny.

• 1 month później...
Wystarczy 15-17kW, zależnie od producenta. Kotły na eko-groszek mają duży zakres regulacji mocy, także przy odpowiednio wykonanej instalacji C.O. w okresach zarówno przejściowych jak i zimą nie powinno być problemów. Co do producentów, to warto porównać np.: Galmet, Zębiec czy Defro.