lukasz2 04.08.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam Proszę o poradę jakiej mocy piec z podajnikiem na ekogroszek wybrać. Przeglądałem różne posty i zdania sa rozbieżne 9 (od 12-20KW) Dom nowy parter + poddasze użytkowe (dach dwuspadowy)powierzchnia po podłogach części mieszkalnej 130m2 w ( nie odliczyłem ścian wewnętrznych i działowych) w tym są również skosy które jakby odliczyć to kubatura się zmniejszy.PLUSGaraż 16,5m2 -doklejony do domu(tutaj temp niższa niż w domu, grzejnik zamontowany aby temp była powyżej 0 st)Kotłownia 8m2 (nieogrzewana,liczę na to że piec oddając ciepło ogrzeje to pomieszczenie, doklejona do domu)wysokość pomieszczeń ok 2,67mściany porotherm 25cm + styropian 15 cm (tylko w garażu niewielka pow ścian ocieplona 1O cm)Okna 3 szybowedach ocieplony wełną 25 cm (lambda 0,039)Podłogówka ok 30m2, pozostała część grzejniki bojler / wymiennik 120l Tak na szybko policzyłem kubature (odliczone skosy) : 320 m3 dom, 45 m3 garaż , 21 m3 kotłowniaczyli 386m3 razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 05.08.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Powinien ci spokojnie wystarczyc 1,5 (17kw), ja mam 2,0 (23kw) zasobnik CWU 150l, podlogowka 50m2, pozostal czesc grzejniki, powierznia wylewek 198m2(bez piwnic) sciany+ocieplenie jak ty, na dachu mam lepsze lambda welna rockwool 35lambda i druga warstwa 32lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.08.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 17kW w zupełności wystarczy.Podłogówkę to na RTL`u robisz czy mieszaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 06.08.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 nie wiem co to jest RTL i mieszacz (instalator robi) a jak powinno być robione? Prawie jestem zdecydowany na piec Defro komfort Eko ale moce mają 15KW i zaraz 20 KW. Ta 15 jest do 150 m2 i ją doradca techniczny mi poleca ale zastanawiam się czy nie za mała moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karbiz 14.08.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 jeżeli chcesz defro to możesz być spokojny. oni jak podająmoc pieca to jest ona liczona 100Wat/m2. czyli spokojnie sobie poradzi przy twoim domu. gdzie to zapotrzebowanie na moc nie jest takie duże. defro podając 15kW w rzeczywistości ma jakieś 19kW(nie sprawdzałem w katalogu ale coś koło tego powinno być. jeżeli chodzi o ten kocioł jest on bardzo dobry jeżeli chodzi o eko groszek. Co za tym idzie groszek musi być bardzo dobrej jakości. bardzo dobrym rozwiązaniem jest duo uni choć bardzo drogim. tam możesz palić praktycznie wszystkim co się pali. mój znajomy mpali groszkiem za 700zl a taki co by palił komfort eko kosztuje 1000 w moich stronach. popiołu jest trochę więcej ale zużycie nie jest jakoś kosmicznie większe. reasumując duo uni daje możliwość palenia wszystkim co dostaniesz. a z tego co widziałem w ostatnich latach to wogóle zimą groszek jest tragiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 16.09.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Wystarczy 15-17kW, zależnie od producenta. Kotły na eko-groszek mają duży zakres regulacji mocy, także przy odpowiednio wykonanej instalacji C.O. w okresach zarówno przejściowych jak i zimą nie powinno być problemów. Co do producentów, to warto porównać np.: Galmet, Zębiec czy Defro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts