kozubek1 05.08.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Jestem w trakcie remontu domu z lat 50tych. Wielkość domu na dolnym poziomie wynosi 10m x 13m + użytkowe poddasze 10m x 10m ocieplone wełną o grubości 30 cm. Wysokość dolnego poziomu wynosi 2,5 m, a poddasze w najwyższym miejscu 2,5 m, a najniższym 1,3 m. Dom zbudowany jest z czerwonej cegły i betonowych pustaków, a w środku pomiędzy nimi jest kanał wypełniony dużą ilością wapna zmieszanego z drobnymi kamyszkami. Grubość muru to 40 cm. Na razie dom nie jest ocieplony, lecz mam zamiar go ocieplić styropianem 10 lub 12 cm. Obecnie ogrzewam tylko sam dół starym piecem i spalam przez cały rok 2 tony węgla i trochę drzewa. Dom ogólnie jest ciepły. Wszystkie okna są plastikowe 5-komorowe, 2-szybowe. Łącznie u góry i na dole będzie 150 żeberek aluminiowych + 30 m^2 ogrzewania podłogowego pex. Obecnie mam bojler 100-litrowy, jednak chciałbym go wymienić na trochę większy. I tutaj moje pytanie. Interesuje mnie piec na eko-groszek z dodatkowym rusztem do spalania drewna. Jednak nie wiem jakiej mocy go kupić i jakiej firmy. Kwota jaką mogę wydać na zakup, to ok. 8 tys. złotych.Mieszkam w okolicach Bełchatowa. W mojej okolicy dostępne są piece: DEFRO, BRASTAL, HEF. Jakiej pojemności bojler kupić na 4 dorosłe osoby i 2 dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts