Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hala przemysłowa 250m2 - jaki kociol gazowy? Termet UniCO czy EcoCondens? A moze inny

matigdy

Recommended Posts

Witam,

posiadam halę przemysłową o łącznej powierzchni parteru 250m2, wysokośc pomieszczen to ok 3,6m.

Pomieszczenie produkcyjne - 200m2 (tutaj chciałbym uzyskac temperaturę "do pracy" fizycznej, niekoniecznie 22 st C.

Reszta pomieszczeń - 50m2 - to: toaleta, prysznic, korytarz, biuro, pomieszczenie socjalne - temperatura ok 21 - 22 st C.

Budynek posiada dwie bramy o wymiarach 3,2m x 3,2m o przenikalnosci okna drewnianego oraz 4 okna PCV o wymiarach 2m x 3m.

Z jednej strony przylega budynek, który jest ogrzewany, góra nieogrzewana.

Ściany budynku sa w ten sposob wymurowane/ocieplone: pustak 20cm, styropian 5cm, pustak 20cm, styropian 5cm.

Myślałem nad kotłem Termet EcoCondens 35 kw (wode mam z boilera elektrycznego). Czy byłby to dobry wybór i dałby radę ogrzac ta powierzchnie?

Ewentualnie Termet UniCO 29 kw? Czy duze oszczednosci moge miec miedzy tymi kotlami? Ile przykladowo (na miesiac) te kotly moglyby spalic paliwa?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.

Odpowiedż na to pytanie nie jest taka łatwa i prosta, trzeba wykonać dokładne obliczenia ozc i na ich podstawie dobrać moc i rodzaj kotła

Dzięki za odpowiedź.

A czy jestem sam w stanie wykonac takie obliczenia? Jesli tak to prosze o link ze sposobem jak to zrobic.

Generalnie to nie zalezy mi na bardzo dokladnej analizie tylko na odpowiedzi czy ten kociol da rade np przy minus 25 st C ogrzac moja hale a np czy 10 st C nie palic strasznie duzo gazu, zeby dobic do tych ok 16 - 17 st. Niby modulacja palnika (w przypadku EcoCondens, bo raczej na ten zdecyduje sie) jest w zakresie 25-100 %, czy to odpowiedni zakres?

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

A czy jestem sam w stanie wykonac takie obliczenia? Jesli tak to prosze o link ze sposobem jak to zrobic.

Generalnie to nie zalezy mi na bardzo dokladnej analizie tylko na odpowiedzi czy ten kociol da rade np przy minus 25 st C ogrzac moja hale a np czy 10 st C nie palic strasznie duzo gazu, zeby dobic do tych ok 16 - 17 st. Niby modulacja palnika (w przypadku EcoCondens, bo raczej na ten zdecyduje sie) jest w zakresie 25-100 %, czy to odpowiedni zakres?

Pozdrawiam

Sciągnij sobie program: http://www.sankom.pl/wersje-demo oraz instrukcję

Jezeli dasz radę go opanować to wyniki z obliczeń odpowiedzą na Twoje pytania. Bez obliczeń cięzko dywagować na temat konkretnego modelu kotła, oczywiście duzy zakres modulacji jest w tym przypadku zalecany.

Sciągnij sobie program: http://www.sankom.pl/wersje-demo oraz instrukcję

Jezeli dasz radę go opanować to wyniki z obliczeń odpowiedzą na Twoje pytania. Bez obliczeń cięzko dywagować na temat konkretnego modelu kotła, oczywiście duzy zakres modulacji jest w tym przypadku zalecany.

Z programem zacząłem walkę, a proszę, powiedz mi coś na tematych tych dwóch kotłow, czy warto inwestowac w Termet? I czy lepiej w Ecocondens? Czy duze roznice w oszczednosci mozna zaobserwowac? I czy taki zakres 25-100 % to duzy czy maly?

Pozdrawiam