tea3k 05.08.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam mam niesamowity dylemat i jestem w kropce nie wiem od czego zacząć i bardzo proszę o rady :Mamy przyjemność wynajmować domek który jest wybudowany na istniejącym domku gospodarczym . Podobno na ten stary domek gospodarczy były plany ale na pewno niema planów na to co teraz dobudowane . Domek jest extra i fajnie nam sie mieszka jest opcja żeby to kupić. My chcielibyśmy kupić sam ten domek a gościu chce sprzedac z połowa domu który stoi obok . Niestety ta połowa jest lekka ruina i nie chce sie w to pakować . Nasz mały domek ma prąd poprowadzony właśnie od tej połowy domu z adresem . Jakie mamy opcje ? Czy lepiej jest kupić ta połowę i jakoś powoli to odłączać i wynajmować ewentualnie ta połowę czy mamy szanse dostać kredyt wogule na taki domek gospodarczy a potem go przekształcać . Bardzo bym prosił o rady o opis co krok po kroku należny zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tea3k 07.08.2012 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Dzieki za wyczerpujące odpowiedzi i rady zarazem . Powiedzcie kto sie zajmuje takimi adaptacjami , do kogo się zwrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.08.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Według mnie:1) Musisz się rozeznać czy oba budynki mają oddzielne działki. Jeśli nie to możesz je kupić tyko w całości.2) Jeśli całość została wybudowane przed 1995 to jest to legalne3) W banku stosują takie zasady jakie chcą. Pewnie będziesz musiał zapłacić za opinię rzeczoznawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tea3k 11.08.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 11.08.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeśli będziecie chcieli wziąć kredyt na remont, przebudowę.... to opłata za rzeczoznawcę jest pewna jak to w każdym banku. Jeśli nawet te budynki (postawione przed 1995r) nie mają planów, a urzędnicy będą chcieli uznać je za nielegalne, to jest prosty sposób na rozwiązanie takiego problemu - inwentaryzacjaNa podstawie inwentaryzacji architekt/konstruktor zrobi Ci plany wszystkich budynków A dlaczego obecny właściciel chce Wam odsprzedać tylko z połową starego domu?- dla mnie to troszkę dziwne ??? Na Waszym miejscu, przed podjęciem jakichkolwiek decyzji, dokładnie sprawdziłabym Księgę Wieczystą Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez kardamina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tea3k 16.08.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Właściciel chciał się pozbyć wszystkiego . Dziękuje wam ślicznie za rady będę pisał co i jak się okazało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie kupiłabym samowoli. Niech właściciel wyprostuje papiery (również przyłącza powinny mieć papiery) i dopiero wtedy sprzedaje. Pakowanie się w takie bagno jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 18.08.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 .... i przynosi sporo kłopotów Nefer podsuwa Tobie bardzo dobry pomysł/radę. Kupisz to teraz po znacznie niższej cenie - tylko, co będziesz mieć później? Nad tym trzeba się solidnie zastanowić. Atrakcyjne ceny, nie zawsze są takie atrakcyjne... uwierz mi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tea3k 25.08.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Wiem wiem nie ma opcji żebym to takie kupił. Powiedziałem Gościowi żeby się udał do jakiegoś radcy prawnego i zapytał czy jest taka możliwość zalegalizowania tego . Czytałem coś o Adoptowaniu pomieszczeń ale widzę ze sporo pytań się rodzi od razu bo :Architekt musiałby zrobić projekt już istniejącego budynku , nie wiem czy to by przeszło plus papiery o zagospodarowaniu terenu . Za dużo niewiadomych ale kurcze opłaca się dowiedzieć i mieć swoje miejsce na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tea3k 21.01.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dobra dzięki temat zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts