Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja czy rezygnacja - Pomocy

tea3k

Recommended Posts

Witam mam niesamowity dylemat i jestem w kropce nie wiem od czego zacząć i bardzo proszę o rady :

Mamy przyjemność wynajmować domek który jest wybudowany na istniejącym domku gospodarczym . Podobno na ten stary domek gospodarczy były plany ale na pewno niema planów na to co teraz dobudowane .

Domek jest extra i fajnie nam sie mieszka jest opcja żeby to kupić.

My chcielibyśmy kupić sam ten domek a gościu chce sprzedac z połowa domu który stoi obok . Niestety ta połowa jest lekka ruina i nie chce sie w to pakować . Nasz mały domek ma prąd poprowadzony właśnie od tej połowy domu z adresem . Jakie mamy opcje ? Czy lepiej jest kupić ta połowę i jakoś powoli to odłączać i wynajmować ewentualnie ta połowę czy mamy szanse dostać kredyt wogule na taki domek gospodarczy a potem go przekształcać . Bardzo bym prosił o rady o opis co krok po kroku należny zrobić

Według mnie:

1) Musisz się rozeznać czy oba budynki mają oddzielne działki. Jeśli nie to możesz je kupić tyko w całości.

2) Jeśli całość została wybudowane przed 1995 to jest to legalne

3) W banku stosują takie zasady jakie chcą. Pewnie będziesz musiał zapłacić za opinię rzeczoznawcy

Jeśli będziecie chcieli wziąć kredyt na remont, przebudowę.... to opłata za rzeczoznawcę jest pewna jak to w każdym banku.

Jeśli nawet te budynki (postawione przed 1995r) nie mają planów, a urzędnicy będą chcieli uznać je za nielegalne, to jest prosty sposób na rozwiązanie takiego problemu - inwentaryzacja

Na podstawie inwentaryzacji architekt/konstruktor zrobi Ci plany wszystkich budynków

A dlaczego obecny właściciel chce Wam odsprzedać tylko z połową starego domu?

- dla mnie to troszkę dziwne ???

Na Waszym miejscu, przed podjęciem jakichkolwiek decyzji, dokładnie sprawdziłabym Księgę Wieczystą

Edytowane przez kardamina

Wiem wiem nie ma opcji żebym to takie kupił. Powiedziałem Gościowi żeby się udał do jakiegoś radcy prawnego i zapytał czy jest taka możliwość zalegalizowania tego . Czytałem coś o Adoptowaniu pomieszczeń ale widzę ze sporo pytań się rodzi od razu bo :

Architekt musiałby zrobić projekt już istniejącego budynku , nie wiem czy to by przeszło plus papiery o zagospodarowaniu terenu . Za dużo niewiadomych ale kurcze opłaca się dowiedzieć i mieć swoje miejsce na ziemi

• 4 months później...