Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20 km od Poznania, Stęszew no to mozemy sie wymieniac...poradami..dach masz juz skalkulowany??? bo moze jakoś pakietowo wynegocjujemy cos taniej ???? chyba ze zmieniasz wymiary ...

Hej, a ja 15 km na zachód Gruszczyn kolo Swarzędza, chetnie sie spotkami i wymienie informacje, Jakies wzajemne rewizyty na budowie?

• 2 weeks później...
do kluseczka: weszła zwykła dachówka????? nikt mi nie chciał kalkulowac z innej niz karpiówka...

no pewnie , że weszła !!! Robena z wielkim brzuszkiem, zaraz Ci wyślę zdjęcie, jeśli ta weszła to inne tym bardziej a zwłaszcza mniejsze, lub podwójne esówki, które można ciąć na pół i nic nie widać , jak masz duużo kaski, to bierz karpiówkę , dla mnie jest za płaska

• 3 weeks później...

Witam.

No to jestem następnym wielbicielem Sandry.

Buduję w Łodzi, właśnie wylałem fundamenty i zapadam w sen zimowy.

Plany były ambitniejsze (stan surowy zamknięty w tym roku), ale sprawy papierkowe za każdym razem wywoływały u mnie coś takiego :o i zamiast 2-3 miesięcy trwały dokładnie 1 rok.

Co mnie nie pokona może mnie tylko wzmocnić ...

Po przeróbkach planu Sandry mam piękny gabinet stomatologiczny (przeróbka kotłowni) z osobnym wejściem i toaletą, schody ze spocznikiem, kominek na stronie wschodniej.

I tradycyjna prośba do kluseczki :D - jak możesz przyślij jakieś zdjęcia na priv. Muszę podjąć decyzję w sprawie dachówki, a jak widzę karpiówka wcale nie jest obowiązkowa ...

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że Was znalazłem :) Sandra wpadła mi od razu w oko i teoretyczne budowa ruszy wiosną 2006. Teoretycznie bo nie wiem jeszcze jak z prądem. W przyszłym tygodniu mam mieć warunki przyłącza. Napewno będę często zaglądał na forum i chętnie wysłucham waszych rad odnośnie tego domu.

Pozdrawiam

Maciek

• 3 months później...

Witam wszystkich...

...chcę dołączyć do klubu tego fantastycznego domku :D Ja dopiero w okolicach kwietnia bedę ruszał z budową (jutro kompletna dokumentacja idzie do architektury i czekam na pozwolonko :D ) To będzie nasz drugi domek. Obecny po wybudowaniu i pomieszkaniu sobie 4 latek pokazał sporo mankamentów, więc... wzieliśmy kredyt i znów zaczynamy. Sandra ich nie ma a te co ma to da się poprawić (głównie schody). Muszę przyznać że wsród ok. 6 tys. dostępnych na rynku projektów gotowych to jest wielki rodzynek. My jak szukaliśmy nowego projektu to braliśmy głównie pod uwagę funkcjonalność... i tu jest rewelacja :D :D :D.

Warunki mieliśmy takie:

1. dwa pokoje na dole (oprócz dziennego) - bardzo ciężko znaleźć takie projekty

2. wyjście na taras z jadalni - tu jest z kuchni i OK a to dlatego że wieczne pielgrzymki gości co się na grila zwalają, jak zaczną przez pok. dzienny maszerować to się robi... syf a do tego mamy jeszcze dużego psa co jak go się nie upilnuje to też sobie wleci :evil:

3. jest gdzie zrobić pralnię z suszarnią i miejscem do prasowania - ojj jak nam tego teraz brakuje :cry: a tu piękny strych :D

Podam moje wyceny dotychczas uzyskane:

Robocizna wszystkiego co się wiąże z murowaniem (od wbicia pierwszej łopaty do komina w klinkierze):

19 tys ale bez rachunku - ekipa sprawdzona, budowali nasz obecny dom

technologia: BK30 + 20 styropian, ściany wewnętrzne MAX lub silikat, strop żelbetowy monolityczny.

Robocizna dachu (uznana ekipa): konstrukcja + folia (oczywiście pod falami OSB+papa) + łaty + dachówka + montaż okien + podbiciówka + orynnowanie:

55 zł / mkw dachu czyli jakieś 18,4 tys.

Dachówka cementowa Braas + wszystkie akcesoria: ok. 14 tys.

lub

Dachówka ceramiczna angoba + wszystkie akcesoria: ok. 17,5 tys.

Materiału na ściany i strop jeszcze nie mam policzonego... a właśnie, może ktoś ma zapisane ile i o jakich wymiarach poszło pustaków bo ten archipelag poskąpił takich informacji ??? Pozdrawiam.

jedna osoba na 10 mi znanych zrobila sandre ze zwyklej dachówki... nie wiem czy to Ci wyjdzie tak jak chcesz dla osadzenia w realiach proponuje karpiówke uwzglednic. W dachu jest sama rama stalowa ktora z robocizna wyjdzie z 5-6 tys...(ponad 1 tona stali). Dobrze projekt obejrzec. bo wychodzi Ci całkiem tania ta chatka :) a jako jej posiadacz troszke znam realia :) .

Mi również bardzo się podoba karpiówka ale... jest bardzo droga. Widziałem realizację domu archipelagu z podobnym dachem i tam jest jak mi się wydaje zwykła więc narazie mam nadzieję że wyjdzie :roll:

http://www.archipelag.pl/realizacja.php?KatID=3070000&RealizID=8

pytałem przedstawicieli producentów dachówek jak to jest z tymi łukami i dowiedziałem się że jeżeli stosunek wysokości łuku do jego podstawy jest jak 1:10 a przy niektórych dachówkach nawet 1:8 to można robić ale pod warunkiem pełnego deskowania i papy.

Ostatecznie zostaje jeszcze blacha panelowa ale to ostateczność bo wolałbym dachówkę a poza tym cenowo wychodzi jak dachówka ceramiczna.

Co do cen za robociznę to zależą pewnie od regionu. W Poznaniu na pewno jest drożej niż w Rzeszowie. Ja mieszkam w Rzeszowie ale pracuję w firmie z Komornik, więc mam możliwość czasami porównać różne ceny :wink:

Cena za wymurowanie jest już uzgodniona 19 tys a do dachu jeszcze nie wybrałem ale u nas ceny za konstrukcję z położeniem dachówki zaczynają się od 40 zł/mkw więc te moje 55 zł/mkw to już jest drogo :D ale... co tam, raz się żyje :D

A te stalowe płatwie chcę zastąpić drewnem.

moze i tak... wszystko zalezy od materiałów, jak pójdziesz ekstremalnie no to moze pozbijasz ceny

jak chcesz wg.projektu to sam dach 10 tys drewno , stal 5 tys , dachówka karpiówka (35-47 tys!!! ) w zaleznosci od koloru i robota ciesli-delarza okolo...55 za metr (335m) = ok. 18 tys.. koszt dachu okolo 60tys. sie zrobił.

też miałem robic ze zwykłej dachówki, obejrzałem jeden taki domek i wg.mnie staracił cały efekt...

a co do drewna to jeszcze weź pod uwage czy kierownik budowy, podpisze ci zmiane w projekcie 335m dachu wazy pewnie kolo 8 -10 ton...cos to musi utrzymac.

masz rację, trzeba rozważnie podchodzić do obcinania kosztów, już się nauczyłem na pierwszym domku że "tanie mięso...", miałem parę nietrafionych zakupów i teraz inaczej kalkuluję ale niestety karpiówka jest poza zasięgiem

a jak masz zrobione słupy te co podpierają podciągi pod murłatami? bo ja się ciągle zastanawiam jak je obłożyć okładziną drewnianą żeby to jakoś wyglądało? w tamtym domku co linka dałem w poprzednim poście są drewniane ale sam już nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie?

Te wyceny są z lutego i obwiązują jeszcze ale nie wiadomo jak długo bo wiadomo sezon rusza :(

Cementowa to jest Braas Frankfurter ceglasty: cena 18,2 zł/mkw netto, gąsior 10,08 zł netto

Ceramiczna to Koramic Renesansowa L15 ceglasty: cena 23,56 zł/mkw netto, gąsior 15,26 zł netto

Czekam jeszcze na pełną ofertę na Von Mullera - Sirius - chyba jakaś nowa?. Gość jest technikiem Von Mullera i ma własną firmę dekarską. Jak zobaczył konstrukcję dachu to się podłamał i stwierdził że to chyba na szkody górnicze :o a że on ma uprawnienia konstruktorskie to ma się zastanowić nad przeprojektowaniem.

...aaa wydaje mi się że ktoś pisał że u niego są słupy podtrzymujące konstrukcję - stalowe a u mnie w projekcie są żelbetowe tylko jaka średnica > fi 400 mm :o :o :o ...to już zgłupiałem

...stalowe są tylko płatwie które leżą na tych słupach

a co do cen to u nas jest teraz od ubiegłego sezonu wojna cenowa pomiędzy producentami. Jak budowałem pierwszy dom to było drożej niż teraz :o

np.

MAX 29x19x22 oferują po 1,45 brutto/szt z dowozem gratis :D

a Poroterm żeby nie być gorszym daje swojego 30P+W po 2,19 brutto/szt też z dowozem :D :D

Ja i tak jednak zostaję przy BK 30cm a wszystkie środki z silikatu

• 4 weeks później...

Cześć Wszystkim!

Proszę podzielcie się wąłsnymi dośwaidczeniami. Od jakiegoś czasu szukam projektu i tak naprawdę podobają mi się głównie linie proponowane przez Archipelag. O zgrozo na forum odnalazłem sporo negatywnych ocen. Jak to jest z tym Archipelagiem.

Spróbujcie ocenić i porównać trzy projekty, ocenić ile kosztować możę budowa, na co zwrócić uwagę przy wyborze

Sandra - najmniejszy, chyba najtańszy, po kilku zmianach np. oranżeria wydaje się prosty??

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=374&CanBack=1

Brenda - największy, ale bardzo poukładany i prosty, czyż nie za prosty? coś podkusiło pracownię żeby nie prezentować projektu w ostatnich katalogach? chyb sporo tańszy od następnego -henryka

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=284&CanBack=1

Henryk - największy, ale chyba bardzo drogi, dla mnie zbliża się niebezpiecznie do "domu marzeń" ,

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=362&CanBack=1

Czy ktoś budował któryś? Cenne będą każde rady? Przestrzegające ale i też za bo sami wiecie iż wyboru dokonuje się raz a mieszka w nim całe życie.

:lol:

Pozdrawiam i liczę na wsparcie

• 2 weeks później...
  • 1 month później...