Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nie wiem nic o Sandrze, ale właśnie kończę budowę Judytki (ta sama pracownia). Problemy jakie się pojawiły z tytułu projektu :

- źle zaprojektowana więźba (na szczęście mam w rodzinie architektów, oni skontaktowali mnie z konstruktorem który wszystko mi wyjaśnił, i zaprojektował wzmocnienie),

- brak szczegółów konstrukcyjnych (ale to chyba bolączka większości projektów typowych),

- brak obliczeń statycznych (po rozmowie z poleconym konstruktorem - architektem, zadzwoniłem do Archipelagu i poprosiłem o przesłanie obliczeń - nie zawierał ich projekt - przysłali, owszem, ale z zupełnie innego budynku, wtedy dałem sobie spokój i zapłaciłem za przeliczenie dachu i przekonstruowanie więźby i rdzeni w ściankach kolankowych)

Wiem że chodziło Ci o konkretny projekt, ale myślę że moje doświadczenia z w/w pracownią też pomogą w podjęciu decyzji.

• 2 months później...
znalazłam jeszcze jedną osobę, która ma zamiar budować Sandrę. Obiecaliśmy sobie, no i tu też obiecuję, że jak tylko będziemy coś nowego wiedzieć w temacie (np znajdziemy szczęśliwca, który już wybudował) to damy znać.

:))))

Czyżby nie udało się nikogo znaleźć????

Dołączam niniejszym do osób żywo zainteresowanych wszystkim co dotyczy tego domku! Porywam się właśnie na niego z całą stanowczością !!! Doświadczenie Forumowiczowie odezwijcie się proszę i pomóżcie " świeżynkom" :lol:

Mooooocne dzięki!

:wink:

mon

Ja już mam stan surowy otwarty, domek jest naprawdę piękny , zachwycam się nim od pierwszego ujrzenia w katalogu Archipelagu, służę swoją pomocą. Postaram się umieścić zdjęcia na stronie forum, ale jeszcze nie wiem jak to się robi. Cieszę się , że grono wielbicieli Sandry rośnie , bo to piękny dom i wbrew pozorom, wcale nie taki skomplikowany w trakcie budowy. Bardzo proszę o konkretne pytania, cięzko byłoby mi opisać całą historię budowy na raz. Pozdrawiam!!!!!

Ja już mam stan surowy otwarty, domek jest naprawdę piękny , zachwycam się nim od pierwszego ujrzenia w katalogu Archipelagu, służę swoją pomocą. Postaram się umieścić zdjęcia na stronie forum, ale jeszcze nie wiem jak to się robi. Cieszę się , że grono wielbicieli Sandry rośnie , bo to piękny dom i wbrew pozorom, wcale nie taki skomplikowany w trakcie budowy. Bardzo proszę o konkretne pytania, cięzko byłoby mi opisać całą historię budowy na raz. Pozdrawiam!!!!!

Wspaniale!!!! Gratuluję ogromnie, że Sandruśka juz stoi! Zazdroszczę strasznie !!! :lol: i cieszę się, że ktoś jednak "porwał sie" na ten pięknyy domeczek, bo wątek forumowy jakoś niepokojąco przygasł...ALE SIĘ TO ZMIENI! :D

Krzepiące-że domek nie taki straszny jak....by się wydawało :0

A jak tam kapelusz Sandruśki? Dach sie udał jak należy? Fala jest? :)

Zapytam jeszcze tylko w jakiej technologii kluseczka budujesz ? A do całego gradu pytań muszę sie porządnie przygotować, bo jako maksymalna "świeżynka" nie podłapałam jeszcze fachowej terminologii ... :lol:

Czekam na zdjęcia! Baaaaardzo!

Odzdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mon

nareszcie ten wątek żyje :D ja jeszcze niestety nie zacząłem budowy, ale mam nadzieję, że się to w niedługim czasie zmieni, mam problemy z działką, ale mają się wyjaśnić do końca marca ... poczekamy zobaczymy :wink: moje gg 4996161; jak nie jestem zawalony robotą to możemy pogadać, ale forum bedę już odwiedzał regularnie :)

To rozumiem!!!!!

Wielbiciele Sandry łączcie się!

:p

Ja startuję z budową jak szybko sie da... :lol: Teraz usilnie poszukuję porządnej ekipy, obiecuję komentowac każdy etap :) Kluseczka jesteś dla nas teraz kopalnią diamentów ! :lol: Zaglądaj tu co jakiś czas, będziemy Cię podkarmiać pytaniami :lol: A nie masz ochoty spełnić się literacko ....załóż "dziennik budowy"! :D

A może Tobie udało się odnaleźć gdzieś w świecie jakąś realizację "naszego domku" którą można by podpatrzeć albo zwerbować Budowniczego do Forum ? :lol:

Na dziś ponawiam pytanie o technologię...z czego Twoja Sandruśka? I dlaczego z tego ? :lol:

Czy kochani Forumowiczowie mają dobre doświadczenia z ekipą budowlaną i mogą /czyniąc tym dooooobry uczynek wielu istotom/ polecić taką która wybuduje piękny domek w okolicach Wrocławia? No i cóż, przy tym projekcie dobry dekarz to podstawa! :lol:

RADŹCIE!

uścisk!

mon

Ja też się strasznie napaliłam na ten projekt, ale słyszałam, że jest wiele problemów z projektami z Archipelagu (strasznie wydziwione konstrukcje). Czytałam, że zwłaszcza Kluseczka ma największe doświadczenie z budową tego domu- czy więc jest to prawda??? :D

Witamy Agnieszkę!!!

:lol:

super, że rośnie grono "milośników Sandry".

Co tu dużo gadać, czekamy z utęsknieniem na wieści od kluseczki i wszystkich, którzy zmierzyli się juz z tym domkiem ...a będzie takich przybywać z pewnością!

Ruszam z budową na wiosnę - projekt jest w rękach kilku ekip, które go wyceniają itp., no więc czekam w najbliższych dniach na konstruktywne opinie fachowców!!! Będę się dzielić!

Pozdrawiam,

mon

• 4 weeks później...

hmmmm, trochę kiepsko...

mam pierwszą wycenę projektu /stan surowy otwarty /- wycena na podstawie założeń "projektowych"/mam na myśli obmiary i technologie:Ytong 36,5 i 24, strop Teriva/, ale fachowcy maja mnóstwo zastrzeżen do "wyliczeń" przedstawionych przez pracownię- zwłaszcza a'propos dachu...

a więc /netto/ PLN

R-Robocizna, M-materiały, S-sprzęt

1. Wykonanie fundamentów total 14 570 PLN w tym:

R-2500, M-8960, S-1710

2. Stan zero 30 659:

R-5750, M-17797, S-7111

3. Ściany parteru- roboty murarskie 28 358:

R-6420, M-21931

4. Elementy żelbetowe 40 760:

R-9126, M-30416, S- 1217

5. Ściany poddasza 5630:

R-1140, M-3970, S-512

6. Kominy i przewody wentylacyjne 12066:

R-3486, M-8580

7. Ściany działowe 10 090:

R-2928, M-7162

czyli :

Robocizna: 32 756 PLN,

Materiały: 98 828 PLN,

Sprzęt: 10551 PLN

Co daje razem: 142 137 PLN + VAT to TOTAL: 152 086 PLN

a teraz najgorsze:

DACH

-/dachówka karpiowka z obróbkami i oknami połaciowymi/ 41 390 PLN netto,

-cena orynnowania: 3886 PLN

-cena drewna i stali /obmiar na podst. Archipelagu - do poważnego skorygowania/ 15 405 PLN

-robocizna 18 590 PLN

Wycena nie obejmuje tarasu i schodów z przodu oraz ocieplenia ścianek fundamentowych

Jak już napisałam to dopiero pierwsza wycena jaką dostałam, z niecierpliwością czekam na kolejne- juz w przyszłym tygodniu, no i pozastanawiamy się ewentualnie nad zmianami coby Sandra była bardziej przystępna...

No cóż, mam nadzieję, że odezwą się praktykujący budowniczowie i zweryfikują powyższą wycenę - a ja będę zdawać relacje z kolejnych...

Pozdrawiam mocno,

mon

• 3 weeks później...

No tak ! Teraz to się dopiero zaczyna robić ciekawie! Kochani - stan surowy to pikuś, ale fakt, że trzeba skolerować wymagania projektu z naszymi własnymi potrzebami. I to najlepiej na etapie fundamentów, a więc napiszę jeszcze raz to co wysłałam do monbor'a:

1. Salon jest zbyt ciasny, jesli założymy przenosiny kominka na ażurową ścianę, należałoby wtedy zrezygnować z wylewania żelbetowych słupów w okrągłą formę, a po porostu zbić szalunek na słup o przekroju kwadratu, który w tym momencie może stać się częscią ściany. Ja niestety przekonałam się o tym zbyt późno, muszę trochę zeszlifować te krągłości.

2. Okien w narożniku jest trochę za dużo, ja daję 2,5 m na ścianie prostopadłej do ściany z kolumnami, potem narożnik murowany i 2 okna międzu słupami żelbetowymi - nieotwierane. U mnie jest to podyktowane usytuowaniem geograficznym. Drzwi wejściowe przesunęłam w prawo i po lewej stronie wcisnęłam okrągłe okienko, bardzo ładnie to wygląda.

3. Wracam do kominka , przeniosłam go na ażurową scianę, która już nie jest ażurowa, przenosi się także komin i ostrzeżenie - żeby nie wyszedł na głównej kalenicy!

4. Strop teriva i tu uwaga , nad wejściem (łukiem) jest pustka, warto zbić szalunek , włożyć zbrojenie i zalac betonem także ten fragment stropu.

5.Promień schodów jest zbyt mały , aby się na nich swobodnie mijać , nie mówiąc już o wnoszeniu mebli na górę. Powiększyłam o 20cm od słupa żelbetowego znajdującego się po prawej stronie - w lewo.

5. Fundamenty są za szerokie, spokojnie można je ciachnąć o 10 cm, oszczędzamy na betonie, a parametry wytrzymałościowe zachowujemy.

6. Między kuchnia a salonem jest brzydki skok poziomów sufitu, wystarczy w to miejsce wrzucić dwuteownik 6 m, lub zespawać 2 teowniki. i sufit gładki jak pupcia u niemowlaka.

7. Sciany 24 bloczek i 15 -20cm styropian, jedna z najcieplejszych ścian w rankingu,

8. Nie dajcie sobie spierdzielić dachu, widziałam już taką pokrakę, koszmar!!!!! Na łukach dłuższe deski, nie od krokwi do krokwi, bo wyjdzie łamaniec, a ma być przecież faliście. nasz wygląda super!

9 Dachówka - niekoniecznie karpiówka , ja osobiście uważam , że jest zbyt płaska, i chyba lepiej wygląda na małych domkach.

10 No i ostatnie - prośba - jak się zamieszcza zdjęcia w galerii, to wkleję kilka :wink:

Kluseczka wielkie dzięki!

A ja już przestaję straszć ceną za robociznę :lol:

Są jednak ekipy zdolne wybudować taki domek za bardziej "przyzwoite" pieniądze :lol:

Jak na razie "realne" ceny za robociznę stanu surowego otwartego wahaja się w granicach 19-25 tys. (pod Wrocławiem) /w zależności od "szczegółowości" robót/...

ale dopiero czwarta ekipa która wyceniała domek zeszła poniżej 30 tys. i moooocno to było niepokojące ... już niemal uwierzyłam, że Sandra to taka skomplikowana...

Jeszcze jesteśmy na etapie negocjacyjno-referencyjnym 8) ... i wszystko się może zdarzyć :lol:

Pozdrowienia dla miłośników Sandry!

mon

kluseczka:

1. Z czego bloczki w ścianach?

2. Jakie wymagania energetyczne - ile Ci wyliczyli, czym będzie ogrzewany, czy będą zyski ze względu na położenie względem stron świata?

Pozdrawiam,

MCB

1. 24 gazobeton

2. zakładamy 10 kwh, przynajmniej na tyle podpisaliśmy umowę z elektrownią, może się okazać że potrzeba będzie większa , zwłaszcza, ze nie mamy gazu, ogrzewanie pompą ciepła z kolektorami gruntowymi i rekuparatorem, do tego podłogówka na całą powierzchnię, może w garażu kaloryfer :wink: pozdrawiam

Czy między czasie pojawili się nowi sypatycy tego projektu?

Jestem właśnie w trakcie adaptacji projektu,

- Czy ktos z Was zmiania może schody? -ja chcialbym zmienic na zabiegowe ze spocznikiem, kosztem garażu i części korytarza.

- Czy ktos może przenosił kominek w miejsce TV?

- Czy praktyczna sa wszystkie drzwi wejsciowe na ogród? Kuchnia , pom gospodarcze sypialnia i salon?

- jak się sprawdza wyspa w kuchni?

- Czy ktos postawil Sandrę w okolicach Poznania?

pozdrawiam beniaminek

Zacząłęm budowę domu wg. projektu Sandra z Archipelagu.

Szukam kontaktu z kimś, kto zbudował już taki dom.

Chodzi oczywiście o wymianę doświadczeń na temat tego, jak projekt wypada w praktyce.

Jacek.S

Moze od zeszłego roku juz ktos postawił ten ładny projekt i podzieli sie swoimi doświadczeniami?

Chetnie poznam wszelkie uwagi wraz z waszymi kosztorysami.

pozdrawiam Beniaminek

• 3 weeks później...