lgosia1 20.10.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 znalazłam jeszcze jedną osobę, która ma zamiar budować Sandrę. Obiecaliśmy sobie, no i tu też obiecuję, że jak tylko będziemy coś nowego wiedzieć w temacie (np znajdziemy szczęśliwca, który już wybudował) to damy znać. ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 21.11.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Czy jest tam ktoś , kto buduje SANDRĘ z Archipelagu? Czy czekają mnie jakieś niespodzianki lub wpadki związane z budową tego domu? Jeśli macie dla mnie jakieś dobre rady, które mnie przed nimi ustrzegą to czekam niecierpliwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 23.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 WitamNie wiem nic o Sandrze, ale właśnie kończę budowę Judytki (ta sama pracownia). Problemy jakie się pojawiły z tytułu projektu :- źle zaprojektowana więźba (na szczęście mam w rodzinie architektów, oni skontaktowali mnie z konstruktorem który wszystko mi wyjaśnił, i zaprojektował wzmocnienie),- brak szczegółów konstrukcyjnych (ale to chyba bolączka większości projektów typowych),- brak obliczeń statycznych (po rozmowie z poleconym konstruktorem - architektem, zadzwoniłem do Archipelagu i poprosiłem o przesłanie obliczeń - nie zawierał ich projekt - przysłali, owszem, ale z zupełnie innego budynku, wtedy dałem sobie spokój i zapłaciłem za przeliczenie dachu i przekonstruowanie więźby i rdzeni w ściankach kolankowych)Wiem że chodziło Ci o konkretny projekt, ale myślę że moje doświadczenia z w/w pracownią też pomogą w podjęciu decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.11.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 no prosze, nawet Archipelag sie przyłączył do mojej krucjaty przeciw gotowcom kluseczka, poszukaj na forum w dziale projekty, albo w galerii domow, mozesz tez w dziennikach budowy. pewnie juz wiele wątków było o nim... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 13.02.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 znalazłam jeszcze jedną osobę, która ma zamiar budować Sandrę. Obiecaliśmy sobie, no i tu też obiecuję, że jak tylko będziemy coś nowego wiedzieć w temacie (np znajdziemy szczęśliwca, który już wybudował) to damy znać. ))) Czyżby nie udało się nikogo znaleźć???? Dołączam niniejszym do osób żywo zainteresowanych wszystkim co dotyczy tego domku! Porywam się właśnie na niego z całą stanowczością !!! Doświadczenie Forumowiczowie odezwijcie się proszę i pomóżcie " świeżynkom" Mooooocne dzięki! mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 14.02.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Ja już mam stan surowy otwarty, domek jest naprawdę piękny , zachwycam się nim od pierwszego ujrzenia w katalogu Archipelagu, służę swoją pomocą. Postaram się umieścić zdjęcia na stronie forum, ale jeszcze nie wiem jak to się robi. Cieszę się , że grono wielbicieli Sandry rośnie , bo to piękny dom i wbrew pozorom, wcale nie taki skomplikowany w trakcie budowy. Bardzo proszę o konkretne pytania, cięzko byłoby mi opisać całą historię budowy na raz. Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 14.02.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 kluseczka:1. Napisz proszę czy kominek masz w tym samym miejscu co na projekcie.Rozważam ten projekt i zastanawiam się nad przeniesieniem kominka w miejsce telewizora. Czy to ma sens?2. Czy robisz wszystkie wejścia i okna z projektu? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 14.02.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Ja już mam stan surowy otwarty, domek jest naprawdę piękny , zachwycam się nim od pierwszego ujrzenia w katalogu Archipelagu, służę swoją pomocą. Postaram się umieścić zdjęcia na stronie forum, ale jeszcze nie wiem jak to się robi. Cieszę się , że grono wielbicieli Sandry rośnie , bo to piękny dom i wbrew pozorom, wcale nie taki skomplikowany w trakcie budowy. Bardzo proszę o konkretne pytania, cięzko byłoby mi opisać całą historię budowy na raz. Pozdrawiam!!!!! Wspaniale!!!! Gratuluję ogromnie, że Sandruśka juz stoi! Zazdroszczę strasznie !!! i cieszę się, że ktoś jednak "porwał sie" na ten pięknyy domeczek, bo wątek forumowy jakoś niepokojąco przygasł...ALE SIĘ TO ZMIENI! Krzepiące-że domek nie taki straszny jak....by się wydawało :0 A jak tam kapelusz Sandruśki? Dach sie udał jak należy? Fala jest? Zapytam jeszcze tylko w jakiej technologii kluseczka budujesz ? A do całego gradu pytań muszę sie porządnie przygotować, bo jako maksymalna "świeżynka" nie podłapałam jeszcze fachowej terminologii ... Czekam na zdjęcia! Baaaaardzo! Odzdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!! mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomitk 15.02.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 nareszcie ten wątek żyje ja jeszcze niestety nie zacząłem budowy, ale mam nadzieję, że się to w niedługim czasie zmieni, mam problemy z działką, ale mają się wyjaśnić do końca marca ... poczekamy zobaczymy moje gg 4996161; jak nie jestem zawalony robotą to możemy pogadać, ale forum bedę już odwiedzał regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 15.02.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 To rozumiem!!!!! Wielbiciele Sandry łączcie się! Ja startuję z budową jak szybko sie da... Teraz usilnie poszukuję porządnej ekipy, obiecuję komentowac każdy etap Kluseczka jesteś dla nas teraz kopalnią diamentów ! Zaglądaj tu co jakiś czas, będziemy Cię podkarmiać pytaniami A nie masz ochoty spełnić się literacko ....załóż "dziennik budowy"! A może Tobie udało się odnaleźć gdzieś w świecie jakąś realizację "naszego domku" którą można by podpatrzeć albo zwerbować Budowniczego do Forum ? Na dziś ponawiam pytanie o technologię...z czego Twoja Sandruśka? I dlaczego z tego ? Czy kochani Forumowiczowie mają dobre doświadczenia z ekipą budowlaną i mogą /czyniąc tym dooooobry uczynek wielu istotom/ polecić taką która wybuduje piękny domek w okolicach Wrocławia? No i cóż, przy tym projekcie dobry dekarz to podstawa! RADŹCIE! uścisk! mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka WZ 21.02.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ja też się strasznie napaliłam na ten projekt, ale słyszałam, że jest wiele problemów z projektami z Archipelagu (strasznie wydziwione konstrukcje). Czytałam, że zwłaszcza Kluseczka ma największe doświadczenie z budową tego domu- czy więc jest to prawda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 24.02.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Witamy Agnieszkę!!! super, że rośnie grono "milośników Sandry". Co tu dużo gadać, czekamy z utęsknieniem na wieści od kluseczki i wszystkich, którzy zmierzyli się juz z tym domkiem ...a będzie takich przybywać z pewnością! Ruszam z budową na wiosnę - projekt jest w rękach kilku ekip, które go wyceniają itp., no więc czekam w najbliższych dniach na konstruktywne opinie fachowców!!! Będę się dzielić! Pozdrawiam, mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 19.03.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 hmmmm, trochę kiepsko...mam pierwszą wycenę projektu /stan surowy otwarty /- wycena na podstawie założeń "projektowych"/mam na myśli obmiary i technologie:Ytong 36,5 i 24, strop Teriva/, ale fachowcy maja mnóstwo zastrzeżen do "wyliczeń" przedstawionych przez pracownię- zwłaszcza a'propos dachu...a więc /netto/ PLNR-Robocizna, M-materiały, S-sprzęt 1. Wykonanie fundamentów total 14 570 PLN w tym:R-2500, M-8960, S-1710 2. Stan zero 30 659:R-5750, M-17797, S-7111 3. Ściany parteru- roboty murarskie 28 358:R-6420, M-21931 4. Elementy żelbetowe 40 760:R-9126, M-30416, S- 1217 5. Ściany poddasza 5630:R-1140, M-3970, S-512 6. Kominy i przewody wentylacyjne 12066:R-3486, M-8580 7. Ściany działowe 10 090:R-2928, M-7162 czyli :Robocizna: 32 756 PLN,Materiały: 98 828 PLN,Sprzęt: 10551 PLNCo daje razem: 142 137 PLN + VAT to TOTAL: 152 086 PLN a teraz najgorsze:DACH-/dachówka karpiowka z obróbkami i oknami połaciowymi/ 41 390 PLN netto,-cena orynnowania: 3886 PLN-cena drewna i stali /obmiar na podst. Archipelagu - do poważnego skorygowania/ 15 405 PLN-robocizna 18 590 PLN Wycena nie obejmuje tarasu i schodów z przodu oraz ocieplenia ścianek fundamentowych Jak już napisałam to dopiero pierwsza wycena jaką dostałam, z niecierpliwością czekam na kolejne- juz w przyszłym tygodniu, no i pozastanawiamy się ewentualnie nad zmianami coby Sandra była bardziej przystępna...No cóż, mam nadzieję, że odezwą się praktykujący budowniczowie i zweryfikują powyższą wycenę - a ja będę zdawać relacje z kolejnych... Pozdrawiam mocno,mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 06.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 No tak ! Teraz to się dopiero zaczyna robić ciekawie! Kochani - stan surowy to pikuś, ale fakt, że trzeba skolerować wymagania projektu z naszymi własnymi potrzebami. I to najlepiej na etapie fundamentów, a więc napiszę jeszcze raz to co wysłałam do monbor'a: 1. Salon jest zbyt ciasny, jesli założymy przenosiny kominka na ażurową ścianę, należałoby wtedy zrezygnować z wylewania żelbetowych słupów w okrągłą formę, a po porostu zbić szalunek na słup o przekroju kwadratu, który w tym momencie może stać się częscią ściany. Ja niestety przekonałam się o tym zbyt późno, muszę trochę zeszlifować te krągłości. 2. Okien w narożniku jest trochę za dużo, ja daję 2,5 m na ścianie prostopadłej do ściany z kolumnami, potem narożnik murowany i 2 okna międzu słupami żelbetowymi - nieotwierane. U mnie jest to podyktowane usytuowaniem geograficznym. Drzwi wejściowe przesunęłam w prawo i po lewej stronie wcisnęłam okrągłe okienko, bardzo ładnie to wygląda. 3. Wracam do kominka , przeniosłam go na ażurową scianę, która już nie jest ażurowa, przenosi się także komin i ostrzeżenie - żeby nie wyszedł na głównej kalenicy! 4. Strop teriva i tu uwaga , nad wejściem (łukiem) jest pustka, warto zbić szalunek , włożyć zbrojenie i zalac betonem także ten fragment stropu. 5.Promień schodów jest zbyt mały , aby się na nich swobodnie mijać , nie mówiąc już o wnoszeniu mebli na górę. Powiększyłam o 20cm od słupa żelbetowego znajdującego się po prawej stronie - w lewo. 5. Fundamenty są za szerokie, spokojnie można je ciachnąć o 10 cm, oszczędzamy na betonie, a parametry wytrzymałościowe zachowujemy. 6. Między kuchnia a salonem jest brzydki skok poziomów sufitu, wystarczy w to miejsce wrzucić dwuteownik 6 m, lub zespawać 2 teowniki. i sufit gładki jak pupcia u niemowlaka. 7. Sciany 24 bloczek i 15 -20cm styropian, jedna z najcieplejszych ścian w rankingu, 8. Nie dajcie sobie spierdzielić dachu, widziałam już taką pokrakę, koszmar!!!!! Na łukach dłuższe deski, nie od krokwi do krokwi, bo wyjdzie łamaniec, a ma być przecież faliście. nasz wygląda super! 9 Dachówka - niekoniecznie karpiówka , ja osobiście uważam , że jest zbyt płaska, i chyba lepiej wygląda na małych domkach. 10 No i ostatnie - prośba - jak się zamieszcza zdjęcia w galerii, to wkleję kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 12.04.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 kluseczka: 1. Z czego bloczki w ścianach?2. Jakie wymagania energetyczne - ile Ci wyliczyli, czym będzie ogrzewany, czy będą zyski ze względu na położenie względem stron świata? Pozdrawiam,MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbor 14.04.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Kluseczka wielkie dzięki! A ja już przestaję straszć ceną za robociznę Są jednak ekipy zdolne wybudować taki domek za bardziej "przyzwoite" pieniądze Jak na razie "realne" ceny za robociznę stanu surowego otwartego wahaja się w granicach 19-25 tys. (pod Wrocławiem) /w zależności od "szczegółowości" robót/... ale dopiero czwarta ekipa która wyceniała domek zeszła poniżej 30 tys. i moooocno to było niepokojące ... już niemal uwierzyłam, że Sandra to taka skomplikowana... Jeszcze jesteśmy na etapie negocjacyjno-referencyjnym ... i wszystko się może zdarzyć Pozdrowienia dla miłośników Sandry! mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 19.04.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 kluseczka: 1. Z czego bloczki w ścianach? 2. Jakie wymagania energetyczne - ile Ci wyliczyli, czym będzie ogrzewany, czy będą zyski ze względu na położenie względem stron świata? Pozdrawiam, MCB 1. 24 gazobeton 2. zakładamy 10 kwh, przynajmniej na tyle podpisaliśmy umowę z elektrownią, może się okazać że potrzeba będzie większa , zwłaszcza, ze nie mamy gazu, ogrzewanie pompą ciepła z kolektorami gruntowymi i rekuparatorem, do tego podłogówka na całą powierzchnię, może w garażu kaloryfer pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ejas 22.04.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Czy między czasie pojawili się nowi sypatycy tego projektu?Jestem właśnie w trakcie adaptacji projektu,- Czy ktos z Was zmiania może schody? -ja chcialbym zmienic na zabiegowe ze spocznikiem, kosztem garażu i części korytarza.- Czy ktos może przenosił kominek w miejsce TV?- Czy praktyczna sa wszystkie drzwi wejsciowe na ogród? Kuchnia , pom gospodarcze sypialnia i salon?- jak się sprawdza wyspa w kuchni?- Czy ktos postawil Sandrę w okolicach Poznania? pozdrawiam beniaminek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ejas 22.04.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Zacząłęm budowę domu wg. projektu Sandra z Archipelagu. Szukam kontaktu z kimś, kto zbudował już taki dom. Chodzi oczywiście o wymianę doświadczeń na temat tego, jak projekt wypada w praktyce. Jacek.S Moze od zeszłego roku juz ktos postawił ten ładny projekt i podzieli sie swoimi doświadczeniami? Chetnie poznam wszelkie uwagi wraz z waszymi kosztorysami. pozdrawiam Beniaminek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgosia1 12.05.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 o rany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ten wątek żyje!!!!!!!!!!!!!!!! A ja go pogrzebałam już. I jest Kluseczka z wybudowanym domem. Kluseczka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy można Twoją Sandrę oglądnąć na żywo??????????? Proszę!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts