Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje Łukaszu za informacje :)

Brat z bratowa sa wlasnie na etapie poszukiwan okien, drzwi i bramy gar. (daja do wyceny i porownuja). Sa zdecydowani na okna drewniane a do lazienek oczywiscie plastikowe.

A jak tam Twoja druga polowa (przy okazji - Madzia pozdrawiam Cie)? Pewnie odwiedza sklepy, przeglada katalogi z plytkami, meblami i planuje, planuje, planuje... w naszej rodzince to juz normalka, co dzien to nowy pomysl :D

pozdr.

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z ogromna radoscia dolaczam do grona zwolennikow sandry.

Bardzo podoba mi sie projekt,jego funkcjonalnosc.

Bede wdzieczny za informacje,zdjecia,opis problemow zwiazanych z budowa domku od osob realizujacych ten projekcik.Dzieki z gory i pozdrawiam Was goraco. :wink:

Grzegorz

Z ogromna radoscia dolaczam do grona zwolennikow sandry.

Bardzo podoba mi sie projekt,jego funkcjonalnosc.

Bede wdzieczny za informacje,zdjecia,opis problemow zwiazanych z budowa domku od osob realizujacych ten projekcik.Dzieki z gory i pozdrawiam Was goraco. :wink:

Grzegorz

• 2 weeks później...
:(

a co do tego co chca zmienic, to zlikwidowac okno w spizarni i troszke ja powiekszyc. Chca tez pozmieniac uklad okien dachowych i najprawdopodobniej dac ich wiecej (jedno czy dwa).

Witam

Ja też buduję Sandrę w okolicch Piaseczna.

Mam stan surowy otwarty, dach położony i zamontowane okna dachowe.

Zlikwidowałam okno w spiżarni ale nie ma jak jej powiększyć.

Pozamieniałam okna dachowe, a właściwie to sporo dodałam i myślę, że teraz jest dobrze. Jestem pewna, że jak nie dodałabym okien ( w dodatku dałam większe w jednym pokoju 78x140) to byłoby ciemno.

Pozdrwiam

Betsi

• 2 weeks później...

Ludzie czemu ja tu wcześniej nie zajżałam. Jestem kolejną fanką tego projektu. chcielibyśmy na wiosnę ruszyć z budową w okolicach Piaseczna.

Czytam te informacje o Waszych planach, budowach i wprowadzonych zmianach, i wszystko to jest dla mnie bardzo cenne.

Wciąż szukam Sandry do obejżenia w rzeczywistości.

Pozdrawiam wszystkich budujących ten dom

Belial ale Wam zazdroszczę ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Chętnie bym podjechała ale trochę za daleko z Wawszawy. Moze jak bedę w Katowicach u rodziców to skorzystam.

Proszę powiedz mi jakie macie zamiar mieć ogrzewanie bo my planujemy gazowe. No i najważniejsze pytanie czy dach robicie taki falisty jak w planie i czy rzeczywiście jest to ogromny wydatek

Proszę powiedz mi jakie macie zamiar mieć ogrzewanie bo my planujemy gazowe.

My będziemy mieć gazowe, na parterze podłogówka na całym oprócz garażu i sypialni. Na górze grzejniki a w łazience podłogówka.

No i najważniejsze pytanie czy dach robicie taki falisty jak w planie i czy rzeczywiście jest to ogromny wydatek

Dach mamy dokładnie jak na projekcie tylko dwa okna więcej. I jest to ogromny wydatek ale niekoniecznie z powodu fal. Po prostu jest to duża powierzchnia 335m2 więc trochę tego wyjdzie. Ja jeszcze dokładnie nie liczyłem ale za sam materiał bez robocizny zapłaciliśmy około 47 - 50 tys. PLN (więźba, folia, okna, dachówka, klinkier na kominy) wynika to też z tego, że zdecydowaliśmy się na drogą dachówkę (von mueller).

Pozdrawiamy

Ja też planuję ogrzewnie gazowe, ale montuję drugi piec na wszystko co da się spalić (dlatego w pomieszczeniu gosp. dodałam od razu drugi komin). Powierzchnia do ogrzania jest dosyć duża i duże okna w salonie.

Wkażdym pomiesczeniu robię kalryfery ( w salonie te niziutkie) a w łazienkach ogrzewanie podłogowe (maty elektryczne, które można ustawiać na czasowe podgrzewnie podłogi). Miałam takie w poprzednim mieszkaniu i wcale tak duzo prądu nie ciągną.

Ponadto można dogrzewać kominkiem.

Komarek, masz jeszce czas więc pomyśl, czy nie przydałby Ci się też drugi piec ( wtedy dodaj jeszcze jeden przewód kominowy).

I jeszcze dodałam przewód kominowy w kominie w salonie ( dla kominka zewnętrznego na tarasie)

Pozdrawiam

Betsi

jak w salonie dasz kaloryfery to bedzie on nieustawny - na 2 scianach okna, na 3 kominek i zostaje 4 sciana - ta ażurowa - my nie zrobilismy tego i całe szczęscie - i gdzie dasz taki niski kaloryfer??

a 2 piece+kominek to dla mnie przesada, ale kazdy ma swoje zdanie

a żoneczka :D ogląda katalogi nie tylko o wnętrzach ;) aktualnie buszuje po allegro za pościelą, kołderką, rożkiem itp. ;)

W salonie podniosłam okna do 50cm nd poziom podłogi właśnie ze względu na kaloryfery.

Zdecydowałam się na ten drugi piec za namową kolegi, który ma firmę hydrauliczno-gazową+piece i inne. Nawt jeśli nie będę używała go codziennie to może się kiedyś przydać (chociżby spalić drewno, które zostanie z budowy). Ceny gazu bardzo wzrastają i nie widomo co będzie za kilka (naście?) lat. Mam zamiar pomieszkać w tym domu długo.

Kominka nie traktuję jako główne żródło ciepła, bo po pierwsze cały tydzień jestem w pracy i w ciągu dnia nie będę w nim palić, po drugie nie rozprowadzam DGP. Kominek raczej jest dla przyjemności siedzenia przy nim i patrzenia w ogień. Ale zgodzę się Tobą ze każdy m swoje zdanie.

Zazdroszczę Wam, że kupujecie już wyposażenie, ja dopiero w połowie przyszłego roku (mam nadzieję!!!).

Pozdrawiam

Betsi

jak w salonie dasz kaloryfery to bedzie on nieustawny - na 2 scianach okna, na 3 kominek i zostaje 4 sciana - ta ażurowa - my nie zrobilismy tego i całe szczęscie - i gdzie dasz taki niski kaloryfer??

a 2 piece+kominek to dla mnie przesada, ale kazdy ma swoje zdanie

A my planujemy w salonie grzejnik w podłodze wzdłuż okna.

Elizka,

Gdzie budujecie tą Sandrę? Gdzieś w okolicach Warszawy?

Betsi

w okolicach Wrocławia

A tak poza tym to dawno mnie nie bylo, brak czasu niestety

jak widze watek coraz bardziej sie rozwija, super szczegolnie dla ludzi, ktorzy dopiero zaczynaja przygode z Sandra...

Co do domku mojego brata, to nadal dzialaja dachowcy, robota juz jest na ukonczeniu i dach wyglada coraz ladniej :) koszt jest duzy, ale efekt... :D

pozdr.

witam wszystkich sandrowiczow, rowniez buduje dom wg tego projektu

mam w tej chwili stan surowy zamkniety(okolice Będzina-Śląsk)

i mam pytanie: jaki system rynien wybraliscie, ktory najlepiej

nadaje sie do polozenia wzdluz czesci falistej dachu...z gory dziekuje za odpowiedz...

A my planujemy w salonie grzejnik w podłodze wzdłuż okna.

Znalazłem w kilku źródłach, że takie grzejniki powodują ogromne unoszenie się kurzu, który gromadzi się w tych kanałach i zły rozkład temperatury w pomieszczeniu. Chyba nawet na muratorze udało mi się to znaleźć.

w tej Sandrze ktorej zdjecia zamiescilam sa wlasnie takie grzejniki "podlogowe" wzdluz okien

dom jest zamieszkaly od ponad roku - nie ma tam nic z tych rzeczy o ktorych piszesz :wink:

• 2 months później...

Witam,

w październiku zaczęliśmy budowę Sandry.

Mamy już stan zamknięty. Wykańczamy w środku. Nanieśliśmy kilka zmian. Ale chałupka jest piękna.

Już za miesiąc moglibyśmy się wprowadzać, ale ... wilgoć.

Musimy poczekać, aż wyschnie.

Już się nie mogę doczekać. :D