Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Alex475

Robiąc adptację projektu zastanów się nad poszerzeniem garażu. W projekcie jest za wąski, będzie za mało przejścia między samochodami i utrudnione wejście do wiatrołapu.

Podniosłam też parter o 1 cegłę ( 18-20cm), widziałam też podniesione poddasze.

Obecnie mam stan surowy otwarty i lada moment zaczynam wykańczać w środku + okna.

Niestety nie wstawię zdjęć, bo nie umiem ( może kiedyś, jak się nauczę)

Pozdrawiam

Betsi

PS: Gdzie budujesz tą Sandrę?

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, dzięki za wiadomość . Domek bede budować w woj Lubelskim. Zastanawiałam się nad powiększeniem salonu kosztem tarasu.Myślę też o wywaleniu jednej ściany na poddaszu,tej nad salonem.Budujesz Sandrę z drewnianymi balami czy jak większość z murowanymi kolumnami?Nie widziałam nigdy Sandry na żywo, mam nadzieję ze znajdę kogoś w mojej okolicy kto będzie budował ten domek.Może łatwiej będzie przysłać Ci fotki na maila. Mój adres [email protected]

Witam,

my mamy podniesione poddasze o ściankę kolankową więc zyskaliśmy więcej metrów na górze, dzięki temu mogliśmy zrobić antresolę nad salonem. W miejscu garażu mamy przeolbrzymią - prawie 30m2 kuchnię, dzięki temu zyskaliśmy na jadalni (w miejscu starej kuchni). Wygląda to wszystko bajecznie.

My aby obejrzeć tą chałupkę jechaliśmy z Torunia do Poznania, ale dzięki temu dużo zyskaliśmy.

Jak jakieś pytania to prosze pisać. :lol:

Alex

Ten taras przy salonie nie będzie taki wielki. Lepiej potraktować go jako letni taras ( ja robię też kominek zewnetrzny - trzeba od razu wybudować komin z dodatkowym kanałem).

Nie stawiam ściany od pom 2 na poddaszu.

Generalnie nie wiele zmieniłam na górze, nie robiłam ścianki kolankowej, bo bałam się że zeszpecę dach ( tyle się o tym naczytałam), nie potrzebuję więcej powierzchni ( dla naszego syna wystarczy sypialnia, salon-pom. 2 bez ściany, łazienka. Strych jest dla wszystkich i kawałek dla mnie na pralnio-suszarnię. Ponieważ zmieniłam schody na dwubiegowe ze spocznikiem ( szer.100cm), strych zamienił się w literę L. W jego jednej połowie będzie pralnia.

Zdjęcia wyślę jak się nauczę załączać.

Pozdrawiam

Betsi

• 3 weeks później...

też mamy zamiar budować "henryka" i jest bardzo trudno znaleźć kogoś kto podzieliłby się uwagami na ten temat. na innych forach wypowiadają się raczej źle o heńku, ale chodzi im gł. o kwestie estetyczne, a przecież każdy ma prawo do własnego gustu. jeżeli udało Ci się coś znaleźć ma innym forum, proszę o kontakt.

pozdrawiam

witam, henio jest świetny ale muszę was zmartwić bo byliśmy ostatnio na spotkaniu z przedstawicielem Archipelagu w sprawie naszej klaryski i zapytaliśmy go o realny kosztorys henia, bo też go kiedyś braliśmy pod uwagę i okazało się że właśnie go budują za Gdańskiem i koszt jego wykonania pod klucz graniczył z kwotą 700 tys PLN!!! :roll: :roll: :roll: Dla pocieszenia może dało by się trochę zejść z kosztów jakby się budowało sys.gospodarczym. Ale moim zdaniem to bardzo drogi dom :-? Aczkolwiek piękny :wink:

• 3 weeks później...

Brenda - największy, ale bardzo poukładany i prosty, czyż nie za prosty? coś podkusiło pracownię żeby nie prezentować projektu w ostatnich katalogach? chyb sporo tańszy od następnego -henryka

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=284&CanBack=1

Mnie również zainteresowała Brenda. Podoba mi się zarówno układ jak i ogród zimowy. Pracownia oferuje od razu wersję ze stropem gęstożebrowym, więc u góry mozna zyskać dodatkowo 30-40m2.

Na ile szacujecie orientacyjnie koszt budowy Brendy pod klucz?

Marek

• 4 weeks później...

Witam wszystkich!

Mam pytanie dotyczace Sandry -

Czy jest ktos kto budowal ja w systemie Kronopol?

Jakie sa glowne mankamenty projektu - ewentualnie jak rozwiazac te problemy?

Jak wyglada poddasz - czy pokoje nie sa za male przez skosy?

Czy ktos zgodzilby sie pokazac mi swoj dom "na zywo" :) - jestem z Gdanska

Pozdrawiam!

Daria

[email protected]

Witaj

Buduję Sandrę w okolicach W-wy.

Jest na pewno kilka rzeczy, które mozna byłoby zmienić, ale to zależy jakie są Twoje oczekiwania.

Zmieniłam pare rzeczy w projekcie, z takich istotniejszych to zmiana schodów na dwubiegowe, poszerzenie i wydłużenie garażu po 0,5m. Pokoje na poddaszu są duże-zwłaszcza sypialnia przy łaziene. Drugiego pokoju wogóle nie oddzielałam ścianą od korytarza ( nie miałam takiej potrzeby). Z tym pokojem może być troche problem, bo na środku jest komin.

Budowałam z porothermu.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich!

Mam pytanie dotyczace Sandry -

Czy jest ktos kto budowal ja w systemie Kronopol?

Jakie sa glowne mankamenty projektu - ewentualnie jak rozwiazac te problemy?

Jak wyglada poddasz - czy pokoje nie sa za male przez skosy?

Czy ktos zgodzilby sie pokazac mi swoj dom "na zywo" :) - jestem z Gdanska

Pozdrawiam!

Daria

[email protected]

Witaj,

Z męzem rownież zastanawiamy sie nad projektem szkieletowym w systemie Kronopol. Mamy w okolicy firme, która zajmuje sie budowa w tej technologii. Wycenili sandre na 250 tyś. + vat 7% stan surowy zamknięty z dachówką karpiówką.

Wydaje nam sie, ze to dobra cena. A czy Ty masz juz jakies informacje odnośnie kosztów realizacji? My także nie widzieliśmy sandry w realu :D

• 2 weeks później...

Hej!!

Ja już koncze budowe Sandry. Jestem bardzo zadowolona, ze wybralam ten projekt. Gratuluje wszystkim, ktorzy sie na niego zdecydowali. To wspanialy domek. Jestem teraz na etapie wykonczenia srodka. Mamy zamiar wprowadzic sie w lipcu :D Jak ktos potrzebuje jakiejs porady to prosze pytac. Postaram sie na wszystkie odpowiedziec.

Pozdrawiam

Marysia

• 4 weeks później...

Witam wszystkich Sandrowiczów

Również budujemy Sandrę w Krakowie.

Dochodzimy powoli do dachu.

Mam jednak potężny zgryz związany z rynnami w tym projekcie.

Wszyscy praktycy i fachowcy odradzają nam wykonanie tej ozdobnej deski zasłaniającej rynny,która jest w większości projektów Wójciaka, ze względu na prorokowane problemy z zalewaniem ścian oraz nietrwałość deski wystawionej na warunki zewnętrzne.

Problem w tym, że taka ozdoba daje dużą część wyglądu tego domu (który nam się tak podoba) i rezynacja prawdopodobnie zepsuje jego wygląd.

Pytanie1: jak rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać ten element?

Zaczynam myśleć o standardowym pasie rynnowym z blachą i podwieszenie pod nim dodatkowej jasnej dechy ozdobnej. Nie wiem tylko jak to będzie wyglądało?

Pytanie2 Czy zmienialiście kształt obu wygięć dachu łagodząc je? Tak nam doradzają wykonawcy ze względu na planowaną zwykłą dachówkę a nie karpiówkę (Ska z teretycznei dużymi luzami na zamkach.

Pozdrawiam

Krzysztof i Kinga

Witam,jestesmy wlasnie na etapie wyboru projektu i zastanawiamy sie nad sandra,ale mamy troche watpliwosci takich jak usytuowanie kominka,rozmieszczenie kuchni i jadalni,funcjonalnosci schodow kretych.Jakby ktos mogl podeslac nam zdjecia wnetrza parteru szczegolnie salonu, kuchni z jadalnia byli bysmy bardzo wdzieczni.Z gory dziekujemy Patrycja i Robert z Gorzowa wlkp

Schody przerobiliśmy - oryginalne strażackie będą bardzo niewygodne

Warto trochę powiększyć garaż - na 2 samochody będzie bardzo ciasny

Największa moim zdaniem wada projektu to brak dobrego miejsca na jadalnię i koszt wykonania. Od razu ostrzegam wykonanie stropu i dachu będzie kosztowne.

Zaleta - praktycznie jest to dom prawie parterowy

Zdjęć dać nie mogę bo dopiero mamy wylany strop.