Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

zapytam jeszcze raz, może znajdzie sie ktoś i pomoże

czy krył ktoś dach , dachówka zakładkową, nie wprowadzając żadnych zmian konstrukcyjnych dachu( mam na myśli fale) jeśli tak to proszę o inf.

wolałbym zakładkową od karpiówki, tylko czy można na takim dachu ?

pozdrawiam

oopl

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

J robie dzach z dachówki Euronitu profil S i dekarz który co prawda jeszcze nie zaczą układać dachówki ale juz zapoznał sie z projektem i mam nadzieje lada dzień sie pokaże mówił że nie ma problemy tym bardziej że w ofercie firmy Euronit są tzw. połówki tego profilu.

Pozdrawiam Wacgor

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Magi a może Ty znasz kogoś kto budował ten domek.Chętnie bym obejrzał poddasze bo widziałem zdjęcia z budowy w ktorej ktoś całą konstrukcję dachu opierał na drewnianych słupach.To bardzo ciężki dach dlatego zagszczenie słupow było duże i nie wyglądalo to ciekawie.Jestem właśnie na etapie zamawiania projektu,ktory jest teraz aktualizowany w archipelagu.Niepokoi mnie to poddasze.najlepiej byłoby zobaczyc jak to

wygląda w realu

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

zmian u mnie pod dostatkiem.

1.nie wstawiłam drzwi w kuchni z wyjściem na taras (kuchnia nieustawna)

2.nie mam również ścianki działowej, która oddziela kuchnię od holu, zostawiłam otwartą przestrzen

3.ściana na której jest kominek została powiększona kosztem mniejszego okna w salonie

4. nad dużym oknem przy kominku wstawiłam nadproże, którego nie było w projekcie

5. między dwoma dużymi oknami w salonie wybudowany w samym rogu słupek

6. na ścianie w salonie z wnękami wstawiłam dodatkowe zbrojenie

7. zrezygnowałam z drzwi z pomieszczenia gospodarczego do łazienki

8.w pomieszczeniu gospodarczym nie mam szklanych drzwi tylko normalne zewnętrzne i okno jak w garażu

9.na górze mam 2 duże pokoje , łazienka z której jest również wyjście do sauny, spory hol który przeznaczyłam na telewizyjny dla dzieci, i dwa małe stryszki.

10.Jeśli chodzi o dach to zrezygnowałam z fali (trochę tego żałuję)tak mi doradzili fachowcy . ale wygląda całkiem nieźle. dachówka cementowa braas

11. nie mam również od strony tarasu kamienia i podpory drewnianej. (koleżanka stwierdziła, że wygląda jakby podpierała rozwalający się dom)

12. zrezygnowałam również z dwóch słupów na zewnątrz od strony pomieszczenia gospodarczego. Są konstrukcyjnie niepotrzebne

13. dom z pustaka belix 24 i styropian 12, cokół (na wysokości 50 cm)10 styropian

14 w kominach dodatkowe otwory wentylacyjne (grill na tarasie, dodatkowy otwór kominowy awaryjny gdyby trzeba było przejść z gazu na inny materiał)

15. podłogówka w salonie kuchni, korytarzu, wiatrołapie i łazienkach, kominek z płaszczem wodnym

Na dzień dzisiejszy na pewno (100%) zmieniłabym klatkę schodową, niestety u mnie już za późno.

Wkleiłabym zdięcia ale na forum nie umiem. Mogę przesłać na e-mail,

przepraszamy,ze dopiero sie odzywamy ale byliśmy w podróży służbowej.U nas w miejscu pom.gospod. będzie wejście,a pom. gosp. w miejscu wejścia,kominek bedzie na ścianie oddzielającej sypialnię od salonu,chcemy też jeden z pokoi na dole zmienić w garderobę a garaż na gabinet.Co do otwarcia kuchni na salon to chyba bardzo dobry pomysł.Chętnie zobaczymy fotki waszego domku.Fajnie,że sie odezwałas.ód dziś codziennie sprawdzamy forum.Zastanawiamy się nad zmianą schodów ,te okrągłe z projektu wydają sie niewygodne.a tak wogóle podajemy email [email protected] .czekamy na zdjęcia i pozdrawiamy

Fale na dachu to właśnie jedna z rzeczy które w tym projekcie zmieniłam ( tzn nie zrobiłam ich).

Konieczne jest absolutnie poszerzenie garażu o 0,5m i ewentualnie wydłużenie go jesli samochód jest większy. Przeciwnym razie ledwo otworzy się drzwi od smochodu nie mówiąc o swobodnym przejściu między samochodami. Całe szczęście że pomyślałam o tym na etapie zmian w projekcie. Zastanawiam sie jak architekci z Archipelagu liczyli szerokość smochodu przyjmujac takie wymiary garażu.

Więcej napiszę potem :p

fajnie ze sie odezwałaś Betsi.U mnie w miejscu garażu będzie gabinet.Garaże będą w osobnym wolnostojącym budynku właśnie ze względu na to ze auta by się nie zmieściły.mamy dość dużą działkę więc nie było z tym problemu.Chcemy zmienić te schody,wydają się ciasne,kominek na ścianę sypialni i wejście w miejscu pom. gosp.Ściankę kolankową podniosę o 75 cm i koniecznie antresola.

Witam. Bardzo sie ieszę, że wątek Sandry ożył i mam nadzieje że nie jest to chwilowy przebłysk.

Również zaczynam budowę tego domku.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to kazdy przystosowuje je do własnych potrzeb.

Ja ten domek widziałam na zywo. Dla mnie konieczne zmiany:

1. Poszerezyć garaż

2. Poszerzyć ubikację.

3. Sciana pomiędzy salonem i kuchnią, a na niej kominek.

No właśnie i tu moja wielka potrzeba - nie wyobrażam sobie kuchni polączonej z salonem. Uważam że ma to sens jeśli gotujemy w piwnicy, a ta kuchnia przy salonie sluży parzeniu kawki dla gości. Smród cebuli i kapusty w salonie - wielkie dzięki, a do tego ciągle dbanie o porządek w tej kuchni bo a noż widelen niezapowiedziany gosć a tu w tej kuchni połączonej z salonem lekki nieporządek jak to w kuchni. Uważam ze to moda z zachodu gdzie ludzie stołują się na mieście a ta kuchnia służy im właśnie do parzenia tych herbatek. Widzialm u wielu osob to rozwiazanie i uważam( oni zreszta również), ze to pomyłka.

4. Schody zmienić na wygodne kosztem cześci pomieszczenia gospodarczego.

5. Podnieść górę o jeden pustak.

6. Więcej okien na górze.

Zlikwidować niektóre drzwi na dole.