usrobo 06.08.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 hejremontuje dom i robie wentylację mechaniczną ale chce tez kominek bo uwielbiam patrzeć na ogień.musze zamontować wkład z doprowadzeniem powietrza do spalania z zewnątrz proszę wiec o informacje jaki wkład ma to najlepiej rozwiazane tzn. jest najbardziej szczelny i nie będzie kolidował z wentylacją mechaniczną. pod salonem jest piwnica wiec poprowadzenie rury nie będzie kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 A, czy czasem twierdzenie, że wkład nieszczelny lub jakakolwiek inna niewielka nieszczelność, która wpływa niekorzystnie na wentylację mechaniczną nie jest jakąś wyimaginowaną kolejną bajką, WM to nie apteka przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 A, czy czasem twierdzenie, że wkład nieszczelny lub jakakolwiek inna niewielka nieszczelność, która wpływa niekorzystnie na wentylację mechaniczną nie jest jakąś wyimaginowaną kolejną bajką, WM to nie apteka przecież. Kominiarz, z całym szacunkiem, ale czy Ty się dobrze czujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Kominiarz, z całym szacunkiem, ale czy Ty się dobrze czujesz? A czy Ty tym razem możesz to rozwinąć? Bo z całym szacunkiem nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 A czy Ty tym razem możesz to rozwinąć? Bo z całym szacunkiem nie rozumiem. Chodzi o to , że nie musisz się koniecznie wypowiadać, jeśli nie masz o czymś pojęcia. Cała Polska to czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Chodzi o to , że nie musisz się koniecznie wypowiadać, jeśli nie masz o czymś pojęcia. Cała Polska to czyta. Eniu, przepraszam, bardzo szanuję Twoje wypowiedzi na FM, ale zdarza mi się mieć odmienne zdanie od Ciebie, w końcu cała Polska to czyta, i nie wynika to z mojej niewiedzy, a przeciwnie z 20-to letniego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Eniu, przepraszam, bardzo szanuję Twoje wypowiedzi na FM, ale zdarza mi się mieć odmienne zdanie od Ciebie, w końcu cała Polska to czyta, i nie wynika to z mojej niewiedzy, a przeciwnie z 20-to letniego doświadczenia. Tu nie chodzi o różnicę zdań, lecz o zasady i wymogi budowlane dotyczące stosowania palenisk w budynkach z WM. Wymóg , którego ominięcie grozi zaczadzeniem, a dbałość o poprawność instalacji ustawodawca powierzył m.innymi Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Tu nie chodzi o różnicę zdań, lecz o zasady i wymogi budowlane dotyczące stosowania palenisk w budynkach z WM. Wymóg , którego ominięcie grozi zaczadzeniem, a dbałość o poprawność instalacji ustawodawca powierzył m.innymi Tobie. Eniu, sorki ale nie wiesz nic o temacie związanym z zaczadzeniami. W związku z faktem, że bywam często w budynkach w, których były tego typu zdarzenia nie jestem w stanie opisywać tego publicznie. Na szczęście nie znam przypadku z udziałem kominka użytkowanego prawidłowo i opalanego drewnem, choć praktycznie drewno zawiera w swoim składzie również węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Eniu, sorki ale nie wiesz nic o temacie związanym z zaczadzeniami. W związku z faktem, że bywam często w budynkach w, których były tego typu zdarzenia nie jestem w stanie opisywać tego publicznie. Na szczęście nie znam przypadku z udziałem kominka użytkowanego prawidłowo i opalanego drewnem, choć praktycznie drewno zawiera w swoim składzie również węgiel. Nie no, ja w tak ogólnie nic nie wiem... Dobrze, zgadzam się. Zaczadzić się z kominka nie ma w zasadzie możliwości. Ale nie wykorzystuj mojego przejęzyczenia, by ukryć meritum. Dym wyciągany z kominka przez WM, do poprawy zdrowia raczej się nie przyczyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Nie no, ja w tak ogólnie nic nie wiem... Dobrze, zgadzam się. Zaczadzić się z kominka nie ma w zasadzie możliwości. Ale nie wykorzystuj mojego przejęzyczenia, by ukryć meritum. Dym wyciągany z kominka przez WM, do poprawy zdrowia raczej się nie przyczyni. Eniu niestety jesteś fachowcem. pamiętaj, że przychodzi taki moment, że jak wiesz więcej to nie wiesz nic. W WM panuje z reguły w pomieszczeniach nadciśnienie w kominie zaś (grawitacyjnym) podciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.08.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Eniu niestety jesteś fachowcem. pamiętaj, że przychodzi taki moment, że jak wiesz więcej to nie wiesz nic. W WM panuje z reguły w pomieszczeniach nadciśnienie w kominie zaś (grawitacyjnym) podciśnienie. Ja wiem, że tak powinno być (choć nie zawsze). Ty wiesz, że tak powinno być(nie zawsze). Ale to urządzenie mechaniczne, które dość często płata figle. Dlatego ustawodawca ustalił , że jak WM, to wkład z dolotem powietrza do spalania z zewnątrz. I tu akurat ma rację, fachowcy wiedzą dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.08.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Ja wiem, że tak powinno być (choć nie zawsze). Ty wiesz, że tak powinno być(nie zawsze). Ale to urządzenie mechaniczne, które dość często płata figle. Dlatego ustawodawca ustalił , że jak WM, to wkład z dolotem powietrza do spalania z zewnątrz. I tu akurat ma rację, fachowcy wiedzą dlaczego. Eniu, daj spokój. Ustawodawcy nie śniło się nawet o tych sprawach. Nie ma jasnego przepisu określającego te kwestie. Generalnie jest tak, że jeden przepis przeczy drugiemu. Ty to wiesz, ja to wiem (choć jak piszesz, nie zawsze) a, że mamy nieraz inne zdanie to chyba dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 11.08.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Eniu, daj spokój. Ustawodawcy nie śniło się nawet o tych sprawach. Nie ma jasnego przepisu określającego te kwestie. Generalnie jest tak, że jeden przepis przeczy drugiemu. Ty to wiesz, ja to wiem (choć jak piszesz, nie zawsze) a, że mamy nieraz inne zdanie to chyba dobrze? Ty wiesz , ja wiem , On wie i co z tego? Lepiej pewne kwestie przemilczeć , zawsze można dzieki temu sprzedać więcej wkładów z dolotem z zew. przestraszonym klientom. Nawet producenci WM na tej fali zaczeli zarabiać , lansując centrale do kominków wszelakich pzdr. ps. Czadem też koledzy fajnie straszą , nawet linki podają , tyle że dotyczące kompletnie innych wypadków. ps2. Zastanów się dlaczego jeszcze nie spotkałeś się z wypadkiem zaczadzenia spowodowanego przez kominek oraz jaka teoretycznie modyfikacja wkładu mogłaby taką tragedię spowodować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.08.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Ty wiesz , ja wiem , On wie i co z tego? Lepiej pewne kwestie przemilczeć , zawsze można dzieki temu sprzedać więcej wkładów z dolotem z zew. przestraszonym klientom. Nawet producenci WM na tej fali zaczeli zarabiać , lansując centrale do kominków wszelakich pzdr. ps. Czadem też koledzy fajnie straszą , nawet linki podają , tyle że dotyczące kompletnie innych wypadków. ps2. Zastanów się dlaczego jeszcze nie spotkałeś się z wypadkiem zaczadzenia spowodowanego przez kominek oraz jaka teoretycznie modyfikacja wkładu mogłaby taką tragedię spowodować? Nic Ci nie da ta promocja badziewia bez dolotu z zewnątrz. Świat jest już dekadę dalej...dinozaury są bez szans.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.08.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Co komu przeszkadza dolot głównego powietrza do paleniska z zewnątrz? PO CO palenisko ma pobierać główne powietrze do spalania z pomieszczeń mieszkalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 12.08.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 założyciel wątku zapytał o najbardziej szczelne kominki/paleniska z dolotem z zewnątrz,Kominiarz zasugerował (z czym się zgadzam) że WM to nie apteka i superszczelne nie musi to być,eniu na niego naskoczył niczego konkretnego ni mówiąc,po czym wywiązało się że palenisko nie będące superszczelnym jest jednocześnie paleniskiem bez poboru powietrza z zewnątrz... gdzie tu sens ?W jaki sposób może dojść do zaczadzenia gdy palenisko ma dostęp do świeżego powietrza przez rurę? Jak się ma to do WG w podobnym przypadku ? Zakładam normalne sytuacje, bez absurdów typu że ktoś włożył szmatę w dolot powietrza do kominka jednocześnie wyłączając nawiew WM i zatykając komin.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 12.08.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 a wracając do tematu .... ktoś coś zaproponuje ? kominek nie będzie głównym źródłem ciepła, raczej dla nastroju i na zimne jesienne wieczory. nie planuję także robić dystrybucji gorącego powietrza, tylko na salon. dom ok 170m kw. piętrowy, w stylu hmmm tradycyjno-nowoczesnym (nowoczesno-skandynawski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.08.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 ja polecam swojego nordpreisa-n21 nie ma problemu z przegrzewaniem domuobudowa minimalistyczna jestem zadowolonym użytkownikiem a nie fachowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 hej remontuje dom i robie wentylację mechaniczną ale chce tez kominek bo uwielbiam patrzeć na ogień. musze zamontować wkład z doprowadzeniem powietrza do spalania z zewnątrz proszę wiec o informacje jaki wkład ma to najlepiej rozwiazane tzn. jest najbardziej szczelny i nie będzie kolidował z wentylacją mechaniczną. pod salonem jest piwnica wiec poprowadzenie rury nie będzie kłopotliwe. Może to być dowolny wkład, który pobiera powietrze do spalania z zewnątrz. Np. Spartherm jako przedstawiciel wysokiej półki, lub Pama (nowy model), jak reprezentant półki niskiej cenowo. Pomiędzy tym cała plejada innych... Unikaj wkładów które niby to mają dolot z zewnątrz, ale jednocześnie mają nieszczelne drzwi, bo producent nie potrafi sobie poradzić z innym sposobem utrzymania czystości szyby, jak prymitywna szczelina między szybą a futryną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 14.08.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 dzięki za infoostatnio napotkałem w sieci obudowy nordpeis wraz wkładem np N31 co o tym sądzicie?przystosowane do zasysania powietrza z zewnątrzjakaś tam akumulacja ciepłaobudowy dość ciekawe, mi spodobały się havanna oraz stockholm i palmajest to warte uwagi?cena ok 10 000zł wraz z obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts