Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taka ława i fundament - jak zaizolować przeciwwilgociowo ?

dudask

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie projektant wyrysował mi taki fundament posadowiony dość nisko pod powierzchnią gruntu :

przekrój 1.jpg

Budynek jest nisko posadowiony ponad planowaną powierzchnia terenu bo tak planowaliśmy z żoną i już nic nas nie przekona do zmian.

Trochę jestem pogubiony po przeczytaniu wielu stron tego i nie tylko tego forum.

1. Czy izolację poziomom na ławie połączyć z izolacją poziomą podłogi na gruncie wywijając ją do góry po wewnętrznej stronie po bloczkach fundamentowych? czy może schodzić do izolacji poziomej podłogi na gruncie z warstwą izolacji już położonej na ostatnim bloczku fundamentowym ?

2. czy do izolacji poziomej ław wystarczy standardowo papa na lepiku , czy może jakieś specjalne folie przeciwwilgociowe ?

3. czy przy tak nisko posadowionej ławie schodzić z izolacją pionową przeciwwilgociową (po stronie zewnętrznej) aż po sam dół ławy ?

Proszę o radę

właśnie Polska (okolice Bydgoszczy), a posadowienie tak niskie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (mam aktualne badania geotechniczne gruntu), dlatego moje obawy o ciągłość i poprawność izolacji.

Masz na myśli 80 cm to spód czy góra ławy ?

Z tego rysunku nie wynika aby była jakakolwiek izolacja pozioma na ostatnim bloczku fundamentowym , a chyba powinna być ? i się łączyć z izolacją podłogi na gruncie co w moim przypadku powoduje spory uskok izolacji , czy się mylę ?

właśnie Polska (okolice Bydgoszczy), a posadowienie tak niskie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (mam aktualne badania geotechniczne gruntu), dlatego moje obawy o ciągłość i poprawność izolacji.

Z tego rysunku nie wynika aby była jakakolwiek izolacja pozioma na ostatnim bloczku fundamentowym , a chyba powinna być ? i się łączyć z izolacją podłogi na gruncie co w moim przypadku powoduje spory uskok izolacji , czy się mylę ?

To jest błędnie zaprojektowany detal , posadowienie jest zbyt płytko (65 cm) , izolacja pozioma powinna być tak wykonana aby bez przeszkód połączyć ją z poziomą podposadzkową. Wysoki poziom wód gruntowych to jakaś bzdura, nie budujecie stacji metra tylko domek i problemu z tym nie ma w wykonaniu.

Witam

Mam podobny problem, też okolice Bydgoszczy (Prądki), można wiedzieć jaki okolice Bydzi Kolega reprezentuje?

wyczytałem :

Zgodnie z PN -81 B-03020 Grunty Budowlane Posadowienie bezpośrednie budowli. Obliczanie statyczne i projektowanie. "Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia,b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania

do Aedifico - więc radzisz zejść głębiej z fundamentem np o jeden bloczek fundamentowy - czyli spód ławy na głębokości 80 cm i będzie ok ? Ale nadal nie wiem jak połączyć hydroizolację - czy zrobić tak dużo zakładkę na ostatniej warstwie bloczków aby zejść z nią do poziomu podłogi na gruncie- doradźcie koledzy

do Anax - miejscowość Kobylarnia za Brzozą, o Prądkach też kiedyś myślałem :0. Na jakim etapie jesteś bo ja zaczynam pod koniec sierpnia i chętnie wymienię się doświadczeniami

wyczytałem :

Zgodnie z PN -81 B-03020 Grunty Budowlane Posadowienie bezpośrednie budowli. Obliczanie statyczne i projektowanie. "Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia,b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania

do Aedifico - więc radzisz zejść głębiej z fundamentem np o jeden bloczek fundamentowy - czyli spód ławy na głębokości 80 cm i będzie ok ? Ale nadal nie wiem jak połączyć hydroizolację - czy zrobić tak dużo zakładkę na ostatniej warstwie bloczków aby zejść z nią do poziomu podłogi na gruncie- doradźcie koledzy

do Anax - miejscowość Kobylarnia za Brzozą, o Prądkach też kiedyś myślałem :0. Na jakim etapie jesteś bo ja zaczynam pod koniec sierpnia i chętnie wymienię się doświadczeniami

Musisz sprawdzić na mapie jaka jest granica przemarzania w Bydgoszczy i odpowiednio dobrać poziom posadowienia. Co do izolacji trzeba zdecydować jaki system aby połączyć poziomą ściany z poziomą podposadzkową a przejście jeśli nie jest możliwe w poziomie wykonać za pomocą fasety czyli takiego wyoblenia w narożu. Z czego faset to już dowiesz się jak wybierzesz system izolacji.

BTW. Kierownika nie ma ? Ja 90% wątpliwości klientów rozwiewam przez telefon.

kierownik jest , jeszcze z nim o tym nie rozmawiałem a do tego jestem dociekliwy i wolę nie popełnić błędów budując "inwestycję życia" .

granica przemarzania to 80 cm i tak będe chciał posadowić fundament po konsultacji z kiero.

dzięki za naświetlenie tematu , ciągle się uczymy byle nie na własnych błędach

wyczytałem :

Hej...

Ja jestem na etapie oczekiwania na warunki zabudowy, ale już wiem, że mam płytko wodę. Z badań wynika, że 1,5 metra pod powierzchnią. Więc teren raczej trudny.

Powodzenia w budowie:)