dudask 06.08.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam Jak w temacie projektant wyrysował mi taki fundament posadowiony dość nisko pod powierzchnią gruntu : Budynek jest nisko posadowiony ponad planowaną powierzchnia terenu bo tak planowaliśmy z żoną i już nic nas nie przekona do zmian. Trochę jestem pogubiony po przeczytaniu wielu stron tego i nie tylko tego forum. 1. Czy izolację poziomom na ławie połączyć z izolacją poziomą podłogi na gruncie wywijając ją do góry po wewnętrznej stronie po bloczkach fundamentowych? czy może schodzić do izolacji poziomej podłogi na gruncie z warstwą izolacji już położonej na ostatnim bloczku fundamentowym ? 2. czy do izolacji poziomej ław wystarczy standardowo papa na lepiku , czy może jakieś specjalne folie przeciwwilgociowe ? 3. czy przy tak nisko posadowionej ławie schodzić z izolacją pionową przeciwwilgociową (po stronie zewnętrznej) aż po sam dół ławy ? Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 06.08.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytania- zrób tak jak na rysunku narysował projektant, powinna być zachowana ciągłość.Moim zdaniem za płytkie posadowienie bo minimum w Polsce to 80 cm poniżej gruntu. (może to nie Polska?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 06.08.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 właśnie Polska (okolice Bydgoszczy), a posadowienie tak niskie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (mam aktualne badania geotechniczne gruntu), dlatego moje obawy o ciągłość i poprawność izolacji.Masz na myśli 80 cm to spód czy góra ławy ?Z tego rysunku nie wynika aby była jakakolwiek izolacja pozioma na ostatnim bloczku fundamentowym , a chyba powinna być ? i się łączyć z izolacją podłogi na gruncie co w moim przypadku powoduje spory uskok izolacji , czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.08.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 właśnie Polska (okolice Bydgoszczy), a posadowienie tak niskie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (mam aktualne badania geotechniczne gruntu), dlatego moje obawy o ciągłość i poprawność izolacji. Masz na myśli 80 cm to spód czy góra ławy ? Z tego rysunku nie wynika aby była jakakolwiek izolacja pozioma na ostatnim bloczku fundamentowym , a chyba powinna być ? i się łączyć z izolacją podłogi na gruncie co w moim przypadku powoduje spory uskok izolacji , czy się mylę ? To jest błędnie zaprojektowany detal , posadowienie jest zbyt płytko (65 cm) , izolacja pozioma powinna być tak wykonana aby bez przeszkód połączyć ją z poziomą podposadzkową. Wysoki poziom wód gruntowych to jakaś bzdura, nie budujecie stacji metra tylko domek i problemu z tym nie ma w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 07.08.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 właśnie Polska (okolice Bydgoszczy), a posadowienie tak niskie ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (mam aktualne badania geotechniczne gruntu), dlatego moje obawy o ciągłość i poprawność izolacji. Masz na myśli 80 cm to spód czy góra ławy ? Z tego rysunku nie wynika aby była jakakolwiek izolacja pozioma na ostatnim bloczku fundamentowym , a chyba powinna być ? i się łączyć z izolacją podłogi na gruncie co w moim przypadku powoduje spory uskok izolacji , czy się mylę ? Witam Mam podobny problem, też okolice Bydgoszczy (Prądki), można wiedzieć jaki okolice Bydzi Kolega reprezentuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 08.08.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 wyczytałem :Zgodnie z PN -81 B-03020 Grunty Budowlane Posadowienie bezpośrednie budowli. Obliczanie statyczne i projektowanie. "Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia,b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania do Aedifico - więc radzisz zejść głębiej z fundamentem np o jeden bloczek fundamentowy - czyli spód ławy na głębokości 80 cm i będzie ok ? Ale nadal nie wiem jak połączyć hydroizolację - czy zrobić tak dużo zakładkę na ostatniej warstwie bloczków aby zejść z nią do poziomu podłogi na gruncie- doradźcie koledzy do Anax - miejscowość Kobylarnia za Brzozą, o Prądkach też kiedyś myślałem :0. Na jakim etapie jesteś bo ja zaczynam pod koniec sierpnia i chętnie wymienię się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.08.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 wyczytałem : Zgodnie z PN -81 B-03020 Grunty Budowlane Posadowienie bezpośrednie budowli. Obliczanie statyczne i projektowanie. "Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia,b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania do Aedifico - więc radzisz zejść głębiej z fundamentem np o jeden bloczek fundamentowy - czyli spód ławy na głębokości 80 cm i będzie ok ? Ale nadal nie wiem jak połączyć hydroizolację - czy zrobić tak dużo zakładkę na ostatniej warstwie bloczków aby zejść z nią do poziomu podłogi na gruncie- doradźcie koledzy do Anax - miejscowość Kobylarnia za Brzozą, o Prądkach też kiedyś myślałem :0. Na jakim etapie jesteś bo ja zaczynam pod koniec sierpnia i chętnie wymienię się doświadczeniami Musisz sprawdzić na mapie jaka jest granica przemarzania w Bydgoszczy i odpowiednio dobrać poziom posadowienia. Co do izolacji trzeba zdecydować jaki system aby połączyć poziomą ściany z poziomą podposadzkową a przejście jeśli nie jest możliwe w poziomie wykonać za pomocą fasety czyli takiego wyoblenia w narożu. Z czego faset to już dowiesz się jak wybierzesz system izolacji. BTW. Kierownika nie ma ? Ja 90% wątpliwości klientów rozwiewam przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 08.08.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 kierownik jest , jeszcze z nim o tym nie rozmawiałem a do tego jestem dociekliwy i wolę nie popełnić błędów budując "inwestycję życia" .granica przemarzania to 80 cm i tak będe chciał posadowić fundament po konsultacji z kiero. dzięki za naświetlenie tematu , ciągle się uczymy byle nie na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 08.08.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 wyczytałem : Zgodnie z PN -81 B-03020 Grunty Budowlane Posadowienie bezpośrednie budowli. Obliczanie statyczne i projektowanie. "Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia,b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania do Aedifico - więc radzisz zejść głębiej z fundamentem np o jeden bloczek fundamentowy - czyli spód ławy na głębokości 80 cm i będzie ok ? Ale nadal nie wiem jak połączyć hydroizolację - czy zrobić tak dużo zakładkę na ostatniej warstwie bloczków aby zejść z nią do poziomu podłogi na gruncie- doradźcie koledzy do Anax - miejscowość Kobylarnia za Brzozą, o Prądkach też kiedyś myślałem :0. Na jakim etapie jesteś bo ja zaczynam pod koniec sierpnia i chętnie wymienię się doświadczeniami Hej... Ja jestem na etapie oczekiwania na warunki zabudowy, ale już wiem, że mam płytko wodę. Z badań wynika, że 1,5 metra pod powierzchnią. Więc teren raczej trudny. Powodzenia w budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.08.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 moja konstruktor utwierdziła mnie przy wyborze płyty fundamentowej kiedy okazało się, że też mamy dosyć wysoko wodę, może to prostsze rozwiązanie niż zastanawianie się nad izolacją klasycznego fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts