Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę dachu - dachówka

marcin2372

Recommended Posts

Proszę fachowców o ocenę pracy dekarzy. Czy mogę spać spokojnie?

Dachówka cementowa.

http://img13.imageshack.us/img13/7590/img2362kq.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/362/img2361u.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/7482/img2339pt.jpg

Okienka

http://img513.imageshack.us/img513/9326/img2363x.jpg

Edytowane przez marcin2372

http://img13.imageshack.us/img13/1827/img2335v.jpg

Lukarna jakaś dziwna, Daj kierbudowi projekt niech zerknie :)

Co jest do poprawy?

Jeżeli chodzi o okienko w lukarnie to żeby dach nie wchodził w okno będzie obróbka z blachy.

To może wyglądać dziwnie, bo w projekcie dach nie wchodzi w okno ,ale tak już musi być.

Edytowane przez marcin2372

To że dach wszedł w okno i lukarna dziwnie wygląda jest właśnie spowodowane podniesieniem ścianki. Czy konstrukcja dachu zachowała swoje parametry? Tj.

1. Kąt nachylenia połaci.

2. Długość jętek lub kleszczy.

3. Czy płatew podpiera krokwie w odpowiednim punkcie

Jeśli nie w przyszłości możesz mieć problemy

Co do pokrycia: rynny są zamontowane za wysoko ( są w kolizji ze zsuwającym się śniegiem ), okna wyglądają na dobrze zamontowane, dachówki nad lukarnią były trochę naciągane, uciekają z linii przekątnej ale to szczegół.

Z tych zdjęć więcej nie mogę wywnioskować, reszta wygląda dobrze.

Ta ocena może dotyczyć praktycznie wyłącznie estetyki. Z tymi rynnami moim zdaniem jest OK. Natomiast występują lekkie pofalowania dachówki do przyjęcia. Boki kominów dziwnie obłożone płytkami nie zachowują ciągłości linii z przodem bo zastosowano pochylenie takie jak połać dachowa ale jak Tobie to nie przeszkadza to może pozostać. Taśma wychodząca z pod płytek prawdopodobnie ołowiana niedopracowana. Przez to podniesienie ścianek kolankowych na domu i garażu oba budynki straciły proporcje. Należało podłużyć okapy. Podnosząc ściany murarz zapomniał o podniesieniu lukarny i stąd taki dziwoląg. Ciekawe jak będzie montowana podbitka na szczytach domu nad garażem no chyba, że już jest zamontowana. Pozdrawiam.

Ta ocena może dotyczyć praktycznie wyłącznie estetyki. Z tymi rynnami moim zdaniem jest OK. Natomiast występują lekkie pofalowania dachówki do przyjęcia. Boki kominów dziwnie obłożone płytkami nie zachowują ciągłości linii z przodem bo zastosowano pochylenie takie jak połać dachowa ale jak Tobie to nie przeszkadza to może pozostać. Taśma wychodząca z pod płytek prawdopodobnie ołowiana niedopracowana. Przez to podniesienie ścianek kolankowych na domu i garażu oba budynki straciły proporcje. Należało podłużyć okapy. Podnosząc ściany murarz zapomniał o podniesieniu lukarny i stąd taki dziwoląg. Ciekawe jak będzie montowana podbitka na szczytach domu nad garażem no chyba, że już jest zamontowana. Pozdrawiam.

Dziękuje za komentarz Panie Andrzeju.

Faktycznie podniesienie ścianki kolankowej w niewielkim stopniu zmieniło proporcje lukarny , a jeżeli chodzi o podbitkę to jeszcze jej nie mam i brak pomysłu jak ją zamontować nad garażem:(

Jeżeli chodzi o kominy to są obrobione taśmą ołowianą ,tak jak Pan zauważył - czy mogę coś zasugerować dekarzowi w kwestii poprawy?

Dzisiaj zauważyłem na dachu klika dachówek ,które nieco odstają ( nie zachodzą zamki ) jedna w pobliżu okien dachowych i kolejna przy zakończeniu kosza- poproszę dekarza żeby to poprawił.

Czytam to forum praktycznie codziennie i nasuwa mi się takie spostrzeżenie ,że wielu ludzi doradza innym będąc teoretykami(sam mogę się za takiego uważać -wiele przeczytałem:D) najczęściej wytykają każdy szczegół i często niepotrzebnie stresują inwestorów. Z tego co zauważyłem Pan Andrzej jest czynnym dekarzem- praktykiem i jego komentarze są obiektywne. Oby więcej takich jak On :yes:

IMG_2410.jpg

Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Tej taśmy ołowianej na kominach już się nie poprawi. Ją się formuje przed ściągnięciem folii. Z tą odstającą dachówką też może być problem gdyż wychodzi na nią blacha koszowa i należało ja podszlifować przed docelowym montażem kosza. Może się uda a jak nie to pozostaje pokochać. Są to drobne wady estetyczne nie mające żadnego wpływu na funkcję i szczelność dachu. Odstawanie dachówek na połaci może być skutkiem pracy łat (skręcanie). Pozdrawiam.

Czytam to forum praktycznie codziennie i nasuwa mi się takie spostrzeżenie ,że wielu ludzi doradza innym będąc teoretykami(sam mogę się za

takiego uważać -wiele przeczytałem:D) najczęściej wytykają każdy szczegół i często niepotrzebnie stresują inwestorów.

Inni też czytają, być może i ten wątek. I może ktoś z budujących zastanowi się dwa razy zanim zacznie sam przeprojektowywać swój dom.

Marcin, czym się stresujesz?