marcin2372 06.08.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Proszę fachowców o ocenę pracy dekarzy. Czy mogę spać spokojnie?Dachówka cementowa. http://img13.imageshack.us/img13/7590/img2362kq.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/362/img2361u.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/7482/img2339pt.jpgOkienkahttp://img513.imageshack.us/img513/9326/img2363x.jpg Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.08.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Lukarna jakaś dziwna, Daj kierbudowi projekt niech zerknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 07.08.2012 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) http://img13.imageshack.us/img13/1827/img2335v.jpgLukarna jakaś dziwna, Daj kierbudowi projekt niech zerknie Co jest do poprawy? Jeżeli chodzi o okienko w lukarnie to żeby dach nie wchodził w okno będzie obróbka z blachy. To może wyglądać dziwnie, bo w projekcie dach nie wchodzi w okno ,ale tak już musi być. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 07.08.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 A ścianka kolankowa nie jest czasem podniesiona o pustaczka albo dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 07.08.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 A ścianka kolankowa nie jest czasem podniesiona o pustaczka albo dwa? Nie da się ukryć - o jeden pustak. Chyba nie wygląda to aż tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 08.08.2012 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 A jak z ułożeniem dachówki,obróbką okna, kominów czy jest poprawnie? Może ktoś z branży dachowej oceni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 08.08.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 To że dach wszedł w okno i lukarna dziwnie wygląda jest właśnie spowodowane podniesieniem ścianki. Czy konstrukcja dachu zachowała swoje parametry? Tj.1. Kąt nachylenia połaci. 2. Długość jętek lub kleszczy.3. Czy płatew podpiera krokwie w odpowiednim punkcie Jeśli nie w przyszłości możesz mieć problemy Co do pokrycia: rynny są zamontowane za wysoko ( są w kolizji ze zsuwającym się śniegiem ), okna wyglądają na dobrze zamontowane, dachówki nad lukarnią były trochę naciągane, uciekają z linii przekątnej ale to szczegół. Z tych zdjęć więcej nie mogę wywnioskować, reszta wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 09.08.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Czyli rynny do demontażu:( ?Myślę ,że z konstrukcją dachu ok - miałem doświadczonych cieślów i oni jeszcze raz przeliczyli przekroje drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Można zamontować płotki przeciwśniegowe. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Ta ocena może dotyczyć praktycznie wyłącznie estetyki. Z tymi rynnami moim zdaniem jest OK. Natomiast występują lekkie pofalowania dachówki do przyjęcia. Boki kominów dziwnie obłożone płytkami nie zachowują ciągłości linii z przodem bo zastosowano pochylenie takie jak połać dachowa ale jak Tobie to nie przeszkadza to może pozostać. Taśma wychodząca z pod płytek prawdopodobnie ołowiana niedopracowana. Przez to podniesienie ścianek kolankowych na domu i garażu oba budynki straciły proporcje. Należało podłużyć okapy. Podnosząc ściany murarz zapomniał o podniesieniu lukarny i stąd taki dziwoląg. Ciekawe jak będzie montowana podbitka na szczytach domu nad garażem no chyba, że już jest zamontowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 14.08.2012 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Ta ocena może dotyczyć praktycznie wyłącznie estetyki. Z tymi rynnami moim zdaniem jest OK. Natomiast występują lekkie pofalowania dachówki do przyjęcia. Boki kominów dziwnie obłożone płytkami nie zachowują ciągłości linii z przodem bo zastosowano pochylenie takie jak połać dachowa ale jak Tobie to nie przeszkadza to może pozostać. Taśma wychodząca z pod płytek prawdopodobnie ołowiana niedopracowana. Przez to podniesienie ścianek kolankowych na domu i garażu oba budynki straciły proporcje. Należało podłużyć okapy. Podnosząc ściany murarz zapomniał o podniesieniu lukarny i stąd taki dziwoląg. Ciekawe jak będzie montowana podbitka na szczytach domu nad garażem no chyba, że już jest zamontowana. Pozdrawiam. Dziękuje za komentarz Panie Andrzeju. Faktycznie podniesienie ścianki kolankowej w niewielkim stopniu zmieniło proporcje lukarny , a jeżeli chodzi o podbitkę to jeszcze jej nie mam i brak pomysłu jak ją zamontować nad garażem:( Jeżeli chodzi o kominy to są obrobione taśmą ołowianą ,tak jak Pan zauważył - czy mogę coś zasugerować dekarzowi w kwestii poprawy? Dzisiaj zauważyłem na dachu klika dachówek ,które nieco odstają ( nie zachodzą zamki ) jedna w pobliżu okien dachowych i kolejna przy zakończeniu kosza- poproszę dekarza żeby to poprawił. Czytam to forum praktycznie codziennie i nasuwa mi się takie spostrzeżenie ,że wielu ludzi doradza innym będąc teoretykami(sam mogę się za takiego uważać -wiele przeczytałem:D) najczęściej wytykają każdy szczegół i często niepotrzebnie stresują inwestorów. Z tego co zauważyłem Pan Andrzej jest czynnym dekarzem- praktykiem i jego komentarze są obiektywne. Oby więcej takich jak On Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuję za miłe słowa.Tej taśmy ołowianej na kominach już się nie poprawi. Ją się formuje przed ściągnięciem folii. Z tą odstającą dachówką też może być problem gdyż wychodzi na nią blacha koszowa i należało ja podszlifować przed docelowym montażem kosza. Może się uda a jak nie to pozostaje pokochać. Są to drobne wady estetyczne nie mające żadnego wpływu na funkcję i szczelność dachu. Odstawanie dachówek na połaci może być skutkiem pracy łat (skręcanie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 15.08.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 podbitka miedzy dachami miala byc wykonana od razu , teraz niema juz mozliwosci jej montazu. dekarz bardzo leniwy skoro nie poinformowal o tym inwestora na czas ,czyli przed kryciem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 15.08.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Czytam to forum praktycznie codziennie i nasuwa mi się takie spostrzeżenie ,że wielu ludzi doradza innym będąc teoretykami(sam mogę się za takiego uważać -wiele przeczytałem:D) najczęściej wytykają każdy szczegół i często niepotrzebnie stresują inwestorów. Inni też czytają, być może i ten wątek. I może ktoś z budujących zastanowi się dwa razy zanim zacznie sam przeprojektowywać swój dom. Marcin, czym się stresujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts