megapol_mg 06.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam , Właśnie jestem na etapie zamawiania foli przepuszczalnej albo papy pod dach ( pełne deskowanie ) na którym będzie dachówka Meyer Holsen . Osoby sprzedające dachówki namawiają mnie na drogą folię dachową na dach po deskowaniu pod dachówkę . Natomiast majester od zakładania dachówki jest za papą tradycyjną na dach i na to dachówka , w sumie podobna cena . Co o tym sądzicie , co byście wybrali na moim miejscu???Dziękuję za PomocPOZDRAWIAM i CZEKAM NA POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 06.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ja bym wybrał drogą papę termozgrzewalną podkładową. Taką ze 3 mm przynajmniej, modyfikowaną SBS, na osnowie z włókna szklanego lub poliestrowego. Przyznaję , że za bardzo się na tym nie znam, ale po lekturze forum taką właśnie wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Twój majster ma rację! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 15.08.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 skoro deskowanie to tylko papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.08.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam , Właśnie jestem na etapie zamawiania foli przepuszczalnej albo papy pod dach ( pełne deskowanie ) na którym będzie dachówka Meyer Holsen . Osoby sprzedające dachówki namawiają mnie na drogą folię dachową na dach po deskowaniu pod dachówkę . Natomiast majester od zakładania dachówki jest za papą tradycyjną na dach i na to dachówka , w sumie podobna cena . Co o tym sądzicie , co byście wybrali na moim miejscu??? Dziękuję za Pomoc POZDRAWIAM i CZEKAM NA POMOC Tylko papa ale dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 20.08.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Panie Andrzeju może polecisz jakiegoś konkretnego producenta, i typ papy na pewno nie jedną już na dachu zakładałeś wiec masz na pewno wyrobioną jakąą opinie. Może papy z JAROCINA ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Bauder, Werner, Izolmat kolejność przypadkowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 25.08.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Bauder, Werner, Izolmat kolejność przypadkowa. Pozdrawiam. czyli producentów już przykładowych mamy - a teraz - jaka papa konkretnie? Bo masa jest tego. - czy najlepiej aby to była papa termozgrzewalna. Tylko czy wtedy zgrzewać ją na deskowaniu? (mój majster popatrzył na mnie z politowaniem). A może wystarczą same papiaki. - wierzchniego krycia to chyba nie ma sensu, podkładowa najlepiej? - mój kierbud poleca IZOHAN'a. Sprawdzony producent? Ma to przetrwac jedną zimę a potem idzie dachówka. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez mrxaoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 25.08.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) No dobra, to przejrzałem stronki producentów, obczytałem IZOHAN'a i wydaje się, że papa termozgrzewalna, na osnowie z poliestru, modyfikowana SBS, grubość 4mm powinna być ok: http://matizol.com.pl/userfiles/file/informacja_tech/it_gorbit_standard_pzpyepv200s40sm-c7.pdf ewentualnie (podobna cena ) to: http://matizol.com.pl/userfiles/file/informacja_tech/it_gorplast_super_pzspyepv200s35sm-c5.pdf tyle tylko, że cena za 1m2 to ok. 15 pln/m2. Czy mi się wydaje, czy to trochę drogawo? Jakieś inne, porządne, ale w lepszej cenie da radę polecić? Nie ukrywam, że zdanie kolegi Andrzeja W. będzie bardzo pomocne Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez mrxaoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Wybrałeś producenta więc na pewno coś znajdziesz. Skoro dach ma być pod papą ponad pół roku to należy nakrycie wstępne zastosować papę termozgrzewalną wierzchniego krycia. Nie ma potrzeby klejenia jej do desek natomiast należy ją w miejscu krokwi mocować listwami lub deskami pozostałymi z budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 25.08.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) ok, a jak wygląda ta cena? ok. 15 pln brutto - są droższe, to widzę, ale może są tańsze, a porównywalne jakościowo? I jeszcze jedno - jestem w trakcie czytania wątków o deskowaniu - sporo razy pojawia się opcja kładzenia papy w ten sposób: górny pas papiakami, a na to zgrzewamy papę dolnej części kolejnej, wyższej warstwy. Jak to się ma do Twojej propozycji montowania listwami ma krokwiach? Czy to nie będzie kolidować późniejszym łatom i kontrłatom pod dachówkę? Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez mrxaoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Jak nie zrobisz tak jak napisałem to może się zdarzyć, że Ci ta papa zimą odfrunie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebaba 29.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jak nie zrobisz tak jak napisałem to może się zdarzyć, że Ci ta papa zimą odfrunie. Pozdrawiam. Panie Andrzeju Widać żeś Pan ostatni raz zaglądał do książki wiele lat temu , a technologia poszła do przodu . Po pierwsze , żadna papa , to przeżytek z przed potopu , ale Panu wolno wierzyć , że Noe był komunistą . Takie porady , pachnące lekko myszką , powinien Pan schować dla siebie , ale ogłupiać ludzi - to chyba nie wypada tu , na forum . I jeszcze jedno , człowiek uczy się całe życie , więc może , jak Pan znajdzie trochę odwagi , to radzę iść ponownie do szkoły i uzupełnić wiedzę , bo zarówno deskowanie , jak i papa , to co najmniej powrót do średniowiecza . Czy Pan nadal śpiewa pieśni o inkwizycji ? Mam wrażenie , że ma Pan już siwe włosy i robić z siebie niedouka to wielki wstyd . To, że Pan nie wyszedł za poziom majstra budowlanego , nie oznacza , że musi Pan udzielać porad nie posiadając aktualnej wiedzy w temacie . Natomiast , co do tematu , to najpierw należało się spytać jakie warstwy są pod spodem , ale moim zdaniem folia paro przepuszczalna jest najlepszym rozwiązaniem . oczywiście mówię o dobrej folii np Tywek , a nie folii za 1,50 zł /m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.08.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Drogi przyjacielu zawsze możesz pisać swoje zdanie ale najlepiej jak byś nic nie pisał.Pisząc anonimowo zawsze można wypisywać różne bzdury. Miałbym jeszcze małą prośbę miarkuj się z oceną mojej wiedzy bo ja Twojej nie oceniam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.08.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Panie Andrzeju Widać żeś Pan ostatni raz zaglądał do książki wiele lat temu , a technologia poszła do przodu . Po pierwsze , żadna papa , to przeżytek z przed potopu , ale Panu wolno wierzyć , że Noe był komunistą . Takie porady , pachnące lekko myszką , powinien Pan schować dla siebie , ale ogłupiać ludzi - to chyba nie wypada tu , na forum . I jeszcze jedno , człowiek uczy się całe życie , więc może , jak Pan znajdzie trochę odwagi , to radzę iść ponownie do szkoły i uzupełnić wiedzę , bo zarówno deskowanie , jak i papa , to co najmniej powrót do średniowiecza . Czy Pan nadal śpiewa pieśni o inkwizycji ? Mam wrażenie , że ma Pan już siwe włosy i robić z siebie niedouka to wielki wstyd . To, że Pan nie wyszedł za poziom majstra budowlanego , nie oznacza , że musi Pan udzielać porad nie posiadając aktualnej wiedzy w temacie . Natomiast , co do tematu , to najpierw należało się spytać jakie warstwy są pod spodem , ale moim zdaniem folia paro przepuszczalna jest najlepszym rozwiązaniem . oczywiście mówię o dobrej folii np Tywek , a nie folii za 1,50 zł /m2 . No proszę nawet nie wiedziałem że ja też żyje w średniowieczu i do tego jaki jestem zacofany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 03.09.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Ludzie, nie słuchajcie tych bzdur. zastosowanie papy grozi zawilgoceniem wełny i konstrukcji, a co za tym idzie przegniciem więźby po kilku latach. Jeśli chcesz zabezpieczyć dach na zimę to kup najtańszą papę , a przed kryciem zasadniczym zerwij i rozłóż membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.09.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 No właśnie jak ktoś nie potrafi wykonać poprawnie wentylacji dachu i nie rozumie funkcji to wypisuje takie bzdury! Dachy pokryte gontem bitumicznym już by dawno zgniły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msm 03.09.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Tak, tylko ta wentylacja to tak naprawdę wpuszczanie wiatru do izolacji między krokwiami, która nie jest wiatroszczelna. prawidłowo wykonane pokrycie gontem bitumicznym to membrana paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) na krokwiach, najlepiej poklejona, zeby jak najlepiej uszczelnić izolację przed przewiewaniem, potem kontrłata (wentylacja), łata, płyta i gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Ludzie, nie słuchajcie tych bzdur. zastosowanie papy grozi zawilgoceniem wełny i konstrukcji, a co za tym idzie przegniciem więźby po kilku latach. Jeśli chcesz zabezpieczyć dach na zimę to kup najtańszą papę , a przed kryciem zasadniczym zerwij i rozłóż membranę. Jeżeli zawodowo zajmujesz się dachami to nie zazdroszczę Twoim klientom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.09.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Tak, tylko ta wentylacja to tak naprawdę wpuszczanie wiatru do izolacji między krokwiami, która nie jest wiatroszczelna. prawidłowo wykonane pokrycie gontem bitumicznym to membrana paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) na krokwiach, najlepiej poklejona, zeby jak najlepiej uszczelnić izolację przed przewiewaniem, potem kontrłata (wentylacja), łata, płyta i gont. A ja mam wszystko o czym piszesz bo mam papę na deskach i wiatroizolację na wełnie i dobrze wykonaną szczelinę wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts