Andrzej Wilhelmi 03.09.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Jasno widać, że Miedziana Góra "znawcami" dachów słynie? Jak nie ma wiatru to co się wpuszcza pod deski? Żadne wiatry tam nie hulają. Tam są przepływy laminarne a nie burzliwe. Do tego te przepływy są niejednokrotnie dławione za wąską szczeliną. Nie było folii a dachy kryte gontem bitumicznym stoją do dziś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 04.09.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) A ja mam wszystko o czym piszesz bo mam papę na deskach i wiatroizolację na wełnie i dobrze wykonaną szczelinę wentylacyjną. i to jest jedyne racjonalne rozwiązanie pokrycia dachu z użyciem papy. Oczywiście dachu z poddaszem użytkowym , bo dachy z poddaszem nie użytkowym, nie ocieplone i nie ogrzewane od wewnątrz można papować do woli. Jak nie ma wiatru to co się wpuszcza pod deski?. to, wełna ma działać tylko w bezwietrzne dni? Żadne wiatry tam nie hulają. Tam są przepływy laminarne a nie burzliwe. Do tego te przepływy są niejednokrotnie dławione za wąską szczeliną. Proszę spróbować otworzyć dwa okna w wietrzny, zimowy dzień, tak żeby szczelina miała szerokość około 2cm, tak jak listwa wentylacyjna i przekonać się jak taka szczelina dławi te przepływy. Według mnie, zwykłego robotnika budowlanego, a nie znawcy dachów można zrobić dobrze szczelinę wentylacyjną i tracić na tym dużo ciepła(ale co tam,my za węgiel inwestorom nie płacimy) , albo nie robić szczeliny i doprowadzić do zawilgocenia izolacji. Tak źle, a tak niedobrze. zdaje sobie sprawę, że NAJLEPSZego DORADCy NA TYM FORUM!!! nie przekonam , ale niech forumowicze sami wyciągną wnioski z tej dyskusji. pozdrawiam Edytowane 23 Października 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.09.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Nie bede zakładał nowego tematu i zaśmiecał forum Oglądnął poniższy film isovera o ociepleniu poddasza pod pełnym deskowaniem. O ile dobrze rozumiem to układ warstw ma być następujący: deskowanie szczelina wentylacyjna sznurek na kontrłatach w odległości 3 cm od deskowania aby zapewnić szczelinę wentylacyjną wiatroizolacja izolacja miedzy krokwiowa sznurek podtrzymujący izolacja nakrokwiowa paroizolacja płyta KG czy jest to prawidłowy układ? zastanawia mnie jeszcze ten sznurek utrzymujący szczelinę wentylacyjną, idąc od strony deskowania powinien on być położony przed wiatroizolacją czy po niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 04.09.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Nie bede zakładał nowego tematu i zaśmiecał forum Oglądnął poniższy film isovera o ociepleniu poddasza pod pełnym deskowaniem. O ile dobrze rozumiem to układ warstw ma być następujący: deskowanie szczelina wentylacyjna sznurek na kontrłatach w odległości 3 cm od deskowania aby zapewnić szczelinę wentylacyjną wiatroizolacja izolacja miedzy krokwiowa sznurek podtrzymujący izolacja nakrokwiowa paroizolacja płyta KG czy jest to prawidłowy układ? zastanawia mnie jeszcze ten sznurek utrzymujący szczelinę wentylacyjną, idąc od strony deskowania powinien on być położony przed wiatroizolacją czy po niej? bardzo dobry sposób żeby uratować opapowany dach , chociaż membrana wiatroizolacyjna rozciągnięta w całości na krokwiach na pewno lepiej spełniała by swoje zadanie, ale lepiej tak niż wcale. nie widziałem sznurka na tym filmie. Jeśli masz opapowany dach , obejrzyj ten film uważnie i zrób dokładnie tak jak tam zalecają. tylko wcześniej upewnij się, czy wentylacja pod deskowaniem na pewno działa, czy w każdej przestrzeni między krokwiami jest umożliwiony wlot powietrza od dołu i wylot od góry. Dobrze było by tez zastosować wełnę drzewną. Absorbuje dużo więcej wilgoci niż mineralna, co też w pewnym stopniu uchroni konstrukcje przed zawilgoceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 bardzo dobry sposób żeby uratować opapowany dach , chociaż membrana wiatroizolacyjna rozciągnięta w całości na krokwiach na pewno lepiej spełniała by swoje zadanie, ale lepiej tak niż wcale. no tak ale czy taka membrana uchroni nas przed zalaniem gdy np dachówka zostanie wybita gradem? nie widziałem sznurka na tym filmie. przy montażu go nie ma ale w trakcie filmu jest pokazany rysunek z komentarzem, aby dać sznurek dlatego zastanawiam się czy nad czy po wiatroizolacją Dobrze było by tez zastosować wełnę drzewną. Absorbuje dużo więcej wilgoci niż mineralna, co też w pewnym stopniu uchroni konstrukcje przed zawilgoceniem. ale przypadkiem nie jest tak, że im bardziej wilgotna wełna tym bardziej traci właściwości izolacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 04.09.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) no tak ale czy taka membrana uchroni nas przed zalaniem gdy np dachówka zostanie wybita gradem? przy montażu go nie ma ale w trakcie filmu jest pokazany rysunek z komentarzem, aby dać sznurek dlatego zastanawiam się czy nad czy po wiatroizolacją ale przypadkiem nie jest tak, że im bardziej wilgotna wełna tym bardziej traci właściwości izolacyjne? W ten sposób ułożona membrana nie uchrini nas przed zalaniem przy jakichś przeciekach, ale to zadanie w tym przypadku ma spełnić papa. Membrana chroni jedynie izolację przed wywiewaniem ciepła.jeśli wiatroizolację zamontujesz tak jak na filmie, czyli dwie listwy przy krokwiach i jedna jeszcze po środku i na to dobrze przyszyta membrana to sznurek jest zbędny. Utrata izolacyjności w przypadku wełny drzewnej jest znikoma , chyba mniej niż 1%, gdzieś widziałem badania , ale nie chce mi się szukać, może ktoś wie to napisze. jaka by nie była to i tak zawsze lepiej niż skroplona para na konstrukcji. Edytowane 4 Września 2012 przez SADKO-DACHY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.09.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 ...Według mnie, zwykłego robotnika budowlanego, a nie znawcy dachów... No i tą wypowiedź szanuję! Nie znasz się na dachach więc możesz pisać co chcesz. Natomiast, żeby się autorytatywnie wypowiadać warto łyknąć trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam. Może wówczas podyskutujemy merytorycznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erdixo 05.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 to, wełna ma działać tylko w bezwietrzne dni? Proszę spróbować otworzyć dwa okna w wietrzny, zimowy dzień, tak żeby szczelina miała szerokość około 2cm, tak jak listwa wentylacyjna i przekonać się jak taka szczelina dławi te przepływy. Według mnie, zwykłego robotnika budowlanego, a nie znawcy dachów można zrobić dobrze szczelinę wentylacyjną i tracić na tym dużo ciepła(ale co tam,my za węgiel inwestorom nie płacimy) , albo nie robić szczeliny i doprowadzić do zawilgocenia izolacji. Tak źle, a tak niedobrze. zdaje sobie sprawę, że NAJLEPSZego DORADCy NA TYM FORUM!!! nie przekonam , ale niech forumowicze sami wyciągną wnioski z tej dyskusji. pozdrawiam Nie ma co przekonywac , przegroda jaka z pewnoscia jest dach musi spelniac szereg wymogow by sprawnie dzialala bez utraty jej wlasciwosci.Tyle ze nie znajac zasad jej dzialania mozena narobic biedy..Wypowiedzi P.Andrzeja nie podwazal bym tak odwaznie bez znaczacych argumentow gdyz z pewnoscia sa one podparte nie tylko wiedza ale co najwazniejsze praktyka.A co do tematu ...Pape na deskowaniu ciezko uszkodzic i nie potrzeba jakiejs wielkiej wiedzy .Membrane trzeba zamontowac wzorowo bo jak wiadomo krycie wstepne odpowiada za szczelnosc pokrycia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 05.09.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) No i tą wypowiedź szanuję! Nie znasz się na dachach więc możesz pisać co chcesz. Natomiast, żeby się autorytatywnie wypowiadać warto łyknąć trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam. Może wówczas podyskutujemy merytorycznie. Pozdrawiam. A to najlepszy przykład merytorycznej dyskusji. ...Pape na deskowaniu ciezko uszkodzic i nie potrzeba jakiejs wielkiej wiedzy .Membrane trzeba zamontowac wzorowo bo jak wiadomo krycie wstepne odpowiada za szczelnosc pokrycia.Pozdrawiam już wiemy dlaczego niektórzy dekarze zalecają papę. Nie dyskutujemy tu nad tym jaki materiał wybrać do wstępnego krycia żeby trudniej było spieprzyć. Powinniśmy rozpatrywać wady i zalety obu przegród zakładając że są wykonane prawidłowo. ... przegroda jaka z pewnoscia jest dach musi spelniac szereg wymogow by sprawnie dzialala bez utraty jej wlasciwosci. proponuję wymienić wymogi które powinna spełniać ta przegroda i przeanalizować jedna po drugiej. Edytowane 23 Października 2012 przez joliska nie mnóż postów, edytuj poprzedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 ...Powinniśmy rozpatrywać wady i zalety obu przegród zakładając że są wykonane prawidłowo. Nie ma co porównywać skoro papa ma same zalety a folia same wady. A z tą wiedzą to jak? Zacząłeś już trochę łykać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 22.10.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Szczerze nie żebym się chwalił, jestem mgr. inż. po konstr. budowlanych mam za sobą 6 lat pracy w biurze projektowym i pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem przedstawionym na tym filmie, mam dużo książek z budownictwa ogólnego i nie tylko i nigdzie nie ma takiego rozwiązania jak na tym filmie hmmmmm daje do myślenia ........Ja w swoim budynku nowo projektowanym na poddaszu planuje ocieplenie na ruszcie od sufitu podwieszonego (poprostu nad izolacją poziomą na poddaszu do kalenicy dachu jedna wielka nieogrzewana przestrzeń i co wtedy tą wiatroizolacje musiał bym ciągnąc do kalenicy czy poziomo położyć na wełne (jak to mocować) ... (decyduje się na takie rozwiązanie (izolacja pozioma na poddaszu nie do kalenicy) ponieważ mam dach 4 spadowy i wg mnie bedzie to rozsądniejsze rozwiązanie dla wentylacji przestrzeni między kulawkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 23.10.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ludzie, nie słuchajcie tych bzdur. zastosowanie papy grozi zawilgoceniem wełny i konstrukcji, a co za tym idzie przegniciem więźby po kilku latach. Jeśli chcesz zabezpieczyć dach na zimę to kup najtańszą papę , a przed kryciem zasadniczym zerwij i rozłóż membranę. nie wierzę że ktoś w ogóle mógł wpaść na taki pomysł. Pod dachówką zawsze będzie wilgoć. Membrana to tylko włóknina i zawsze będzie tą wilgoć trzymała niezależnie od tego ile będzie kosztować. Pan Sadko z tego co widzę po nicku pracuje w jakiejś hurtowni i naczytał się ulotek reklamowych bądź jest przedstawicielem firmy oferującej niech no zgadnę hmmmm. może membrany dachowe? Nie ma jak reklama na forum prawda? Papa jest według mnie sprawdzonym sposobem pod dachówkę a na zimę koniecznie przybij na nią kontrłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.10.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Szczerze nie żebym się chwalił, jestem mgr. inż. po konstr. budowlanych mam za sobą 6 lat pracy w biurze projektowym i pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem przedstawionym na tym filmie, mam dużo książek z budownictwa ogólnego i nie tylko i nigdzie nie ma takiego rozwiązania jak na tym filmie hmmmmm daje do myślenia ........ Ja w swoim budynku nowo projektowanym na poddaszu planuje ocieplenie na ruszcie od sufitu podwieszonego (poprostu nad izolacją poziomą na poddaszu do kalenicy dachu jedna wielka nieogrzewana przestrzeń i co wtedy tą wiatroizolacje musiał bym ciągnąc do kalenicy czy poziomo położyć na wełne (jak to mocować) ... (decyduje się na takie rozwiązanie (izolacja pozioma na poddaszu nie do kalenicy) ponieważ mam dach 4 spadowy i wg mnie bedzie to rozsądniejsze rozwiązanie dla wentylacji przestrzeni między kulawkami Ja tak zrobiłem jak na tym filmiku i nie żałuje tego a nawet wszystkim polecam. Mam też dach czterospadowy kopertowy i jak nie ma innych rozwiązań wentylacji dachu to nie można ciągnąc wełnę do samej kalenicy jak to większość robi i na dodatek szczelnie zamyka poddasze nieużytkowe płytą OSB. P.S Z wykształcenia nie mam nic wspólnego z branżą budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 27.10.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Panie Andrzeju czytając zastanawiam się czy mam dobrze zrobione krycie ? U mnie jest pełne deskowanie na całym dachu. W kalenicy jest jakieś dwa cm szczeliny. Na deskowaniu jest papa kładziona poziomymi pasami od dołu ze sporym zakładem, mocowana papiakami z uszczelką, na papie łaty + kontr łaty i dachówka ceram. Natomiast od spodu między deskowaniem a wełną nie ma żadnej folii tylko jakieś 3cm szczelina wentylacyjna. Wełna jest połączona za murłatą ze styropianem z elewacji. Pamiętam że był u mnie jakiś gość z isovera i powiedział że jest to prawidłowo zrobione (nie wspominał o żadnej folii między wełną a deskami). Oczywiście pod wełną mam folię paroszczelną (w łazienkach są dwie warstwy) i pod nią dopiero gips kartony i wykończenie finalne. Z wełną po 3 latach nic się nie dzieje jest suchutka.?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Bardzo dobrze! nad wełną żadna folia nie jest potrzebna. Ta szczelina w kalenicy troszeczkę za mała ale skoro jest wszystko w prządku to OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.10.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Panie Andrzeju czytając zastanawiam się czy mam dobrze zrobione krycie ? U mnie jest pełne deskowanie na całym dachu. W kalenicy jest jakieś dwa cm szczeliny. Na deskowaniu jest papa kładziona poziomymi pasami od dołu ze sporym zakładem, mocowana papiakami z uszczelką, na papie łaty + kontr łaty i dachówka ceram. Natomiast od spodu między deskowaniem a wełną nie ma żadnej folii tylko jakieś 3cm szczelina wentylacyjna. Wełna jest połączona za murłatą ze styropianem z elewacji. Pamiętam że był u mnie jakiś gość z isovera i powiedział że jest to prawidłowo zrobione (nie wspominał o żadnej folii między wełną a deskami). Oczywiście pod wełną mam folię paroszczelną (w łazienkach są dwie warstwy) i pod nią dopiero gips kartony i wykończenie finalne. Z wełną po 3 latach nic się nie dzieje jest suchutka.? pozdrawiam Jak sprawdzałeś że wełna jest sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jak sprawdzałeś że wełna jest sucha? Normalnie, organoleptycznie czyli dotykowo po wejściu na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Normalnie, organoleptycznie czyli dotykowo po wejściu na strych. Ale po wejściu na strych gdzie masz dostęp do wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts