Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar - rurki pod blachodachówką - odbiór ciepła z dachu.

netcom

Recommended Posts

Witam szanowne grono skner wykonujących samemu różne urządzenia, zamiast jak człowiek kupić je w markecie i mieć czas na TV oraz piwo.

Ponieważ jestem w trakcie kładzenia blachodachówki, zainspirowany lekturą tego forum (i innych też) postanowiłem zrobić instalację do odbioru ciepła słonecznego z dachu i zagrzania tym ciepłem CWU.

Z powodu tego, że dom letniskowy, CWU będzie potrzebna tylko w lecie, więc uznałem że instalacja tradycyjnych, znanych od stuleci solarów jest mi zbędna. Założyłem, że blacha na dachu nagrzewa się na tyle mocno, że ciepło to w zupełności wystarczy do nagrzania CWU.

Chwilowo nie chce mi się dalej pisać, więc wrzucę rysunki:

kol5.jpgkol1.jpgkol2.jpgkol3.jpgkol4.jpg

Edytowane przez netcom

Bardzo ładny film.

Aluminium się nagrzewa od powietrza, a może i nawet bezpośrednio od blachodachówki, jęśli się z nią styka, i przekazuje ciepło do rury pex, na oko 60 metrów.

Mam zamiar wykonać coś podobnego, z tym że chcę zastosować pobieloną rurkę miedzianą, około 20 metrów, przylutować do niej kawałki stali ocynkowanej (około 6m2), tak żeby chociaż częściowo stykały się z blachodachówką, i umieścić równolegle do kalenicy na górze połaci dachowej, bo tam najgoręcej.

Jakby ktoś miał pomysł, jak zwiększyć powierzchnię styku blachodachówki i blachy będącej absorberem ciepła, to śmiało, niech pisze. :)

Cześć i czołem!

Załączników nie widać : "Wiadomość Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora"

Jak zmieścić 180mb rurki w kwadracie 50x50mm?? (domyślam się, że to literówka;) ) Fakt pod papą grzeje fest, ale 24kWh...

Pomysł z lutowaniem do pasków blachodachówki- naskrobiesz się trochę farby, nie jestem przekonany do tego rozwiązania.

Jak potem "wcelować" z profilem docelowego pokrycia, żeby się ładnie i szczelnie nałożyły?

Przeładowałem stronę i już są rysunki. Może lepiej byłoby zamiast bielenia rurek pokryć je matową czarną farbą. A co z korozją elektrochemiczną miedź-stal?

Rysunki przed chwilą jeszcze raz wrzuciłem - są wyraźniejsze i mniejsze objętościowo..

Bielenie rurek-racja, pomaluje farbą.

Korozja elektrochemiczna? Blacha jest ocynkowana, poza tym zamaluje wszystko farbą, mam nadzieję że bez wody korozji nie będzie (musi być woda żeby korozja elektrochem wystąpiła).

Skrobanie farby- opalę palnikiem gazowym albo przeszlifuję drobnym papierem ściernym, tylko w miejscach lutowania.

Jak trafić tak żeby odpady pasowały do pokrycia?

Tu jest problem, ale jestem w tej szczęśliwej sytuacji,że mam blachodachówkę ruukki finnera, to są panele około 110cm x 70cm, po prosu sobie ułożę je na ziemi "do góry dnem", na to położę odpady (tak żeby pasowały) i dopiero do tego przylutuję rurkę.

Oczywiście w momencie lutowania wyjmę panel, żeby go nie przypalić.

Rurę kupiłem miedziana miękką, ułożę ją faliście, tak jak na rysunku, ewentualne niedopasowania da się dzięki temu skorygować, a przy okazji skompensuje wydłużenie termiczne.

W trakcie montażu, odpady blachodachówki posmaruję od góry neutralnym silikonem zmieszanym z pyłem aluminiowym (cienką warstwą), co zapewni lepszy transfer ciepła.

Taki jest plan, w praktyce jak zwykle nie będzie tak łatwo,.

Edytowane przez netcom

• 7 months później...
No może netcom pochwali się wynikami ze swojej instalacji.

Jak wrażenia z użytkowania.

Pochwaliłbym się, ale nie ma czym.

Zrezygnowałem z realizacji pomysłu.

Powody są takie, że dom który buduje nie jest typowym domem jednorodzinnym, to 4 mieszkania przeznaczone na wynajem w okresie letnim, czyli 2-3 miesiące w roku.

Z jednej strony, oszczednosci na ciepłej wodzie były by duże (bo lato), ale z drugiej strony nie ja bede za to płacił, tylko wynajmujacy, a przy kosztach wynajmu te 30 zł na tydzien za ogrzanie wody prądem nie zrobi im dużej różnicy.

2ga sprawa - skomplikowanie układu, bo trzeba by jakos madrze rozdzielic te rurki solarowe na 4 mieszkania, do tego pompy i automatyka, uznalem ze prostszy układ - mniej problemow.

3cia rzecz koszty- 4 bojlery z wezownicą, pompy, rury, kable, glikol- w moim przypadku gra nie warta swieczki.

No i na koniec- mam mało czasu, a innych pomysłów do realizacji milion.