netcom 06.08.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam szanowne grono skner wykonujących samemu różne urządzenia, zamiast jak człowiek kupić je w markecie i mieć czas na TV oraz piwo. Ponieważ jestem w trakcie kładzenia blachodachówki, zainspirowany lekturą tego forum (i innych też) postanowiłem zrobić instalację do odbioru ciepła słonecznego z dachu i zagrzania tym ciepłem CWU. Z powodu tego, że dom letniskowy, CWU będzie potrzebna tylko w lecie, więc uznałem że instalacja tradycyjnych, znanych od stuleci solarów jest mi zbędna. Założyłem, że blacha na dachu nagrzewa się na tyle mocno, że ciepło to w zupełności wystarczy do nagrzania CWU. Chwilowo nie chce mi się dalej pisać, więc wrzucę rysunki: Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez netcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.08.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 masz ściągę ... http://www.youtube.com/watch?v=k2c8vjdZMiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 07.08.2012 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Bardzo ładny film. Aluminium się nagrzewa od powietrza, a może i nawet bezpośrednio od blachodachówki, jęśli się z nią styka, i przekazuje ciepło do rury pex, na oko 60 metrów. Mam zamiar wykonać coś podobnego, z tym że chcę zastosować pobieloną rurkę miedzianą, około 20 metrów, przylutować do niej kawałki stali ocynkowanej (około 6m2), tak żeby chociaż częściowo stykały się z blachodachówką, i umieścić równolegle do kalenicy na górze połaci dachowej, bo tam najgoręcej. Jakby ktoś miał pomysł, jak zwiększyć powierzchnię styku blachodachówki i blachy będącej absorberem ciepła, to śmiało, niech pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.08.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Garść informacji może ci się przyda.Kolektor z rurki pex fi 16,180mb w radiatorze betonowym 50 x50mm.Generuje w słoneczny dzień 24kWh.Całość przykryta papą na dachu 17 stopni nachylenia na poł.poł-zach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 07.08.2012 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Powinno mi zostać sporo odpadu z blachodachówki, przylutuję do nich miękką rurkę miedziana, bedzie pasować idealnie.Rysunki powyzej zmieniłem. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez netcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.08.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Cześć i czołem! Załączników nie widać : "Wiadomość Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora" Jak zmieścić 180mb rurki w kwadracie 50x50mm?? (domyślam się, że to literówka;) ) Fakt pod papą grzeje fest, ale 24kWh... Pomysł z lutowaniem do pasków blachodachówki- naskrobiesz się trochę farby, nie jestem przekonany do tego rozwiązania.Jak potem "wcelować" z profilem docelowego pokrycia, żeby się ładnie i szczelnie nałożyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.08.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Przeładowałem stronę i już są rysunki. Może lepiej byłoby zamiast bielenia rurek pokryć je matową czarną farbą. A co z korozją elektrochemiczną miedź-stal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 12.08.2012 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Przeładowałem stronę i już są rysunki. Może lepiej byłoby zamiast bielenia rurek pokryć je matową czarną farbą. A co z korozją elektrochemiczną miedź-stal? Rysunki przed chwilą jeszcze raz wrzuciłem - są wyraźniejsze i mniejsze objętościowo.. Bielenie rurek-racja, pomaluje farbą. Korozja elektrochemiczna? Blacha jest ocynkowana, poza tym zamaluje wszystko farbą, mam nadzieję że bez wody korozji nie będzie (musi być woda żeby korozja elektrochem wystąpiła). Skrobanie farby- opalę palnikiem gazowym albo przeszlifuję drobnym papierem ściernym, tylko w miejscach lutowania. Jak trafić tak żeby odpady pasowały do pokrycia? Tu jest problem, ale jestem w tej szczęśliwej sytuacji,że mam blachodachówkę ruukki finnera, to są panele około 110cm x 70cm, po prosu sobie ułożę je na ziemi "do góry dnem", na to położę odpady (tak żeby pasowały) i dopiero do tego przylutuję rurkę. Oczywiście w momencie lutowania wyjmę panel, żeby go nie przypalić. Rurę kupiłem miedziana miękką, ułożę ją faliście, tak jak na rysunku, ewentualne niedopasowania da się dzięki temu skorygować, a przy okazji skompensuje wydłużenie termiczne. W trakcie montażu, odpady blachodachówki posmaruję od góry neutralnym silikonem zmieszanym z pyłem aluminiowym (cienką warstwą), co zapewni lepszy transfer ciepła. Taki jest plan, w praktyce jak zwykle nie będzie tak łatwo,. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez netcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.08.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 DEZET. 180mb pexa w radiatorze 50x50mm oznacza, że powierzchnia tego radiatora to 9m2,a betonu jest 0,45m3.W słoneczny dzień można podgrzać przeszło 1000l wody od temp.20oC do 40oC.W taki dzień temp.dachu to ok.80oC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.08.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 DEZET. 180mb pexa w radiatorze 50x50mm oznacza, że powierzchnia tego radiatora to 9m2,a betonu jest 0,45m3.W słoneczny dzień można podgrzać przeszło 1000l wody od temp.20oC do 40oC.W taki dzień temp.dachu to ok.80oC . A ja nadal nie pojmuję jak zmieściłeś 180mb rurki w kostce 50x50mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.08.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 netcom- a może zamiast lutowania przymocować (nitować) paskami blachy do odpadów. Wiem, że to mniejszy styk i mniej ciepła, ale i pracy mniej Tylko właśnie- wtedy ta korozja może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.08.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 A ja nadal nie pojmuję jak zmieściłeś 180mb rurki w kostce 50x50mm? 180mb rurki w otulinie 50/50mm ... powycinał rowki 50mm w styropianie , wsadził w nie rurki i zalał betonem ... otulina robi za coś w rodzaju stabilizatora i akumulatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.08.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 180mb rurki w otulinie 50/50mm ... powycinał rowki 50mm w styropianie , wsadził w nie rurki i zalał betonem ... otulina robi za coś w rodzaju stabilizatora i akumulatora ... No, teraz to budowę ustrojstwa rozumiem Ale ta moc, hmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Trzeba tak zrobić aby wyciągnąć wszystko co się da .Woda to potęga.Statki nosi. .Każdy niskotemperaturowy solar będzie wydajniejszy od komercyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 13.08.2012 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 .W słoneczny dzień można podgrzać przeszło 1000l wody od temp.20oC do 40oC. Mozna wiedzieć co robisz z toną wody podgrzanej w 1 dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Taka wydajność pozwala na utrzymanie bufora 1500l w stałej gotowości nawet,jak parę dni nie ma słońca.Cała nadwyżka ciepła kierowana jest pod chudziak,podgrzewając piach w obrębie fundamentów,skąd odbierane będzie jesienią przez GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 24.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No może netcom pochwali się wynikami ze swojej instalacji.Jak wrażenia z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 27.03.2013 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 No może netcom pochwali się wynikami ze swojej instalacji. Jak wrażenia z użytkowania. Pochwaliłbym się, ale nie ma czym. Zrezygnowałem z realizacji pomysłu. Powody są takie, że dom który buduje nie jest typowym domem jednorodzinnym, to 4 mieszkania przeznaczone na wynajem w okresie letnim, czyli 2-3 miesiące w roku. Z jednej strony, oszczednosci na ciepłej wodzie były by duże (bo lato), ale z drugiej strony nie ja bede za to płacił, tylko wynajmujacy, a przy kosztach wynajmu te 30 zł na tydzien za ogrzanie wody prądem nie zrobi im dużej różnicy. 2ga sprawa - skomplikowanie układu, bo trzeba by jakos madrze rozdzielic te rurki solarowe na 4 mieszkania, do tego pompy i automatyka, uznalem ze prostszy układ - mniej problemow. 3cia rzecz koszty- 4 bojlery z wezownicą, pompy, rury, kable, glikol- w moim przypadku gra nie warta swieczki. No i na koniec- mam mało czasu, a innych pomysłów do realizacji milion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 28.03.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Szkoda, że nie poznamy wyników. Znam takiego jednego co rurkami z dachu podgrzewa Gruntowy Magazyn Ciepła ale nie ma takiego układu warstw dachu jak w linku. Może jakiś inny forumowicz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts