Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanał płaski w ścianie na przewody do telewizora

brunet wieczorową

Recommended Posts

Witam,

chcę dać kanał płaski w ścianie którym w przyszłości puszczę przewody z szafki do telewizora wiszącego na ścianie. Wiem, że wiele osób daje kanał wentylacyjny o rozmiarach bodajże 110x55mm. Jednak czy aż tak duży kanał jest rzeczywiście potrzebny? Zastanawiam się czy nie wystarczyłby 60x40mm. Co myślicie?

Pozdrawiam.

pewnie, że styknie. Ja doprowadziłem za telewizor wszystkie możliwe kabelki pod tynkiem tj. napięcie, skrętka i satelita, dla pewności zamontowałem równierz peszel - w przyszłości dociagne dodatkowe... jeśli sie boisz o wymiar, to kabli nie koniecznie będziesz dokładać - jeśli w przyszłości wejdzie nowy standard to nieużywane przewody można usunąć....

Kanał powinien taki, aby wtyczka przeszła(ta grubsza). Inaczej wystarczyłaby rurka fi32 kanalizacyjna. Weszłyby w nią i HDMI i Componenty i chinche. Wtyczka już nie.

Chodzi o wtyczkę z zasilaniem? Grubsza przez kanał 40x60 może nie przejść, co najwyżej płaska. Ale ja chyba przy górnym wylocie kanału machnę gniazdo, zaś przewód zasilający puszczę w pewnej rozsądnej odległości od kanału, aby sygnał i zasilanie nie szło razem.

I o to właściwie tylko chodzi. Jeśli masz na wysokości montażu TV gniazdo to właściwie pchanie się w szerokie kanały pozwoli tylko mniej pogłówkować nad przepchaniem tam tych kilku kabli. Sam mam koryto +- 60x40, ale tylko ze względu na to, że miałem pod ręką. Aha, kabelki do ethernetu chyba też warto puścić, chociaż sam net po wifi poleci. Bardziej dla filmów to się przyda.