Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja piwnicy ze ścianami żelbetowymi

elajas321

Recommended Posts

Dzień dobry,

chciałbym się doradzić w sprawie izolacji piwnicy zbudowanej na płycie dennej z zewnętrznymi ścianami żelbetowymi.

Płyta denna była wykonana z użyciem środki do zabezpieczania betonu pn. penetron i jak sądzę przez płytę nie ma żadnych przeciekow, natomiast ściany piwnic są z betonu W8, i na zewnatrz były "pomalowane" produktem pn. hydrostop, a na styku płyta-ściana były zabezpieczane tzw. klinem wodoszczelnym tej samej firmy.

Dodatkowy był wykorzystany sznur bentonitowy, co widać na załączonych zdjęciach (podobnie jak klin).

W założeniu zastosowane rozwiązanie miało dać efekt szczelnej wanny.

Nie wiem co zostalo wykonane źle, efekt niestety jest taki, że najprawdopodobniej wilgoć po intensywnym deszczu przedostaje się przez styk płyty ze ścianą.

I teraz nie wiem co robić: czy odkopywać i izolowac tradycyjnie produktami papopochodnymi, czy sprobować zabezpieczyć piwnicę od wewnątrz, tj. zrobić klin na styku płyta/ściany i zabezpieczyć potem samą ścianę jak od zewnątrz środkiem typu penetron lub hydrostop? To pierwsze może być dość kosztowne, to drugie może nie dać gwarancji należytego zabezpieczenia piwnicy.

Zaznaczam, że nie wykonałem dreżanu opaskowanego za sprawa sugestii, iż w moim przypadku (glina), wystarczy budynek po zaizolowaniu obsypać rodzimym gruntem, a drenaż niestety może się zapchać po jakimś czasie.

Opisywany problem póki co zauważyłem tylko po wiekszym deszczu, intensywnych opadach przy burzy.

Będę bardzo wdzięczny za ew. wskazówki, podzielenie się swoim doświadczeniem, wiedzą. :)

IMG_20120327_171310.jpg

IMG_20120418_133937 (1).jpg

IMG_20120327_172315.jpg

IMG_20120726_202733.jpg

IMG_20120726_203131.jpg

Edytowane przez elajas321