Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowy

ekmir

Recommended Posts

My braliśmy ekipę do dachu. Znaczy dwie ekipy. Pierwsza firma od razu naciskała na podpisanie umowy. Pomyślałam że to dobrze. Niestety nie wywiązali się z niej, do tej pory nie odzyskałam pieniędzy. Z drugą firmą, tym razem już z polecenia nawet mowy o umowie nie było. Pan szybko i dobrze skończył dach. Dlatego myślę że nie umowa jest najważniejsza tylko dobra i sprawdzona ekipa. Wiem że mój przypadek może być wyjątkiem i zazwyczaj lepiej jest podpisywać umowy. Ale z instalatorem wod-kan też nie podpisałam. Pan również był z polecenia.

na podlogowke/hydraulikę jak najbardziej umowa z polisa OC obejmującą naprawę na koszt wykonawcy w przypadku nieszczelnosci instalacji (rowniez na wypadek uszkodzenia)

Jestem pod wrażeniem. Naprawdę znalazłeś wykonawce, który ma polise OC na swoje usługi? Co to jest za firma? Jakas spółka notowana na GPW???

Czasem wykonawcy unikają umowy, a jakbym zapytała czy posiadaja polise OC to obawiam się, że większość nie wiedziała by za bardzo o czym do nich mówie a zapewne ich skojarzenie by skierowało się na polise OC ich samochodu. No chyba, że taka firma z polisa jest z tych 3-4 krotnie droższych od tych "tradycyjnych" wykonawców

spółka mała, polisa OC na 250tys., dostałem kopie polisy wraz z protokołem gwarancyjnym. Cena była konkurencyjna do wykonawców bez umowy.

Właściciel mówił, że zabezpiecza się bo miał przypadek uszkodzenia instalacji po położeniu płytek i montażu kuchni/łazienki, gdzie koszty demontażu i położenie płytek były bardzo wysokie.

Wydaje mi się że każdy zdrowo myślący instalator prowadzący w Polsce działalność gospodarczą powinien posiadać ubezpieczenie OC.

Nawet optował bym aby było to obowiązkowe :)

Sami osobiście mamy ubezpieczenie na kwotę 750000 pln i koszt tego nie był tak ogromny wręcz bym powiedział że więcej płacę za ubezpieczenie samochodów :)

A dzięki temu śpię trochę spokojniej :)

Co do wykonywania instalacji ogrzewania podłogowego to warto też pamiętać że każdy producent systemów ogrzewania podłogowego ma określoną procedurę prób instalacji aby mieć gwarancję i w razie usterki z winy produktu np. rury uzyskać wypłatę ubezpieczenia z ich konta :)

Umowę podpisywałem ze wszystkimi. W umowie piszesz datę zakończenia prac i ustalasz odsetki karne za przekroczenie terminu.

Raz nie podpisałem umowy z chłopakiem który mi robił docieplenie. Płaciłem mu za każdy etap prac (taki byłem głupi). Pod koniec prac (które były notorycznie partolone - poprawka za poprawką, to co dało się poprawić) drań zalał ryja i nawet nie zapłacił swoim kolegom z którymi robił.:mad:

Wiecie ile się naszukałem ekipy która się zgodziła skończyć po kimś robotę?

Niestety nie zawarliśmy żadnej umowy na piśmie tylko ustną i zostalismy oszukani. Pan po kilku dniach stwierdził że porzuca pracę bo remont nie jest do wykonania. Był to początek lipca. Zostaliśmy z łazienką , przedpokojem i salonem w gruzach. Teraz jest koniec sierpnia i wciąż czekamy na ekipę która wykona remont. I tak nieźle że ktoś zgodził się przyjść jeszcze na koniec lata. Generalnie terminy jakie były dostępne to pażdziernik lub listopad.I tak mieszkamy już 2 miesiąc. Pan który nas tak urządził żąda od nas zapłaty za wykonany remont (remont planowany był na miesiąc a Pan prace przerwal po 6 dniach roboczych).Ostrzegamy żeby podpisywać umowy!!! Ostrzegamy też przed firmą która nas oszukała: ITR SYSTEM Przedsiebiorstwo Usługowo Budowlane Jerzy Rogala Warszawa