Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe 320cm szerokości. Czy podejcie PSK(uchylno przesuwne)? Pomocy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niby tak. Z kolei po co robią 320 jak się maja ciężko otwierać;).

co do firm to właśnie Oknoplus, Izoplast, Tyskie Okna, Oknoplast. Kuszą mnie te HSTeki ale specjalnie otwór zmniejszałem z 350 na 320 żeby właśnie podeszły PSKi to teraz Ci będą wkręcać, że będą ciężko chodzić:/

Mam przed sobą trzy cenniki. Tylko w drewnie jest opcja na 320cm z uwagą, że trzeba zastosować już szyby 6mm. W drugim cenniku jest max 300cm i też wymóg szyb 6mm. Ciekaw jestem czy u Ciebie (w Twoich wycenach) też już ktoś zauważył to zalecenie?

Tak, tak. Odnośnie szyb to właśnie takie mają być zastosowane. Niechciałbym mieć z drzwiami tarasowymi problemu za 5 lat albo teraz z powodu ciężkiego otwierania. Chyba, że ktoś się jeszcze odezwie co ma uchylno-rozwieralne o szerokości ponad 300cm i utwierdzi mnie w przekonaniu, że to słuszny wybór:)

Póki co widzę, że koledzy z branży się nie kwapią.. bo jak mi przytakną, to wyjdzie że - tak jak ja- sprzedaję słabe okna, bo nie zaproponuję możliwości wykonania takiego okna i nie obiecam że będzie chodziło jak po maśle.

Chcesz znać moje zdanie? W taki otwór - tylko HS.

Edytowane przez finlandia

Najprostsza rzecz, pójdź sobie do dobrego salonu z oknami w których są oba rozwiązania i zobacz jak to działa. Na 99,9% wybierzesz system HS, do tego dobry montaż z naciskiem na bardzo dokładny montaż i będziesz zadowolony. Zaoszczędzisz sobie np. na roślinach do ogródka :-). Dziecko i słabowita babcia sobie takie drzwi otworzy, przy HKS już będą mieć problem.

A czy musi być symetryczne? Bo chyba wszyscy tak założyli. U nas mam ograniczenie do 1400 szerokości skrzydła a robiłem np. 3500 szerokie, 1400 skrzydło a reszta fix. Jest tu na forum właścicielka takiego domu z dwiema takimi przesuwkami sąsiadującymi ze sobą w rogu domu i wygląda to bardzo fajnie.

Witam

Najprostsza rzecz, pójdź sobie do dobrego salonu z oknami w których są oba rozwiązania i zobacz jak to działa. Na 99,9% wybierzesz system HS, do tego dobry montaż z naciskiem na bardzo dokładny montaż i będziesz zadowolony. Zaoszczędzisz sobie np. na roślinach do ogródka :-). Dziecko i słabowita babcia sobie takie drzwi otworzy, przy HKS już będą mieć problem.

jakoś nie spotkałem w salonie okiennym drzwi tarasowych w takim rozmiarze, mniejsze i owszem są, więc CO niby taka informacja ma dać? w przypadku tego typu konstrukcji rozmiar MA znaczenie :)

co do zasadności wyboru HS`a jestem podobnego zdania.

Pozdrawiam

PS a co do samego problemu szerokości skrzydła to się Panowie nie dziwcie, że takie pytania/problemy się pojawiają skoro inwestor może wyczytać, że 1,6m skrzydło w PSK przesuwa się bez problemu.

http://www.oknoplast.com.pl/okna/drzwi-tarasowe-i-balkonowe/drzwi-psk

Edytowane przez MMichal

PS a co do samego problemu szerokości skrzydła to się Panowie nie dziwcie, że takie pytania/problemy się pojawiają skoro inwestor może wyczytać, że 1,6m skrzydło w PSK przesuwa się bez problemu.

No bo jest to prawda. Przesuwa się bardzo lekko. Problem z obsługą nie polega na przesuwaniu.

• 1 year później...

Witam, zastanawiam sie nad oknem tarasowym uchylno-przesuwnym

szerokość otworu 305, także weszły by dwa przeszlenia prawie po 150

Vertex, Oknoplast i Drutex wycenił takie drzwi i nie widzą problemu

natomiast firma MS powiedziała jasno albo uchylny słupek albo HS

Ma ktoś takie okno tarasowe i może się podzielić opinią

Pozdrawiam