Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe 320cm szerokości. Czy podejcie PSK(uchylno przesuwne)? Pomocy

Recommended Posts

Odkopię temat,

Na początku witam wszystkich, jako ze do tej pory bylem jedynie czytelnikiem forum.

Mam problem z planowanym oknem tarasowym w formie wykuszu. Staram się znaleźć odpowiedz bo różne salony róznie mówia, czy jest możliwość wykonania (i czy ma to sens) okna PSK w formie 2 skrzydeł rozsuwanych od siebie z ruchomym słupkiem?

Mamy w projekcie okno o rozmiarze 3800x2300 które chcemy podzielić symetrycznie na 4 części i 2 środkowe mają się rozsuwać tworząc jedno duże przejście.

Drugą opcją którą rozważamy jest HS, który nam się dużo bardziej podoba, w tym wypadku oczywiście podział na pół i jedno skrzydło przesuwne.

Co do HSa niestety na razie tylko jedna firma którą odwiedziliśmy ma łączniki kątowe do szerokiego profilu od HS (okno mamy w kształcie litery C - z boku fixy) chyba że trafiliśmy na mało wiedzących sprzedawców?

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PSK w podziale 4/4 przy szerokości 3,8 mb to lekkie nieporozumienie

Skrzydła będą wąskie, przy przesuwaniu będą sie "kolebać" na sankach. Komfort użytkowania takiego "czegoś" zerowy i już po kilku użyciach w$^&*nie że dało się na takie coś namówić. Tylko HS jeśli ma to mieć ręce i nogi i do tego wyglądać. W PSK szybki będziesz miał szerokości cirka 75 cm - wizualnie wiecej plastiku niż przeszklenia

Widać tam gdzie byłeś nie mają pojęcia jak się łączy kątowo HS z innymi profilami. Fakt, nie ma takich łączników kątowych ale wykonuje się to w inny sposób i jest to do zrobienia

Co mnie dziwi to, że odmówili wykonania takiego połączenia w Oknoplascie i Dako, chyba, że tak jak mówie trafłem na kiepskie osoby. Jedynie ze znanych producentów Vetrex pokazał jak to moze wyglądać.

Ogólnie mam straszny mętlik w głowie ale jak do tej pory pod względem jakości oferty (chociaż nie jest to oferta najtańsza) wygrywa Vetrex na V90+.

Proponowali konsole z XPSu, które wydają się sensownym rozwiązaniem, ale za bardzo nie widzę na forum opinii o nich :/ jednocześnie byli nazwijmy to ostrożni jeżeli chodzi o monaż na taśmach (choć na temat ich zalet naczytałem się strasznie dużo) twierdzą, że nie zawsze jest to potrzebne

no i już z lekka są zdyskredytowani. W dzisiejszych czasach montaż szczelny staje się standardem a na stronie kolegi T12345T (oknotest.pl) znajdziesz potwierdzenie mych słów. Ktoś pobawił się w wyliczenie dla domu o średniej powierzchni okien ile powietrza może przedostać się powietrza przez niczym nie osłoniętą pianę i wyszło szacunkowo na sezon grzewczy około 128000 m3. Tyle ogrzanego powietrza wydostało się na zewnątrz czyli realnie tylko powietrza ogrzałeś na darmo Edytowane przez nikt ważny
literówka z powodu później pory ;)

No to było w zasadzie takie retoryczne pytanie ;) a godziny spędzone na forum zwiększają wiedzę ale wcale nie ułatwiają wyboru bo co chwile inne opinie się trafiają.

ogólnie w ostatnich dniach raczej myślę o profilu veki (raczej alphaline chociaż niby te węższe wcale nie są gorsze) i jakimś większym i bardziej znanym producencie bo jakoś w okna klejone w garażu za bardzo nie wierze...

niestety moje myślenie prowadzi do tego ze wyceny wcale nie są małe i nie wiem na ile to jest jakość a na ile 'metka'

a godziny spędzone na forum zwiększają wiedzę ale wcale nie ułatwiają wyboru bo co chwile inne opinie się trafiają.

niestety moje myślenie prowadzi do tego ze wyceny wcale nie są małe i nie wiem na ile to jest jakość a na ile 'metka'

Ile osób tyle opinii :)

A w każdej wycenie jest jakiś stosunek jakości do "metki". Dla klienta czasami jest ciężko odróżnić co jest jeszcze jakością, a co już metką.

Jako producent mogę ci tylko powiedzieć, że twoje szczęście/nieszczęście w bardzo dużej części zależy od montażysty.

A jeśli chodzi o profil, to tutaj masz dowolny wybór. To jest kwestia co ci się podoba, a co nie. I tutaj pozwolę sobie przytoczyć zdanie głównego technologa z jednego z renomowanych systemodawców: "Profil to TYLKO ładna lub nie ładna obudowa stali włożonej do środka."

Pozdrawiam

HST można połączyć narożnie z czymkolwiek (stałe szklenie, okno ru, drugi HST) tylko jak psiałeś, zazwyczaj jest to niewiedza sprzedawców jak to wykonać lub podejście producenta do takiego tematu. Vetrex ma to ładnie opracowane i fabrycznie przykręca potrzebne elementy do HST. na budowie zostaje tylko dołączyć drugi element.

przykład:

http://www.unimar.pl/galerie/HST/06.jpg

i widać pewien błąd w rozwiązaniu - powstały zapewne przy pomiarach lub z braku wiedzy mierzącego. Błąd który później wyjdzie przy wykonywaniu obróbek przeciwwodnych fixa. Nawet jeśli tylko taras będzie przy HS-ie.

Poziom dolnej krawędzi fixa powinien być na poziomie okapnika HSa.

Tak jak jest wykończenie zewnętrzne przy fixie nie wejdzie pod niego tylko bedzie do czoła. Łącznik kątowy także powinien być krótszy

Takie jest moje zdanie

Nikt ważny oczywiście najmądrzejszy.

A może klient nie życzył sobie mieć szyby 4 cm nad gotowa podłoga ? może chciał mieć szybę w HST na tym poziomie co w HST ?? Jak myślisz po co jest skrzydło w FIXie ?

Jak kładziesz deski tarasowe to jakie to ma znaczenie czy będa do czoła czy 1 cm pod oknem ???

Edytowane przez ClNEK

może i najmądrzejszy ;)

Może klient sobie tak życzył i nie ciągnijmy tego tematu

Ja po prostu wyjaśniłbym klientowi że :

- szyby nie będą identycznej wielkości, nawet jak zgrają się na dole to różnica będzie na górze ( co widać na zdjęciu )

- będzie problem z wykonaniem izolacji zewnętrznej przeciwwodnej

I zaproponowałbym

- wykonać fix w konstrukcji HS jeśli koniecznie klientowi zależny na identycznym wyglądzie

- przy takim rozwiązaniu całkowicie zrezygnować z imitacji skrzydła jako, że i tak nie pasuje do HS wyglądem

Oczywiście to on decyduje jaką opcję wybrać

Edytowane przez nikt ważny

A według mnie łącznik kątowy powinien być dłuższy.

wzmocnienie łącznika - tak, by było podparte na podłożu i zakotwione

tworzywo - nie, bo patrząc perspektywicznie na wykonanie obróbek zewnętrznych pojawi się problem

Można się ratować podcinając łacznik by materiał izolacyjny przymocować nie do czoła tylko w zagłębieniu i by móc podejść obróbką pod profil

Pod poszerzeniem jest węższa listwa więc problemu izolacji nie będzie, przenosi się ona trochę niżej. Poszerzenie musi być, żeby od wewnątrz wykończenie podłogi nie weszło pod fixa, a że jest to rama 70mm to nie dało się zastosować węższego poszerzenia w kolorze.

Fix z HST to jakaś abstrakcja cenowa przy takim fixie. Dodatkowo zmniejszyłby szerokość HST.

wzmocnienie łącznika - tak, by było podparte na podłożu i zakotwione

tworzywo - nie, bo patrząc perspektywicznie na wykonanie obróbek zewnętrznych pojawi się problem

Można się ratować podcinając łacznik by materiał izolacyjny przymocować nie do czoła tylko w zagłębieniu i by móc podejść obróbką pod profil

No własnie, w załeznosci od sposobu wykonania tarasu mozna sobie go podciąc lub nie.

Twoje pisanie o błędach jest lekko mówiąc na wyrost.

CINIEK - nie atakuję Ciebie tylko oceniam to co zobaczyłem i co w mojej ocenie nie do końca jest przemyślane.

Oddzielną kwestią jest fakt, że szczegół tego rozwiązania powinien znaleźć się w opracowanym przez architekta projekcie bo do czorta to nie my powinniśmy o wszystkim myśleć wybiegając w przyszłość by ułatwić kolejnym ekipom prawidłowe wykonanie swej pracy

A co do abstrakcji cenowej - niejeden klient na taką idzie by mieć funkcjonalnie czy by zaspokoić swoje poczucie estetyki

To nie w moim regionie takie fixy HST :)

Opracowanie przez architekta swoją droga, a wymagania klienta (np co do dolnej krawędzi szyby) swoją. Architekt musiałby znać każdy profil i ich wymiary, żeby decydować o takich kwestiach.

A ja tylko Ci próbuje pokazać, ze jednak jest przemyślane :)

No własnie, w załeznosci od sposobu wykonania tarasu mozna sobie go podciąc lub nie.

Twoje pisanie o błędach jest lekko mówiąc na wyrost.

Albo trzeba podciąć albo zrobić o odpowiedniej długości. Jak tego nie uczynisz nie ma szansy wykonać izolacji tak by była trwała i szczelna.

Zresztą nawet jak jest odpowiedniej wysokości to i tak trzeba go lekko podciąc pod skosem do środka by obróbka blacharska (o ile ją się zastosuje - a powinno) zabezpieczająca izolację przeciwwodną weszła pod łącznik i jej zakończenie było powyżej jego końca. I ta zasada podcinania pod kątem łacznika jest obowiązkowa przy zestawach okiennych by dobrze zamocować i uszczelnić parapet

Ale to jeśli już moje sugestie co zrobić by później nie było kłopotów z wodą czy jej odprowadzeniem