MZ 07.08.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam.Założyłem nowy wątek, bo nie znalazłem nurtującej mnie kwestii.Mam pytanie do fachowców, może ktoś się spotkał z problemem. Kocioł Votodens-100W z kominem przez ścianę. Podczas opadów deszczu, gdzie kierunek wiatru zacina deszcz na ścianę, przez płaszcz zewnętrzny (rurę ssącą powietrze do spalania) dostaje się woda deszczowa do kotła, potem na posadzkę. Wszystko zrobione ze sztuką, spad komina do kotła, tak aby skropliny były odprowadzane. Rura ssąca powietrze ma otwory dookoła, co powoduje, że zawsze tam może się dostać woda deszczowa. Wg. mnie te otwory powinny być tylko od dołu.Dodam, że kocioł pracuje tylko w sezonie, nie grzeje CWU.Dzwoniłem nawet do Viessmann, ale twierdzą, że nie mają rozwiązania systemowego! Nie wierzę,że tylko ja mam taki problem. Czy mogę zakleić folią połowę rury od góry? Czy nie zmniejszę zbyt mocno przekroju otworów ssących? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.08.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam. Założyłem nowy wątek, bo nie znalazłem nurtującej mnie kwestii. Mam pytanie do fachowców, może ktoś się spotkał z problemem. Kocioł Votodens-100W z kominem przez ścianę. Podczas opadów deszczu, gdzie kierunek wiatru zacina deszcz na ścianę, przez płaszcz zewnętrzny (rurę ssącą powietrze do spalania) dostaje się woda deszczowa do kotła, potem na posadzkę. Wszystko zrobione ze sztuką, spad komina do kotła, tak aby skropliny były odprowadzane. Rura ssąca powietrze ma otwory dookoła, co powoduje, że zawsze tam może się dostać woda deszczowa. Wg. mnie te otwory powinny być tylko od dołu. Dodam, że kocioł pracuje tylko w sezonie, nie grzeje CWU. Dzwoniłem nawet do Viessmann, ale twierdzą, że nie mają rozwiązania systemowego! Nie wierzę,że tylko ja mam taki problem. Czy mogę zakleić folią połowę rury od góry? Czy nie zmniejszę zbyt mocno przekroju otworów ssących? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Wymień zamów -dokup samą końcówkę rury ssącej na oryginalną ale z otworami w dolnej części. http://einstel.pl/userdata/gfx/3d660a55595a75431a3ba1e05de6787d.jpg Nie wolno zakleić folią ani innymi wynalazkami połowy otworów rury ssącej od góry. Przerobienie rury ssącej nie jest takie proste trzeba do zaślepienia użyć nierdzewki ,zaślepić to trwale, przynitować , ilość i wielkość otworów zaślepionych dorobić w dolnej strefie rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 10.08.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Wymień zamów -dokup samą końcówkę rury ssącej na oryginalną ale z otworami w dolnej części. Nie wolno zakleić folią ani innymi wynalazkami połowy otworów rury ssącej od góry. Przerobienie rury ssącej nie jest takie proste trzeba do zaślepienia użyć nierdzewki ,zaślepić to trwale, przynitować , ilość i wielkość otworów zaślepionych dorobić w dolnej strefie rury. Dzięki bardzo. Widzę że mam do czynienia z fachowcami. Myslę, że zaślepie wyprofilowaną blachą AL na tulejkach dystansowych, tak, że przepływ przez otwory będzie zapewniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gigida 04.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Wymień zamów -dokup samą końcówkę rury ssącej na oryginalną ale z otworami w dolnej części. http://einstel.pl/userdata/gfx/3d660a55595a75431a3ba1e05de6787d.jpg Nie wolno zakleić folią ani innymi wynalazkami połowy otworów rury ssącej od góry. Przerobienie rury ssącej nie jest takie proste trzeba do zaślepienia użyć nierdzewki ,zaślepić to trwale, przynitować , ilość i wielkość otworów zaślepionych dorobić w dolnej strefie rury. Witam. U mnie sytuacja ciut inna: mam kocioł identyczny, jednak komin systemowy Leier do którego wpuszczono dodatkową rurę nierdzewną i podczas deszczu leje mi sie do pieca aż z niego kapie.Rura wystaje ponad komin ok.60cm brak jakiegokolwiek zakończenia,więc myślę że w tym problem.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu,gdyż piecyk często nie chce przez to odpalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.05.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Jeśli masz otwarty od góry przewód powietrzny (szacht w który wlożyłeś przewód spalinowy) to potrzebujesz zwykły okapnik na rurę spalinową, taki talerzyk z dziurą w środku na rurę spalinową do założenia 7-9 cm nad czapką komina zabezpieczający przewód powietrzny - dostaniesz w każdym sklepie z kominami z kwasówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.05.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Zapytam z ciekawości a ta woda nie powinna spłynąć z kondensatem do kanalizy? Ale chyba nie. Edytowane 6 Maja 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 PO KIEGO TAKIE PYTANIA? Weź do łapy DTR-kę kondensata, albo sobie zciągnij jaką i popatrz jak środek wygląda, będziesz wiedział czy woda z powietrznego może spłynąć razem z kondensatem, czy raczej wleje się do obudowy kotła/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.05.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) No i po co te nerwy? Głupi żart i tyle. A swoją drogą to nie muszę oglądać DTR-ki bo mam to cosik na ścianie tylko innej firmy, ja nie mam tego problemu. Wydane tyle tysięcy a kałuża pod nogami. Edytowane 7 Maja 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts