Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknie woda deszczowa przez komin-pyt. do fachowców

MZ

Recommended Posts

Witam.

Założyłem nowy wątek, bo nie znalazłem nurtującej mnie kwestii.

Mam pytanie do fachowców, może ktoś się spotkał z problemem.

Kocioł Votodens-100W z kominem przez ścianę. Podczas opadów deszczu, gdzie kierunek wiatru zacina deszcz na ścianę, przez płaszcz zewnętrzny (rurę ssącą powietrze do spalania) dostaje się woda deszczowa do kotła, potem na posadzkę. Wszystko zrobione ze sztuką, spad komina do kotła, tak aby skropliny były odprowadzane. Rura ssąca powietrze ma otwory dookoła, co powoduje, że zawsze tam może się dostać woda deszczowa. Wg. mnie te otwory powinny być tylko od dołu.

Dodam, że kocioł pracuje tylko w sezonie, nie grzeje CWU.

Dzwoniłem nawet do Viessmann, ale twierdzą, że nie mają rozwiązania systemowego! Nie wierzę,że tylko ja mam taki problem.

Czy mogę zakleić folią połowę rury od góry? Czy nie zmniejszę zbyt mocno przekroju otworów ssących?

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Witam.

Założyłem nowy wątek, bo nie znalazłem nurtującej mnie kwestii.

Mam pytanie do fachowców, może ktoś się spotkał z problemem.

Kocioł Votodens-100W z kominem przez ścianę. Podczas opadów deszczu, gdzie kierunek wiatru zacina deszcz na ścianę, przez płaszcz zewnętrzny (rurę ssącą powietrze do spalania) dostaje się woda deszczowa do kotła, potem na posadzkę. Wszystko zrobione ze sztuką, spad komina do kotła, tak aby skropliny były odprowadzane. Rura ssąca powietrze ma otwory dookoła, co powoduje, że zawsze tam może się dostać woda deszczowa. Wg. mnie te otwory powinny być tylko od dołu.

Dodam, że kocioł pracuje tylko w sezonie, nie grzeje CWU.

Dzwoniłem nawet do Viessmann, ale twierdzą, że nie mają rozwiązania systemowego! Nie wierzę,że tylko ja mam taki problem.

Czy mogę zakleić folią połowę rury od góry? Czy nie zmniejszę zbyt mocno przekroju otworów ssących?

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Wymień zamów -dokup samą końcówkę rury ssącej na oryginalną ale z otworami w dolnej części.

http://einstel.pl/userdata/gfx/3d660a55595a75431a3ba1e05de6787d.jpg

Nie wolno zakleić folią ani innymi wynalazkami połowy otworów rury ssącej od góry.

Przerobienie rury ssącej nie jest takie proste trzeba do zaślepienia użyć nierdzewki ,zaślepić to trwale, przynitować , ilość i wielkość otworów zaślepionych dorobić w dolnej strefie rury.

Wymień zamów -dokup samą końcówkę rury ssącej na oryginalną ale z otworami w dolnej części.

Nie wolno zakleić folią ani innymi wynalazkami połowy otworów rury ssącej od góry.

Przerobienie rury ssącej nie jest takie proste trzeba do zaślepienia użyć nierdzewki ,zaślepić to trwale, przynitować , ilość i wielkość otworów zaślepionych dorobić w dolnej strefie rury.

Dzięki bardzo. Widzę że mam do czynienia z fachowcami.

Myslę, że zaślepie wyprofilowaną blachą AL na tulejkach dystansowych, tak, że przepływ przez otwory będzie zapewniony.

• 8 months później...

http://einstel.pl/userdata/gfx/3d660a55595a75431a3ba1e05de6787d.jpg

Witam.

U mnie sytuacja ciut inna: mam kocioł identyczny, jednak komin systemowy Leier do którego wpuszczono dodatkową rurę nierdzewną i podczas deszczu leje mi sie do pieca aż z niego kapie.Rura wystaje ponad komin ok.60cm brak jakiegokolwiek zakończenia,więc myślę że w tym problem.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu,gdyż piecyk często nie chce przez to odpalać.

Jeśli masz otwarty od góry przewód powietrzny (szacht w który wlożyłeś przewód spalinowy) to potrzebujesz zwykły okapnik na rurę spalinową, taki talerzyk z dziurą w środku na rurę spalinową do założenia 7-9 cm nad czapką komina zabezpieczający przewód powietrzny - dostaniesz w każdym sklepie z kominami z kwasówki.