Kamienios 07.08.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam, Czy podczas budowy domu mogę zrezygnować z jaskółki? Generalnie uprości to konstrukcję dachu i majstry wykonają bez problemu, ale jest to zmiana konstrukcyjna. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.08.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Wiem ze jak chciałem zmienić dach z dwuspadowego na czterospadowy nie dało rady bo pozwolenie by trzeba było zmienić, jaskółka tez jest częścią dachu wydaje mi sie ze nie można najlepiej do kierownika dzwonić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 08.08.2012 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam, Czy podczas budowy domu mogę zrezygnować z jaskółki? Generalnie uprości to konstrukcję dachu i majstry wykonają bez problemu, ale jest to zmiana konstrukcyjna. Dzięki za pomoc. Możesz Trzeba tylko zrobić projekt zamienny i nowe pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.08.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Wszystkie zmiany w projekcie musi zaaprobować architekt - i można się obejść bez nowego PnB, jeśli podpisze, że jest to zmiana nieistotna. Kwalifikacja tej zmiany należy do architekta. Wiadomości z pierwszej ręki, bo też zmieniałam projekt w czasie budowy i sumiennie zaliczyłam całą ścieżkę urzędową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 08.08.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Wszystkie zmiany w projekcie musi zaaprobować architekt - i można się obejść bez nowego PnB, jeśli podpisze, że jest to zmiana nieistotna. Kwalifikacja tej zmiany należy do architekta. Wiadomości z pierwszej ręki, bo też zmieniałam projekt w czasie budowy i sumiennie zaliczyłam całą ścieżkę urzędową Art.36a Prawa Budowlanego: ... 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, 3) (uchylony), 4) (uchylony), 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu... Lukarna (jaskółka) jest bardzo charakterystycznym parametrem obiektu zmieniającym wszystko co w ust2. się znajduje, a decyzję podejmują urzędnicy, którzy (zwłaszcza ci z nadzoru budowlanego) lubią być upierdliwi. Architekt nie wydaje decyzji o pozwoleniu na budowę i nie on będzie sprawdzał czy jest dobrze wykonana (więc to ta jego kwalifikacja będzie nieistotna). Obstawiam, że na 85% wg urzędników będzie to zmiana istotna wymagająca nowego pozwolenia. Można oczywiście nie robić jaskółki i czekać bo może nikt nie przyjdzie po zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 08.08.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam, W tym przypadku likwidacja jaskółki nie zmieni żadnego z wymienionych w podpunkcie 2 elementów. W moim przypadku jaskółka nie jest fragmentem poddasza zakończonym oknem, a jedynie małą figurą w konstrukcji dachu, która znalazła się tam dlatego, aby w jej miejscu okap dachu nie szedł tak jak wszędzie indziej bo przysłaniał by okno które jest w niższej kondygnacji. Ale chcemy zrezygnować z tego okna i tym samym jaskółeczka się nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Kurczę, muszę znaleźć podstawę prawną, na której naczelnik wydziału architektury oparł swoje uzasadnienie (bo dotarłam az do naczelnika po interpretację). W każdym razie jest przepis, który mówi o tym, że to architekt projektujący uznaniowo kwalifikuje, czy dana zmiana jest istotna, czy nieistotna - i jeśli uzna, że nieistotna, to wystarczy wpis w DB z tym właśnie stwierdzeniem (nie wystarczy wpis z samą zgodą na zmianę). Spróbuję znaleźć ten paragraf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.08.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Mam: 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. to dalszy ciąg tego, co wkleił BigPiotr - nadal art. 36a Prawa Budowlanego - czyli w projekcie usunąć jaskółkę, dodać wpis w DB i można jechać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts