Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja z "Jaskółki"

Kamienios

Recommended Posts

Wszystkie zmiany w projekcie musi zaaprobować architekt - i można się obejść bez nowego PnB, jeśli podpisze, że jest to zmiana nieistotna. Kwalifikacja tej zmiany należy do architekta. Wiadomości z pierwszej ręki, bo też zmieniałam projekt w czasie budowy i sumiennie zaliczyłam całą ścieżkę urzędową ;)

Wszystkie zmiany w projekcie musi zaaprobować architekt - i można się obejść bez nowego PnB, jeśli podpisze, że jest to zmiana nieistotna. Kwalifikacja tej zmiany należy do architekta. Wiadomości z pierwszej ręki, bo też zmieniałam projekt w czasie budowy i sumiennie zaliczyłam całą ścieżkę urzędową ;)

Art.36a Prawa Budowlanego: ...

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków

pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia

na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni

zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez

osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego

części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o

warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu...

Lukarna (jaskółka) jest bardzo charakterystycznym parametrem obiektu zmieniającym wszystko co w ust2. się znajduje, a decyzję podejmują urzędnicy, którzy (zwłaszcza ci z nadzoru budowlanego) lubią być upierdliwi. Architekt nie wydaje decyzji o pozwoleniu na budowę i nie on będzie sprawdzał czy jest dobrze wykonana (więc to ta jego kwalifikacja będzie nieistotna).

Obstawiam, że na 85% wg urzędników będzie to zmiana istotna wymagająca nowego pozwolenia.

Można oczywiście nie robić jaskółki i czekać bo może nikt nie przyjdzie po zakończeniu budowy.

Witam,

W tym przypadku likwidacja jaskółki nie zmieni żadnego z wymienionych w podpunkcie 2 elementów. W moim przypadku jaskółka nie jest fragmentem poddasza zakończonym oknem, a jedynie małą figurą w konstrukcji dachu, która znalazła się tam dlatego, aby w jej miejscu okap dachu nie szedł tak jak wszędzie indziej bo przysłaniał by okno które jest w niższej kondygnacji. Ale chcemy zrezygnować z tego okna i tym samym jaskółeczka się nie przyda.

Kurczę, muszę znaleźć podstawę prawną, na której naczelnik wydziału architektury oparł swoje uzasadnienie (bo dotarłam az do naczelnika po interpretację). W każdym razie jest przepis, który mówi o tym, że to architekt projektujący uznaniowo kwalifikuje, czy dana zmiana jest istotna, czy nieistotna - i jeśli uzna, że nieistotna, to wystarczy wpis w DB z tym właśnie stwierdzeniem (nie wystarczy wpis z samą zgodą na zmianę).

Spróbuję znaleźć ten paragraf.

Mam:

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

to dalszy ciąg tego, co wkleił BigPiotr - nadal art. 36a Prawa Budowlanego - czyli w projekcie usunąć jaskółkę, dodać wpis w DB i można jechać dalej :)