Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont w garażu - dobór Gipsu

Kerov

Recommended Posts

Chcę przeprowadzić remont w garażu , ściana wygląda jak na załączonym zdjęciu

09072012549.jpg

chyba najlepszym sposobem będzie skucie tynku i wygipsowanie od nowa? Co wy o tym myślicie? Garaż ten jest pod domem, więc temp mroźną zimą w nim sięgają ok 13-15 st. Jaki gips powinienem wybrać? Czy może radzicie inny sposób? inne ściany wyglądają już lepiej więc planuje wygipsować dziury i przemalować gruntem śnieżki.. chyba wystarczy? jaki gips też radzicie na dwór?

Z tego co widać, tynk nadaje się do skucia a ściana do odgrzybienia i ponownego otynkowania. Ale zanim się za to zabierzesz, trzeba zidentyfikować i zlikwidować przyczynę zawilgocenia ściany bo inaczej szkoda roboty. Po kolejnym sezonie jesienno-zimowym będzie to samo.

Albo ściana przemarza bo jest jakiś byk w ociepleniu, albo skądeś woda podcieka trzeba to zidentyfikować.

Do tynkowania, jeśli nie planujesz skuwać całego tynku w pomieszczeniu, pasowało by użyć tynku podobnego jak ten który aktualnie jest na ścianie.

Pomysł żeby robić to gipsem jest przyznaję dosyć oryginalny, ale mało praktyczny.

Z tego co widać, tynk nadaje się do skucia a ściana do odgrzybienia i ponownego otynkowania. Ale zanim się za to zabierzesz, trzeba zidentyfikować i zlikwidować przyczynę zawilgocenia ściany bo inaczej szkoda roboty. Po kolejnym sezonie jesienno-zimowym będzie to samo.

Albo ściana przemarza bo jest jakiś byk w ociepleniu, albo skądeś woda podcieka trzeba to zidentyfikować.

Do tynkowania, jeśli nie planujesz skuwać całego tynku w pomieszczeniu, pasowało by użyć tynku podobnego jak ten który aktualnie jest na ścianie.

Pomysł żeby robić to gipsem jest przyznaję dosyć oryginalny, ale mało praktyczny.

Hehe Jestem tak naprawdę w tym zielony, dopiero próbuje coś walczyć sam z taką pracą domową, a że to dział "Zrób to sam" postanowiłem napisać więc z góry dzięki za poradę,

a więc tak z zewnątrz już sprawa załatwiona, garaż jest poniżej poziomu gruntu więc przez to ten grzyb , zostało już ładnie ocieplone i odizolowane więc już nie powinno nachodzić, wiem że pozostało mi skucie tego , jeśli chodzi o tynk ? jakiego użyć ? inne ściany to podejrzewam to beton, kiedyś chyba tylko tak się robiło:D i ścianę czym odrzybić?

prosiłbym o dokładne nazwy, oraz o sposób przygotowania.

Skoro izolacje już zrobiłeś to faktycznie możesz brać się za wnętrze.

Do skucia trzeba zdemontować (czasowo) grzejnik, potem skuć tynk i dać ścianie wyschnąć. Dobrze było by wstawić dmuchawę do osuszania albo przynajmniej wietrzyć i suszyć minimum ze dwa tygodnie.

Preparatów do odgrzybiana w pierwszym z brzegu sklepie budowlanym znajdziesz cały wachlarz. Boramon, Antygrzyb, AtlasMykos, Savo, Izomur itp itd.

Sposoby stosowania różne zależnie od środka, (poczytaj instrukcję).

Co do samego tynkowania to temat ciut zbyt obszerny na opisanie go w jednym poście i obawiam się że efekt końcowy będzie odbiegał od oczekiwanego. Z drugiej strony jeśli chcesz próbować to gdzie jak nie w garażu.

Wrzuć sobie w youtuba hasło "tynkowanie ręczne" i pooglądaj, jest masa filmików instruktażowych (raczej się zorientujesz które są na poważnie)

Z samodzielnym przygotowaniem mieszanki z cementu wapna piasku itd absolutnie nie kombinuj.

Gotowy tynk do rozrobienia z wodą dostaniesz w każdym składzie czy supermarkecie budowlanym i nie kosztuje wiele zwłaszcza że potrzebujesz tego na kawałek ściany. Z racji że to garaż w przyziemiu, nie polecam tynku gipsowego. raczej klasyk cementowo-wapienny lub silikatowy.

Poza tym musisz zainwestować w kielnie do nabierania i narzucania, packę do zacierania, jakiś pojemnik do rozrabiania i coś do rozmieszania. Najlepiej było by pożyczyć mieszalnik. Kawałek do otynkowania masz niewielki więc na upartego da się mieszadłem zainstalowanym na ciut mocniejszej wiertarce, nie za duże ilości na raz i ostrożnie żeby nie spalić wiertarki, ale da się. Ewentualnie ręcznie też się da rozmieszać.