Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu, potrzebna pomoc

LizArt

Recommended Posts

Witam, jako że jestem nowy, z góry przepraszam jeśli taki wątek był (pewnie były poruszane zagadnienia, lecz nie ma tam odpowiedzi, która by mi dała 100% pewności)

Stałem się w dosyć niespodziewany właścicielem pewnego domu, lecz po wstępnych oględzinach wiem już że dach jest do robienia. Więźba musi być zrobiona na 100%, lecz moje pytanie co dalej, chodzi konkretnie o pokrycie dachowe.

Jak już pisałem niespodziewanie stałem się właścicielem, więc nie bardzo się mogłem przygotować finansowo, więc szukam trochę rozwiązania "tymczasowego", które da radę wytrzymać minimum przez najbliższą zimę, najlepiej to dwie zimy. Docelowo na poddaszu chciałbym zrobić pokoje, więc co za tym idzie i okna dachowe.

Czy pokrywać dach plytami OSB i na to papa? Jeśli tak czy stosować OSB 12 mm czy inną? No i jaka najlepsza papa? Następnie dopiero w przyszłości (za rok lub dwa) położyć blachodachówkę, okna itp?

Czy może lepiej membrana i od razu blachodachówka i okna?

Nie ukrywam, że chodzi o względy finansowe. W pierwszym przypadku wyjdzie ok 30-35zł/m2, w drugim spokojnie 2 razy więcej. Nawet przy niewielkim dachu (ok 100m2) niespodziewany wydatek staje się problemem, a czas goni.

Dzięki wszystkim z góry za pomoc

Skoro więźba od nowa to musi być projekt i pozwolenie na budowę. Skoro krycie wstępne ma być czasowo (2 lata) kryciem docelowym to płyta OSB 12 mm jest za cienka. Ekonomiczniejsza będzie deska 25 mm. Papa termozgrzewalna wierzchniego krycia grubości minimum 4 mm montowana mechanicznie poziomo przy górnej krawędzi pasa. Zgrzana na połączeniach i punktowo do desek. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

Jedno mnie trochę zaskoczyło, cena takiej papy :) od ok 12 zł/m2

Zmieniło się też kilka rzeczy, na plus całe szczęście na plus. Więźba nie jest cała do wymiany jak wcześniej pisałem, lecz da się ją odratować. W związku z tym koszty mniejsze.

Teraz tak... mimo wszystko wolałbym OSB (znajomy handluje i sporo taniej załatwia) więc pytanie- Najlepiej jak już robić to 25mm? Czy wystarczające jest 22 lub 18?

Drugie pytanie odnośnie pokrycia, co najlepiej zastosować do gontu, gdyż narzeczonej się spodobał.

Czy stosować lepiej tą papę min. 4mm, czy starczy np jako podkład papa podkladowa termozgrzewalna 2,4 lub 3 mm?

Edytowane przez LizArt

Skoro gont bitumiczny to płyta OSB grubości minimum 18 mm (zależna od rozstawu krokwi) + podkład systemowy czyli taki jaki poleca producent gontu. Dobry podkład ma Isola. Krycie docelowe powinno być wykonane od razu. Pozdrawiam.