Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

położyć gres - ale jak? pomóżcie

Gajoss

Recommended Posts

Cześć,

chcę samemu połozyć gres w kuchni, salonie i korytarzu. W temacie jestem dość zielony, ale do odważnych świat należy :)

Gres szkliwiony Alpino (CeramikaGres), 33x33 cm http://www.ceramikagres.pl/Produkty,c,61,f,60,cl,65.html

Podłoże wylewka samopoziomująca Weber CT-C25-C5

nie mam podłogówki

Powierzchnia ok. 47 mkw

1. podłoże gruntować, prawda?

2. jaką zaprawę/klej zastosować? zwykłą do gresu? rozpływną? (droga)

3. jaką grubość spoiwa? 3mm wystarczy? (bę∂zie łączenie z podłogą drewnianą (deska lita) a mam trochę za grubą wylewkę, więc chcę jak najcieńszą warstwę kleju dać)

4. w związku z powyższym, jaka wielkość zębów pacy?

5. ustaliłem szerokośc fugi na 4mm - będzie OK?

6. Co z dylatacją? robić jakąś? i jak? i gdzie? czy wystarczy tylko przy ścianach?

Będę wdzięczny za odpowiedzi, zależy mi na czasie.....

Pozdrawiam

Cześć,

chcę samemu połozyć gres w kuchni, salonie i korytarzu. W temacie jestem dość zielony, ale do odważnych świat należy :)

Gres szkliwiony Alpino (CeramikaGres), 33x33 cm http://www.ceramikagres.pl/Produkty,c,61,f,60,cl,65.html

Podłoże wylewka samopoziomująca Weber CT-C25-C5

nie mam podłogówki

Powierzchnia ok. 47 mkw

1. podłoże gruntować, prawda?

2. jaką zaprawę/klej zastosować? zwykłą do gresu? rozpływną? (droga)

3. jaką grubość spoiwa? 3mm wystarczy? (bę∂zie łączenie z podłogą drewnianą (deska lita) a mam trochę za grubą wylewkę, więc chcę jak najcieńszą warstwę kleju dać)

4. w związku z powyższym, jaka wielkość zębów pacy?

5. ustaliłem szerokośc fugi na 4mm - będzie OK?

6. Co z dylatacją? robić jakąś? i jak? i gdzie? czy wystarczy tylko przy ścianach?

Będę wdzięczny za odpowiedzi, zależy mi na czasie.....

Pozdrawiam

1) Gruntować nie zastanawiać się nad inną opcją. Osobiście nie polecam gruntów firmy PSB. Dobrze gruntuje MAPEI. Nie wiem jak inne. Słyszałem też kiepskie opinie na temat atlasów.

2) Ja jako nastawiony na firmę MAPEI (buldfix produkujący dla Castoramy) używam kleju elastycznego. Przy tak cienkiej warstwie jaką planujesz lepiej dołożyć do elastycznego, który jest prawie 2 razy droższy. Lepiej się rozpływa pod płytką.

3) Zależy jak idealnie prostą masz posadzkę. Ja bym dał 4mm. Ten 1 mm nie zrobi krzywdy a na łączeniu i tak się daje listwę podłogową, która zniweluje uskok.

4)8x8mm po rozpłynięciu kleju będzie nie więcej jak 4mm.

5) To już sprawa indywidualna - ja u siebie takie płytki kładłem na 1,5mm ; 2,0 mm ; 2,5mm i 3,0mm. Osobiście przy następnym układaniu nie będę robił więcej jak 2,5mm. 1,5mm to trochę mało a i płytki mają tolerację błędu na tym poziomie. 2,5mm fajnie wygląda i się przyzwoicie układa. 4mm to albo ktoś uwielbia wielgaśne fugi albo ma fachowca za wino.

6) Wokół ścian tak na ok 0,5-1cm. Mimo iż nie ma podłogówki to i tak wszystko pracuje.

Dzięki za konkrety :)

5) 4mm to albo ktoś uwielbia wielgaśne fugi albo ma fachowca za wino.

hehehe :) wielgaśnych fug nie uwielbiam, ale fachowcem za wino z pewnością jestem, a przynajmniej prezentuję taki poziom fachowości - póki co :)

6) Wokół ścian tak na ok 0,5-1cm. Mimo iż nie ma podłogówki to i tak wszystko pracuje.

bardziej zastanawiałem się, czy nie będę musiał robić gdzieś dylatacji pośrodku - nawet nie wyobrażam sobie jak to by wyglądało..... trzy pomieszczenia pokryte bez przerw, w sumie jakieś 47mkw. Pod ścianami to pikuś.

Beton44 - oczywiście o tym pomyślałem - będę używał takiej stołowej, ale na sucho. A propos: tarcza pełna czy segmentowa (oczywiście diamentowa)? Jaka jest różnica?

dzięki!!