Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Idaredach po naszemu

Recommended Posts

Gratulacje! Pogoda dopisuje, więc robota idzie pełną parą. Widzę, że u Was już pięknie rosną drzewka wokół ogrodzenia.

To prawda kiedy zapadla decyzja o budowie poprzesadzalismy drzewka wzdluz ogrodzenia zeby sobie pomalutku rosly.

Co prawda dzialka nie za duza,ale za to droga dojazdowa jak u Karingtonow hehe.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam. Pozdrawiam i przesylam kolejna porcje fotek, cos pomalutku zaczyna sie wylaniac :)

http://imageshack.us/a/img843/5205/uyzc.jpg

http://imageshack.us/a/img14/866/ccvx.jpg

http://imageshack.us/a/img829/8051/dkil.jpg

http://imageshack.us/a/img547/5827/9ywt.jpg

http://imageshack.us/a/img594/1072/zx0s.jpg

http://imageshack.us/a/img16/5605/1xlt.jpg

Edytowane przez Malka26

Witam dzis kolejna porcja fotek z malymi postepami, mamy juz scianki dzialowe na parterze i komin wymurowany:) Chcialam jeszcze przestrzec budujacych na odleglosc by nie ufali do konca osobom ktore Maja sie "wszystkim Zajac" bo to zgubne. Nie chce mi sie dzis o tym pisac bo cisnienie mi sie podnosi, ale juz po ptokach jak to mowia. Facet , ktory mial zalatwic nam wszystkie zezwolenia i zajac sie przylaczami czyli nasz Architekt dal ciala i w dodatku zwalil wszystko na mnie, no wkurza mnie to ale moja wina ze dalam mu papier , ktory go do wszystkiego upowaznial. Teraz bede placic na daremno ale, czasu sie nie da cofnac. innym razem napisze o co kaman. A TERAZ JUZ FOTKI :wiggle:

Dzien dobry. mowia ze nie nalezy chwalic dnia przed zachodem ale zaryzykuje i pochwale moja ekipe budowlancow mimo iz jeszcze nie skonczyli swojej pracy. Musze przyznc ze wszystko wskazuje na to iz dokonalismy dobrego wyboru. do tej pory nie bylo zadnych problemow z chlopakami, i najwazniejsze nie ma problemu z kontakem z naszym majstrem , wystarczy sygnal czy wiadomosc sms i juz wiadomo ze wieczorkiem przed kompem sie spotykamy. do tej pory bardzo uczciwi i chwaleni przez kier buda czyli chyba wszystko jak trzeba. to teraz przejde do troche mniej przyjemnej sprawy o ktorej wspominalam w poprzednim poscie. Jak mowilam nasz Architekt kompletowal wszystkie dokumenty potrzebne do pozwolenia na b. przylacza rowniez, wiedzial bo kilka krotnie wspominalismy ze budowac bedziemy za gotowke i ze wszystko rozciagnie sie w czasie bo jestesmy za granica, wiedzial tez ze prod czy wode mozemy brac od rodzicow, ktorzy mieszkaja tuz obok. co sie okazalo w grudniu 2012r chyba 2miesiace po otrzymaniu pozwolenia na budowe dostaje pismo ze wlepia nam kare za niedotrzymanie warunkow umowy (mowa o Tauronie i przylaczu pradu) Jakiez bylo moje zdziwienie ze Tauron chce nam nalozyc kare skoro to oni mieli ( tak sobie myslalam) postawic skrzynke do konca roku. okazalo sie ze oni Maja z nami umowe ze przylacze robia bezposrednio do domu a tu domu nima:jawdrop::jawdrop:. efekt Taki ze po wyslaniu pisma w ktorym prosimy o przesuniecie terminu przylacza bezposredniego do domu ( bo trzeba go wybudowac najpierw) daja nam czas do wrzesnia 2013r potem kara za zwloke. Fack fack i co ja moge zrobic. Musztarda po objedze musze miec SSZ zeby mogli podlaczyc prad i przynajmniej jedno gniazdko. A mielismy bez stresu powolutku sobie budowac przeciez nikt nas nie gonil. Kara nas nie minie z tym sie juz pogodzilam. Nawet znajomy znajomego nic nie zalatwil a mial wtyki, jedyne co pozostalo to mozna by zmienic na przylacze budowlane ale ja nie chce bo nie potrzebuje. Takze strzezcie sie amatorzy budujacy przed takimi wpadkami;) Edytowane przez Malka26

Witam. dzis kolejna porcja fotek. strop sie robi :) najpierw nad garazem i kotlownia, a jak wszystko sie zwiaze i wyschnie, rozszaluja i w pozostalej czesci domku powtorka. Moi rodzice dzis wrocili z urlopu i wreszcie moglam pospacerowac po naszych wlosciach wewnatrz ;) co Prawda tylko wirtualnie ale jakaz to byla przyjemnosc:wiggle:

Ok to teraz fotki

Drzwi do kotlowni

http://imageshack.us/a/img850/2193/l1lz.jpg

wjazd do garazu

http://imageshack.us/a/img197/3193/15pp.jpg

las w garazu

http://imageshack.us/a/img812/1538/dckh.jpg

http://imageshack.us/a/img221/6126/vbrv.jpg

http://imageshack.us/a/img812/6605/3bko.jpg

Edytowane przez Malka26

• 4 months później...

Witam wszystkich, my tez zaczynamy budowe naszego domu !

Wybralismy projekt Dom w Idaredach G2 , lustrzane odbicie , ktory bedzie powiekszony i wprowadzimy kilka zmian. Narazie jestesmy na etapie zmian w projekcie a potem pozwolenie na budowe. Dom stawiamy na podkarpaciu.

Tak jak wiekszosc z Was dom bedziemy budowac sami i bardzo powoli gdyz bez kredytow i zadko bywamy w PL. Liczymy , ze tak przy dobrych wiatrach w 5-6 lat powinnysmy skonczyc :)

My bedziemy miec wjazd od strony poludniowej , a nasza dzialka jest na malym zboczu wiec moze byc ciekawie. Narazie czytamy o fundamentach dobrych na zbocza i szukamy firmy ktora zbada nam jakie mamy podloze.

Fajnie, ze zostalo zalozone to forum.Wszystkim ktorzy zaczeli juz budowe gratuluje a reszcie ...powodzenia :)

Agnieszka

Witam u nas przerwa zimowa. Tak sie zlozylo , ze udalo sie nam wpasc na tydzien do Pl tuz przed nadejsciem zimy i zabezpieczyc budowe Martwie sie tylko ze troche duzo czasu do kolejnego sezonu budowlanego (moze za duzo) i zaczynam znow kombinowac. bardzo prosze o rade bo bije sie z myslami odnoscie garderoby i pralni. nie mam wyobrazni przestrzennej ani doswiadczenia , ale wydaje mi sie ze garderoba przy sypialni bedzie poprostu za malutka i nie funkcjonalna zmniejszona zostala z powodu pralni( zalezy mi by w pralni bylo miejsce na rozkladana suszarke). za to lazienka na gorze zbyt duza. Zastanawiam sie czy moze nie lepiej bedzie wydzielic pralnie z czesci lazienki i oddzielic drzwiami (osobne pomieszczenie) a obecna pralnie zamienic na Garderobe i polaczyc z garderoba przy sypialni. chyba wiadomo o co chodzi. bardzo prosze o jakies wnioski.

http://imageshack.us/a/img440/7974/h2o6.jpg

Acha nie chce miec rogowej wanny wiec nie potrzeba na wanne az tyle miejsca zalezy mi jedynie by prysznic byl Taki caly obudowany do ktorego sie wchodzi (nie mam na mysli typowej kabiny) ale czy wystarczy miejsca jesli wydziele tam miejsce na pralnie plis ktos pomoze?

Edytowane przez Malka26

• 1 month później...

Witaj, przychodzę z rewizytą i akurat trafiłam na problem :(

Chciałabym Ci pomóc, ale moja opinia nic nie pomoże ponieważ Twoja garderoba jest prawie takich rozm. jak moja a ja swoją wycięłam kosztem dwóch pokoi. Wszystko zależy od ilości rzeczy ale w tym samym pokoju jest przewidziana szafa w zabudowie. Teraz zauważyłam, że macie skosy no cóż wygląda na to że masz rację, chyba lepiej wydzielić pralnię z łazienki, ale nie wiem jaka wielkość jest potrzebna. Gdybyś zdecydowała zrobić z pralni garderobę to chyba lepiej zostawić wejście z korytarza, wtedy do dyspozycji masz dwie wyższe ściany, robiąc wejście z sypialni utworzy się "tramawaj" z jedną niską (jak niska?) ścianą można tam ewentualnie zrobić komody/półki a na wyższej zabudowę pod sufit.

http://images61.fotosik.pl/548/66ec1cdb4a5bb626.jpg

• 2 weeks później...
Witaj water-sprite bardzo dziekuje za poswiecony czas. scianka kolankowa bedzie na wysokosci 1,30 nie tak najgorzej. zalezy mi by wejscie do garderoby bylo jednak z sypialni. przeraza mnie troche ta lazienka, ale chyba ja zostawie jak jest, a garderoba troszke powieksze o miejsce przeznaczone na suszarke rozkladana. wedlug moich obliczen wychodzi ze pralka z suszarka zmieszcza sie na scianie ze skosem a suszarke rozkladana postawie na ich miejsce (przeciwna sciana co obecnie) Miejsca bedzie malo, nawet bardzo malo... jeszcze musze to przemyslec

• 2 weeks później...
Ścianka o wys. 1,3 m, to nawet sporo więc i pomieszczenia bardziej ustawne. Szukacie wykonawców na dach czyli poddasze już wymurowane? Możesz naocznie sprawdzić wielkość podzielonej łazienki stawiając niby ściankę z płyt styropianu.

Niestety jeszcze poddasze nie wymurowane , fachowcy wchodza na poczatku marca jesli pogoda oczywiscie pozwoli, a zaraz po nich maja robic dach. water-sprite chyba to nie bedzie wlasnie mozliwe zebym mogla sama to prowizorycznie sprawdzic bo urlop w maju dopiero mamy, wiec juz bedzie po ptokach :(

• 2 weeks później...
Witam Cie dziennikczku dzis jestem tak wk......iona, ze para mi uszami leci. W zwiazku , ze w kwietniu mija Termin przylacza energ. , zreszta juz raz przesuniety z wrzesnia (przez blad ktory KTOS popelnil w umowie) trzeba by sie zainteresowac tym tematem i zaprosilismy (czyt.rodzice) elektryka na debate do domu, mial zerknac na papiery i cos poradzic. Jako, ze juz wiem ze w tym roku damy rade tylko zrobic SSO i o oknach nie ma mowy (chyba , ze trafie w totka) chcielismy sie zorientowac czy mozna zrobic przylacze pradu do budynku, inaczej kara finansowa nas nie minie. Co sie okazuje w warunkach technicznych z energetyki pisze , ze docelowa skrzynka z wszystkimi laczami ma znajdowac sie na i tu uwaga: FRONTOWEJ ELEWACJI DOMU MOICH RODZICOW.. no zesz jakas parodia. Jak to mozliwe???? po tej info zaczelo sie pieklo , wszystkim cisnienie skoczylo a juz najbardziej wlascicielom elewacji budynku na ,ktorym ma zawisnac skrzynka. jutro ma sie cos wyjasnic w tej sprawie. Jak to mozliwe ze tak sie stalo, przeciez gdy doszlo by do sprzedazy tego domu to moge zostac bez pradu bo nawy wlasciciel.. ahh nawet mi sie nie chce o tym pisac. Cos z lepszych wiesci to mamy zaklepana ekipe od dachu :)) jak tylko pogoda pozwoli okolo 10,03 wchodza murarze robic poddasze a tuz po nich dach:) za robote zycza sobie 12 tys. Firma polecana przez innych inwestorow a w dodatku z naszej wsi. jeszcze tylko nie zdecydowalismy jaka dachowka. tu Problem mam spory bo chcialam dachowke cementowa w kolorze antracyt (docelowo okna maja byc w tym samym kolorze) ale matowa, wybralismy euronit ciemnoszary ale pan dochowy bardzo nam odradzil :( i polecil braas z powloka lumino, ale ona sie blyszczy jesli dobrze wyczytalam, i szukam dalej.... Edytowane przez Malka26

• 3 weeks później...
Ok. Chyba wychodzimy na prosta :) Z pradem doszlismy do wniosku, ze najlepszym wyjsciem bedzie rozwiazanie dotychczasowej umowy, i zlozenie ponowne prosby o nowe warunki przylacza. W energetyce mila pani (wiem z drugiej reki, ze byla mila:) ) podpowiedziala, ze to najkozystniejsze rozwiazanie w naszym przypadku, a po za tym jesli do konca tego roku 2014 wystapimy o ponowne warunki, ale juz tak jak to mialo byc od poczatku do skrzynki ( a nie domu od razu) Maja promocje i jest o polowe taniej. pozniej maja rok na podlaczenie ostateczne produ. jak najbardziej nas to urzadza poniewaz nie myslimy jeszcze nawet o przeprowadzce. co jeszcze udalo sie zalatwic.. dzieki mojej najukochanszej Mamie na swiecie, ktora angazuje sie jak nikt w pomoc przy budowie, wybralismy pokrycie dachu Dachowka Roben Monza Plus antracyt , rynny Marley, okna dachowe Velux. dzieki umiejetnoscia negocjacji mojej mamy udalo sie kupic material po starej cenie, gdyz od marca podwyzka na materialy 5%. koszt materialu na dach (przypomne tylko, ze poszerzylismy garaz o 1m) wyniosl okolo 21 tys zl , wiezba okolo 13 tys i za robote ustalone 12 tys . calosc okolo 46 tys. liczylam, ze uda sie cos oszczedzic na dachowce jesli wezmiemy cemetowa, ale roznica byla nie zbyt duza, a jak byla duza to fachowiec odradzil dana dachowke. zna sie lepiej wiec mu wierze. teraz juz tylko czekamy, az wejda murowac dalej okolo czwartku 13.03 maja pozwozic swoje graty i startowac. i zaraz po nich dachowcy wchodza. W drugiej czesci maja planujemy urlop do Ojczyzny i wtedy sie okaze czy dobre decyzje podjelismy:confused: swoja droga na wszelki wypadek zrobie rozeznanie w oknach, zeby nie bylo niespodzianek jak teraz, ze bedziemy zamawiac okna bez przegladu na zywo Edytowane przez Malka26

• 2 weeks później...