queene 08.08.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) przymierzamy sie do zrobienia elewacji z płytek elewacyjnych klinkierowych (Opoczno Simple Sand), właściwie juz zaczęliśmy, najpierw płytki miały być tylko wokół wejścia ale efekt tak nas oczarował że postanowiliśmy zrobić całość dom parterowy, 15cm styropianu proszę o rady osoby z doświadczeniem - jaki klej (wiem ze odkształcalny S1)...jaki polecacie ? fuga 10mm - jaki rodzaj ? (szara ) gruntować przed ? ocieplenie było montowane w ub. roku co z dylatacją ? fotki domu w dzienniku w podpisie Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez queene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 okreslenie S w kleju to bzdura jest wg mnie.Ta klasyfikacja wyglada tak: nieodkształcalne – odkształcenie próbki mniejsze niż 2,5 mm odkształcalne (klasa S1) – odkształcenie próbki ≥2,5 i < 5 mm wysokoodkształcalne (klasa S2) – odkształcenie ≥ 5 mm.Przy sile skierowanej prostopadle do podloza... takie sily nie wystepuja po przyklejeniu plytki.... po 1 - podloze jest nieodksztalcalne (w Twoim przypadku akurat jest, bo to eps), po 2 - przy takim odksztalceniu peknie plytka, nie ma sily.... poza tym jakiej sily trzeba by bylo uzyc aby sprobowac odksztalcic przyklejona plytke klinkierowa o 5mm ?!Istotne sprawy:Klej jaki jest Ci potrzebny to C2TE przy okazji S-obojetnie jakie, nie mam pojecia po co to wymyslono... kolejny marketingkolkowanie styropianu przez siatke powinno byc w miejscu stosowania klinkieru i to jest bardzo wazne.fuga min 10mm, fuguj mozliwie szybko.... kiedy jeszcze jest cieplo A gdzie dylatacja wystepuje? pomiedzy czym a czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.08.2012 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 racja z tą klasą C2TE jest głównym określeniem, póki co stosujemy Atlas Pluskołkowanie - pamiętamy i robimydylatacje - płytki będą dochodziły przy ziemi do kostki brukowej która już jest położona...wiem....kolejnośc odwrotna ale już za późno na wybrzydzanie...i zastanawiamy sie czy powinna byc dylatacja bo kostka dochodzi do samej ściany, zresztą to samo jest u góry z podbitką. W rogach też nie stosuje sie dylatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.08.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Podłoże - w sensie ziemia czy kostka brukowa - w zasadzie pracuje i dochodzenie do samego bruku według mnie nie ma sensu - wywali przy mrozie, lub może wywalić. Pomiędzy ścianą a kostką powiunno być tyle miejsca by podnoszące się podłoże nie rozwaliło ściany czy izolacji...I zdziwienie a po co do przylepiania klinkieru ma być klej odkształcalny? Może jestem dziwny ale to ma się trzymać ściany a nie odkształcać. Przecież n.p. cegłę ręcznie formowaną przylepiano na kleju n.p. na bazie cementu [tu: białego bo z żółtym piaskiem dał zarąbistą fugę] i nikt nie bawił się w odkształcenia. Takowy klajster potrzebny Ci jest jak pracuje podłoże a ściana się chyba nie wydłuża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 11.08.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 hmmmmm.....wszędzie gdzie szperałam w tym temacie pisało o kleju odkształcalnym, gośc który to robi również takiego wymagawydaje mi sie ze sciany jednak pracują to nowy dom który osiada więc nie jest taki idealnie stabilnyja sie nie znam, słucham mądrzejszych w tym temacieszkoda tylko ze tak mało odpowiedzi dostałam a co do styku z kostką brukowa - wlasnie trzeba zostawić miejsce...ale czym elastycznym to wypełnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.08.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Niczym - ma być pusta przestrzeń by bruk miał się gdzie podnosić...Elastyczny klej to chyba po to jakby ściany miały pękac lub szpryca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 23.04.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Kamień dekoracyjny to rozwiązanie daleko bardziej "awaryjne" i mniej wytrzymałe niż płytki klinkierowe. Nowoczesne klinkierówki w niczym nie ustępują kamieniowi dekoracyjnemu, a na pewno przewyższają go wytrzymałością. Ostatnio murowaliśmy cokoły płytkami Karpatia (żółte). W sumie na ponad 30 m2 obmurowania było ZERO uszkodzonych albo pękniętych płytek. Przy kamieniu dekoracyjnym odrzutów mamy z reguły w granicach 10%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts