van1981 12.12.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 : "Mam nadzieję jednak dobrać taki piec który będzie ciągle zapewniał dość niską temperaturę wody centralnego" Rozumiem... truciciel jesteś... Ten od SMOGu... Do tego... bogaty. Co kilka lat nowy durny kocioł... Bo stary kwachy zjedzą... Adam M. Mam doświadczenie z piecem który grzeje kaloryfery i ciepłą wodę grzejąc 4 mieszkania o łącznej powierzchni 180m2. temperaturę nastawiam od 42 do 48 w zależności od pory roku i który to budynek. Jest oszczędnie a nie ma nawet obiegu wody ciepłej zrobionego i dużego zasobnika. Piec nie grzeje oczywiście non-stop. Po prostu utrzymuje żądaną temperaturę centralnego. Taki efekt chcę osiągnąć ale to chyba nie o tym temat A z podłogówką tak mi mówią fachowcy, na forach też tak piszą, badania (nie sprawdzałem) też są nie za podłogówką w częściach sypialnianych Podłogówką jest jeszcze trochę "nowością" na dłuższą metę przecież jeszcze nikt tego nie wypróbował. A co z wylewką ? Folia, cieńki styro żeby to przed laniem wylewki jakoś się nie rozwalało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 O ku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 13.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 .................. tak mi mówią fachowcy ..................... A co z wylewką ? To chyba będziesz musiał znowu popytać swoich fachowców jak zrobić wylewkę , na tym forum aż tak dobrych fachowców raczej nie znajdziesz. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
van1981 13.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 czyli zrobię wylewkę tak jak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Tak.I będzie "jak Bóg da..." Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 13.12.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Tak. I będzie "jak Bóg da..." Adam M. I niech dobry Bóg ma w opiece kolegę van 1981 ,zwłaszcza jak już skończy budowę i zacznie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
van1981 15.12.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 no z waszą szyderą na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 30.12.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Witajcie budowniczowie Mam do Was pytanie dotyczące progów pod drzwiami wejściowymi i balkonowymi. Mam niepodpiwniczony dom i 15 cm styropianu pod chudzikiem, potem mam jeszcze 5 cm pod ogrzewaniem podłogowym i wylewką oczywiście. Starałem się unikać mostków cieplnych, ale nie uniknąłem problemów. Mianowicie wszystkie okna, które są do podłogi oraz drzwi wejściowe i tarasowe są zamontowane na podstawach metalowych ok 10 cm, pozostała mi więc pusta przestrzeń pod wszystkimi drzwiami. Nie mam pomysłu czym to uzupełnić, aby uniknąć mostków cieplnych w tych miejscach. Znalazłem temat o styrobetonie i zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem. |Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi.pozdrawiam i jednocześnie życzę powodzonka na budowach i wszystkiego naj w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 30.12.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Witajcie budowniczowie Mam do Was pytanie dotyczące progów pod drzwiami wejściowymi i balkonowymi. Mam niepodpiwniczony dom i 15 cm styropianu pod chudzikiem, potem mam jeszcze 5 cm pod ogrzewaniem podłogowym i wylewką oczywiście. Starałem się unikać mostków cieplnych, ale nie uniknąłem problemów. Mianowicie wszystkie okna, które są do podłogi oraz drzwi wejściowe i tarasowe są zamontowane na podstawach metalowych ok 10 cm, pozostała mi więc pusta przestrzeń pod wszystkimi drzwiami. Nie mam pomysłu czym to uzupełnić, aby uniknąć mostków cieplnych w tych miejscach. Znalazłem temat o styrobetonie i zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem. |Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi.pozdrawiam i jednocześnie życzę powodzonka na budowach i wszystkiego naj w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Styrobeton albo perlitobeton.Dobrze się sprawdza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 30.12.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 A nie można oczywiście z wyczuciem wypełnić to pianką poliuretanową niskoprężna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Można...Różnie można...Wybierasz to, co jest i co łatwiejsze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 31.12.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 A nie można oczywiście z wyczuciem wypełnić to pianką poliuretanową niskoprężna. Poobserwuj duże drzwi tarasowe jak mocno wieje, zrozumiesz wtedy że potrzebują naprawdę solidnego zamocowania trwałego w czasie (pianka to nie najlepszy pomysł), perlitobeton ,który sam zastosowałem, jest jak najbardziej najłatwiejszym i najlepszym rozwiązaniem które dodatkowo można od zewnątrz prosto i skutecznie zaizolować przeciw przeciekom wody. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 02.01.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Dziękuję Panu Adamowi i wszystkim za odpowiedzi. Będę niedługo się za to zabierał. Powodzonka i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satyricos 04.06.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów Pozwoliłem sobie odświeżyć temat bo po przeczytaniu całego wątku mam dylemat co do sposobu wyrównania łuków stropu kleina nad piwnicą na którym ma być położona podłogówka. Chciałbym najpierw wzmocnić strop wylewając rzadką zaprawę cementowo-wapienną (znajomy doradzał mi wylanie rzadkiego cementu ale obawiam się zlasowania cegieł po pewnym czasie..) i tu moje pytanie jakich proporcji najlepiej użyć.? Kolejną rzeczą jest wypełnienie tych przestrzeni między łukami i tu mam dylemat czy użyć styrobetonu, perlitobetonu czy może keramzytobetonu..? Lub może wysypać luzem perlit/keramzyt i dopiero na to mieszankę z betonem..? Dom jest jest stary i nie chciałbym go zbytnio obciążać.. Będę wdzięczny za rady Edytowane 4 Czerwca 2018 przez satyricos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techmal 26.08.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Najlepszym rozwiazaniem jest wylanie styrobetonu jako warstwy wyrownawczej a potem pokrycie wylewka cementowa lub anhydrytowa. Wykonunemy takich tematow duzo zwlaszcza na slasku i w krakowie. Podsyla. Link do filmu ktory pokazuje poszczegolne etapy. Koszt okolo 400zl/m3. Material bez piasku. Bardzo lekkie a wytrzymalosc jak na styropianie ok eps200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert871 06.11.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam. Wracajac do tematu. Adaptuje poddasze jako uzytkowe. Muszę wyrównać strop kleina. Czy zrobic to keramzytem czy wspomnianymi tutaj styrobetonami lub perlitobetonem? Nastepne warstwy to bedzie styropian i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_M 09.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Witam. Odnowie trochę temat ale szukam szukam i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie Adaptuje poddasze, robię tam mieszkanie, podłogi około +/- 80m2. Poddasze znajduje się w Domu Bliźniaczym z lat 90 można powiedzieć ze jako 2 piętro. Strop jest z płyt kanałowych na tym (podobno troszkę izolacji w formie wełny) i 5cm wylewki. Na poddaszu miało znajdować się ogrzewanie podłogowe i z tego względu wszystko zostało podniesione 10cm wyżej (Drzwi, Okna dachowe, Instalacje wodne i elektryczne) Lecz z obawy przed tym, że Budynek może nie wytrzymać kolejnej wylewki 4-5cm z tad moje pytanie. Jak Najlepiej podnieść owa podłogę żeby nie było Ciężkie a solidne. Styrbeton + Cienka wylewka samopoziomująca a może legary + Płyty Osb/Mfp, może jest możliwość sam Styropian jakiś bardzo twardy a na to tylko delikatnie Wylewka Samopoziomująca ? A Mozę jest ktoś w stanie powiedzieć i ten Strop jak i budynek wytrzyma kolejne 4-5cm Wylewki i nie ma w niczym problemu ? Trochę Chaotycznie i długo ale myślę ze ktoś Mądry na pewno się znajdzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ponieważ nie odkurzyliśmy jeszcze szklanej kuli po sylwestrze to trudno dać Ci dobrą odpowiedź.Ale...Mogę podpowiedzieć.Przydałby się jakiś KONSTRUKTORPytasz - czy wytrzyma...Architekt-konstruktor policzy i ewentualnie podpowie co zrobić, jak wzmocnić i czym, aby wytrzymało.Konsultacja to małe pieniądze.Projekt - do uzgodnienia z nim, ale też ceną nie zabija.Wydaje mi się, że to dobra droga.Trzeba na miejscu zobaczyć z czego to jest zbudowane i w jakim jest stanie.Potem policzyć wytrzymałość. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_M 09.01.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Tak tez zrobię, poszukam Konstruktora, zaproszę go i niech zobaczy, Powie co o tym wszystkim myśli.A odchodząc od pomysłu z podłogówką to jakie byłoby najlepsze rozwiązanie tej sytuacji, żeby było jak najlżejsze a mocno wytrzymałe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts