Tradycja 03.04.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Może to stary temat ale proszę o informacje.Byliśmy prawie pewni ,że wybieramy piec na gaz-do czasu aż znajomy, właściciel kilkuletniego domu (a więc w nowej technologii )zaczął nas przekonywać do do pieca na ekogroszek.On sam zmienił piec gazowy na właśnie taki i twierdzi, że spala ok. 3 tony za rok (200 m-dom),tona ok 350 zł.Mam wątpliwości czy to rzeczywiście tak tanio, czysto i niezawodnie jeśli chodzi o zakup tego ekogroszkui i czy wystarczy 4 m. kotłownia?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 03.04.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Oj coś ten znajomy przesadza.Przesadza jeżeli mówi,że spalił 3 tony ekogroszku i niczym innym domu nie dogrzewał.Wypytaj go dokładnie.Kotłownia 4 m2 to bardzo mało na taki rodzaj kotła.A skład opału masz jakiś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 04.04.2004 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Jesli nigdy nie palilas w piecu to warto odwiedzic kogos kto ma kociol na wegiel/drewno i przygladnac sie obsludze, czystosci etc Dla niektorych moze to byc szokujace Gdyby kotlownie na paliwa stale byly bez wad to nie bylo by zapotrzebowania na gaz i olej opalowy. Wielu ma ten problem: komfort czy niskie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry1 04.04.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Z tego co wiem kocioł na groszek jest praktycznie bezobsługowy podobnie jak na olej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 04.04.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Jerry 1 ! Teoretycznie Jerry,teoretycznie bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtus-wika 04.04.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 bezobslugowy to on jest jak juz nasypiesz groszek do podajnika jak wybierzesz popiol jak zniesiesz opal do kotlowni przed sezonem !!! POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 04.04.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 wegiel 28kcal granulacji groszek na sląsku kosztuje 280zł/tone .Popiół z kotła wysypuje sie raz na tydzien .Ten kocioł jest prawie bezobsługowy.Uzytkuje go od pazdziwrnika i jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 04.04.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Prosba do andrzejj_Prosze napisz jak wyglada obsluga.Jak czesto trzeba uzupelniac paliwo, jak jest z rozpalaniemczy pomieszczenie z kotlem bardzo sie brudzi etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 05.04.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Tylko dlaczego to się nazywa "eko". Chyba przesada. Niedługo wszystko będzie eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 05.04.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 hey, sam użytkuję taki kociołek od listopada i spełnia moje oczekiwania. Z tym eko to może i lekka przesada - ale w Tychach traktują założenie takiej kotłowni jako inwestycję proekologiczną i coś dopłacają. Kociołek jest obsługowy, tj. w zimie należy raz na 3 dni dosypać węgla do podajnika i średnio co zasyp węgla wyrzucić popiół (niezbyt ekologiczny). Latem, kiedy piec ogrzewa tylko cwu, dorzucać należy co 2 tygodnie podobno (jeszcze nie wypróbowałem sezonu letniego). Do obsługi należy doliczyć czyszczenie pieca co 4-8 tygodni, zależnie od jakości węgla i trybu pracy. I to jest najbrudniejsza robota - bo nie da się nie ubrudzić wyciągając z pieca przez wyczystki wiadro sadzy, za to komin mało co się zabija . Węgiel w okolicach Wrocławia kosztuje z przywozem 360-370 PLN za tonę, workowany do 400 PLN. Kotłownia nie jest super czysta (jak to przy węglu), zrzuca się go łatwiej niż normalny węgiel (groszek się lepiej łąduje i toczy do piwnicy ) a brudu jest o wiele mniej niż przy miale węglowym. Nie wiem, jak bardzo ma ocieplony domek ten Ktoś, kto spalił 3 tony przez zimę przy 200 m2, ja mam domek po części nie ocieplony i od listopada do tej pory spaliłem przy 200 m2 powierzchni 6 ton przy ustawieniach 20 st. dzień/18 noc i temperaturze cwu 45 st. (cyrkulacja). W sumie jestem z pieca zadowolony, obsługa raz na 3 dni jest raczej mało uciążliwa, bo m.in. odpada taka czynność, jak rozpalanie... No i da się zainstalować pokojówkę, umożliwiającą wygodne sterowanie temperaturą w domu. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts