reebok 09.08.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Witam! Zamierzam kupić kocioł od Witkowskiego i nie mam pojęcia który sterownik wybrać Titanic czy Cobra PID. Do Cobry muszę dopłacić 500zł, czy warto? U Witkowskiego polecają Titanic i mówią, że 90% sprzedają Titanic. Szukam na forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Kocioł 19kw z podajnikiem ślimakowym, palnik ekoenergia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Wziąłbym Cobrę bo ją dobrze znam, Titanica na pewno poleciłbym do tłoka, też fajny sterownik za parę złotych można dokupić do niego pilota i jest dość wygodny.Musisz mieć kawałek chaty że bierzesz taki duży kociołek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reebok 09.08.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Wziąłbym Cobrę bo ją dobrze znam, Titanica na pewno poleciłbym do tłoka, też fajny sterownik za parę złotych można dokupić do niego pilota i jest dość wygodny. Musisz mieć kawałek chaty że bierzesz taki duży kociołek ? Mam 120m+50m garaż+bojler 120L. Stare budownictwo, ale ściany grube 36cm + 3cm styropian pomiędzy pustakami. Taki mi polecili 19KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Dach masz ocieplony ? garaż raczej nikt nie grzeje do 22 czy 23 stopni, bojler też nie jakiś olbrzym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reebok 09.08.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Tak dach ocieplony styropian i papa termozgrzewalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 To trochę ci przesadzili z tym polecaniem. Dopisz ile tego styro i jak wiesz to jaka lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.08.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam! Zamierzam kupić kocioł od Witkowskiego i nie mam pojęcia który sterownik wybrać Titanic czy Cobra PID. Do Cobry muszę dopłacić 500zł, czy warto? U Witkowskiego polecają Titanic i mówią, że 90% sprzedają Titanic. Szukam na forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Kocioł 19kw z podajnikiem ślimakowym, palnik ekoenergia. Pozdrawiam Zerknij na opis http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy-wg-Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reebok 13.08.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 To trochę ci przesadzili z tym polecaniem. Dopisz ile tego styro i jak wiesz to jaka lambda. Styro 20cm. Instalator podpowiedział mi taką opcję, aby zamówić sterownik IRYD PID, który obsługuje siłownik zaworu mieszającego. Do tego panel pokojowy i czujnik pogodowy. Co sądzisz o tym? Mam zawór czterodrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Styro 20cm. Instalator podpowiedział mi taką opcję, aby zamówić sterownik IRYD PID, który obsługuje siłownik zaworu mieszającego. Do tego panel pokojowy i czujnik pogodowy. Co sądzisz o tym? Mam zawór czterodrożny. Musisz jeszcze mieć głowicę z siłownikiem ( około 400pln ) na zaworze żeby miał jak sterować. IRYD to nowy sterowniczek i dość dopasiony jak na cenę. Można do niego podpiąć firmowego pilota ( 100pln ), działa również jak czujnik pokojowy ale po kablu ( jest w zestawie z pilotem 20m ) W przypadku Cobry głowica tak samo do dokupienia i moduł Alligator ( około 380pln ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reebok 13.08.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Musisz jeszcze mieć głowicę z siłownikiem ( około 400pln ) na zaworze żeby miał jak sterować. IRYD to nowy sterowniczek i dość dopasiony jak na cenę. Można do niego podpiąć firmowego pilota ( 100pln ), działa również jak czujnik pokojowy ale po kablu ( jest w zestawie z pilotem 20m ) W przypadku Cobry głowica tak samo do dokupienia i moduł Alligator ( około 380pln ) Panel pokojowy chciałem Auraton 2025, a głowicę z siłownikiem 270zł mówił instalator. Tylko na jakiej zasadzie to działa? Po co wtedy ten czujnik pogodowy jak sterownik temperaturę będzie czytał z panelu pokojowego. Powiedzmy, że ustawiam 21 stopni na panelu pokojowym, gdy temperatura ta zostanie osiągnięta w pomieszczeniu co się dalej dzieje? panel pokojowy daje sygnał, aby siłownik zamknął zawór mieszający? i gdy temperatura w pokoju spadnie do 20stopni, to znowu otwiera zawór mieszający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.08.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Panel pokojowy chciałem Auraton 2025, a głowicę z siłownikiem 270zł mówił instalator. Tylko na jakiej zasadzie to działa? Po co wtedy ten czujnik pogodowy jak sterownik temperaturę będzie czytał z panelu pokojowego. Powiedzmy, że ustawiam 21 stopni na panelu pokojowym, gdy temperatura ta zostanie osiągnięta w pomieszczeniu co się dalej dzieje? panel pokojowy daje sygnał, aby siłownik zamknął zawór mieszający? i gdy temperatura w pokoju spadnie do 20stopni, to znowu otwiera zawór mieszający? Do Iryda PID możesz dokupić za 35zł czujnik pogodowy. Ustawiasz krzywą grzewczą dla temp. zaewnętrznych dopisujesz temperatury za zaworem mieszającym. Druga opcja, to kupujesz takiego Auratona 2005 i wówczas masz do ustawienia parametr o ile zmniejszyć nastawę temp. za zaworem na czas utrzymania temp. powietrza Jakby co, pisz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reebok 16.08.2012 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Zamówiłem kocioł 19KW ze sterownikiem IRYD. Jak dotrze do mnie dam znać jak się sprawuje. Na razie nic nie dokupuje. Ustawie go "na sucho" bez pogodynki i regulatora pokojowego, zobaczę jakie spalanie zimą będzie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 08.09.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Dopiszę się tutaj bo też ginę w gąszczu sterowników a planuję na już zakup czegoś to mojego Ekocentra 25KW na ekogroszek ze ślimakiem.Teraz zarządza nim GECO 2-stanowy. Główne cele:- wyjście z kotłowni - czyli mniej grzebać, szczególnie przy wentylu WBS-6A z przesłonką- myślę, że wskazane byłyby strefy, najlepiej Pn-Pt + Weekend- CWU bez znaczenia - mam bojler, ale nie używam. CWU grzeje przepływowy gazowy.- poziom skomplikowania sterownika bez różnicy Moje typy:- kiedyś był Bruli - bo internet itd., ale jest dość drogi + to ciągle 2-stanowiec, ma niby pogodowe sterowanie + strefy, ale dawek nie koryguje- Cobra lub Skorpion Plus - o ile Cobra ma gdzieś instrukcję to Skorpion Plus[chyba nowość] nigdzie - nie mogę znaleźć różnicpomiędzy tymi dwoma sterownikami oprócz ceny- ostatnia nowość wybajerzony IRYD Plus fuzzy buzzy itd. Jakieś wskazania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Jack zajrzyj na mój wątek z przeglądem sterownikówSkorpion jeszcze tam nie opisałem, bo czekam na ostateczną szatę graficzną i oficjalną jego prezentację. Na chwilę obecną dostępny jest dla dwóch firm. Skorpion Plus ma kolorowy wyświetlacz, tyle,że mniejszy jak Cobra i strefy dobowe (cobra ma tygodniowe)Znajdziesz go na mojej stronieMa wyjście na termostat pokojowy oraz USB do aktualizacji softu, nie ma jednak wyjścia RS-485 na moduły rozszerzeń.On ma być prosty w obsłudze i przystępny cenowo Cobra ma większy wyświetlacz, wybór między strefami dobowymi/tygodniowymi i wyjście RS-485 na moduły rozszerzeń, jeżeli dodatkowych rzeczy potrzebujesz. Iryd PID obsługuje 4pompy i zawór mieszający. Można dobrać czujnik pogodowy z przewodem, pogodowe sterowanie można ustawić dla układu kotła C.O. oraz dla układu za zaworem mieszającym. Dobrać idzie na chwile obecną dwa proste piloty, jednym z domu mozna sterować temp. na kotle lub w pomieszczeniu (działanie na pompę c.o. i temp. na kotle) a drugi do sterowania układem za zaworem, będzie sterował tylko temp. za zaworem i wpływał na pracę pompy za zaworem. Musisz zadać sobie pytanie czym chcesz sterowac i co Ci jest naprawdę potrzebne i niezbędne Edytowane 9 Września 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 09.09.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 W tym wątku byłem już wcześniej, ale tam jest surowizna... Uważam, że palę tym GECO średnio bądź dobrze, jedynie mam dosyć spędzania czasu w kotłowni. Wiadomo, że PID PIDowi nierówny i bardziej też chodzi mi o tą stronę.Podejrzewam, że Cobra i Skorpion będą bazowały wewnętrznie na tym samym trzonie oprogramowania, więc pomiędzy nimi pozostaje różnica w osprzęcie itd.IRYD - to też ciekawostka, bo na stronie producenta Prond cisza o tym sterowniku.Taka mega nowość?? Obecnie najbardziej ciekawy wydaje się ten IRYD, ale o ile o Cobra[Puma] PID czytałem już rok temu albo dalej to wyników palenia IRYDem nie widać.Do zalet doliczam ową pogodówkę. Czytałem całą instrukcję IRYDa4 tabele ustawień - użytkownika/serwistanta/instalatora/producenta.Chce mnóstwo danych a w sumie w tabeli użytkownika sam mam mu podać parametry podawania, przerw i mocy dmuchaw. Rozumiem, że automatyka ma się tutaj tak naprawdę dla producenta, ponieważ jak producent[znający pracę swojego kotła]większość parametrów poustawia pod siebie to OK - natomiast zwykły laik takiego sterownika raczej nie kupi bo zginie w parametrach. Mi to nie przeszkadza, bo ja lubię elektronikę - tylko mam takie przemyślenia po przestudiowaniu instrukcji. Pytanie brzmi - jak ten PID IRYDa wygląda w porównaniu do efektów osiąganych przez Cobrę, czy Rt09 itd. ?Widzę też, że Bruli zaczyna się automatyzować - najnowszy do podglądu znalazłem w wersji 0.1.17.8 - ciekawe jakie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.09.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Jeden z softów jest dobrany w/g moich doświadczeń w tym irydzie.Więc ja go ustawiam na ten soft. Coś więcej z dłuższej praktyki będę jednak mógł powiedziec za ok. 2miesiące, bo przerabiam aktualnie instalację, aby wykorzystac wszystkie funkcje tego sterownika oraz Cobry z Alligatorem. Przez pierwsze 2miesiące a być może do grudnia będę pracował na tym Irydzie, później chciałbym przeskoczyć na Cobrę z Alligatorem. Tak, strona producenta dawno nie była aktualizowana, ale główny dystrybutor hurtowy tych sterowań ma już go na swojej tapecie (nie mówię w żadnym wypadku o sobie - dla jasności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 09.09.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Jeden z softów jest dobrany w/g moich doświadczeń w tym irydzie. Więc ja go ustawiam na ten soft. Nie rozumiem do końca. Sterownik np. kupiony u Ciebie ma inny soft niż inne w obiegu, czy jak? Jak wygląda aktualizacja oprogramowania w przyszłości?? Wysyłka do serwisu czy samodzielnie jak u konkurencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Nie rozumiem do końca. Sterownik np. kupiony u Ciebie ma inny soft niż inne w obiegu, czy jak? Jak wygląda aktualizacja oprogramowania w przyszłości?? Wysyłka do serwisu czy samodzielnie jak u konkurencji? Nie, w menu serwisowym jest grupa gotowych softów z nastawami do wyboru, część jest jeszcze pusta, powielona, ale jeden z tych gotowych zestawów jest przygotowany pod moje preferencje. Ja go zwyczajnie wybieram przy wysyłce. Z aktualizacją trochę bardziej skomplikowana sprawa: a) albo wysyłka b) albo zakup logera do aktualizacji softu (narzędzie serwisowe producentó bądź instalatorów) c) będzie możliwa, po dodaniu dodatkowego modułu rozszerzającego dalej funkcjonalność sterownika, ale nie spodziewam się wcześniej jak w okolicach lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 10.09.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 To z aktualizacją kiszka.Jak algorytm będzie do poprawki to albo marznę kilka dni, albo stękam całą zimę.Przy takim zaawansowaniu sterownika i aktualnej konkurencji muszę przyznać, że jest to spory minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts