Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z klocków styropianowych - za i przeciw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również rozważaliśmy taką możliwość i podjęliśmy decyzję na nie.

1) Technologia tak naprawdę niesprawdzona. Kto wie co zostanie z takiego domu po 30 latach.

2) Wszystko na stelażach albo na bardzo długich kołkach a betonu wewnątrz tej "formy" styropianowej niewiele.

3) Dom ciepły, ale jak wiadomo - kij ma dwa końce - jak termos. Niebezpieczeństwo pojawienia grzyba na ścianach - musi być wentylacja na medal.

Od grudnia mieszkam w takim domu - bez zastrzeżeń.

Wentylacja rzeczywiście na medal, ale z tymi bardzo długimi kołkami do mocowania - one muszą być dłuższe - a nie bardzo długie.

Budowałem własnoręcznie i następny też zbuduję z tego. Jest to zdecydowanie najtańsza technologia murowana. W trakcie budowy żartowałem, że jak dorosły facet bawi się klockami to się z niego śmieją, więc kupiłem Izodom i buduję dom, a zabawa przednia.

Tynki wykonałeś tylko z GK i nic innego nie stosowałeś?

Pustak TERMOMUR w srodku beton . Na zewnatrz siatka i tynk akrylowy . w srodku plyty GK na klej . malowanie farba emulsyjna biala .To wszystko ta technologia niczego wiecej nie wymaga. W zimie cieplo miesiecznie za gaz 250 - 350 pln.Zaznaczam dom okolo 140 m2.

Jutro u nas sa targi budownictwa i szef THERMODOMu bedzie mial prelekcje o domach pasywnych. Bylem juz na szkoleniu robionym przez nich i jestem przekonany do ich technologii, ale jeszcze jutro popytam o pare szczegolow.

Z tego co wiem, to:

- wytrzymalosc ogniowa takiej sciany: 1 h

- steropian przepuszcza powietrze i nie kondensuje wilgoci.

- laboratoryjne badania potwierdzaja zachowanie parametrow fabrycznych steropianu do 150 lat.

Firma robi bezplatne przeliczenia ile bedzie potrzeba klockow po przedstawieniu projektu i mysle ze powinienes do nich zadzwonic w sprawie tej grubosci, to Ci wiecej wyjasnia.

Mieszkam w takim domu już 6 lat, więc doświadczenie mam już spore.

Mogę wszystkim z czystym sumieniem polecić ten sposób budowy domu.

Po 1: można go wykonać sposobem gospodarczym czyli z pomocą

rodziny znajomych itp. - łatwy sposób budowy

Po 2: wszystkie informacje na temat wilgoci, grzybów itp są nieprawdziwe. U nas w domu jest wentylacja normalna czyli grawitacyjna

i to wystarcza (oczywiście sprawna wentylacja)

Mieszkania są suche bez żadnych grzybów.

Po 3:Bardzo długie kołki to tez przesada, muszą być dłuższe od normalnych o 5 cm. Firma która montowała mi kuchnię nie mała żadnych problemów z zawieszaniem szafek kuchennych.

Po 4: I to jest najważniejsze - ogrzanie domu 150 m2 kosztuje mnie każdej zimy ok. 1000,- zł za gaz (grudzień - marzec, w tej kwocie jest też ciepła woda + gotowanie, ogrzewanie podłogowe).Przed włączeniem ogrzewania i po jego wyłączeniu dom ogrzewamy kominkiem.

Pozdrawiam wszystkich którzy są za a nawet przeciw też.Hej

Z żoną zastanawiamy się cały czas czy budować z izodomu. Nawet rozmawialiśmy ze sprawdzoną firmą która taki dom by nam wybudowała, ajest to podobno ważne by wszystko najlepiej wykonywała jedna firma. Powiedzieli nam, że jeżeli nie będziemy przesadzali to koszt pod klucz powinien być nie większy niż 15oo pln za m2.

Ciekaw jestem jak to się ma w porównaiu do innych.

Pozdro 8)

Z żoną zastanawiamy się cały czas czy budować z izodomu. Nawet rozmawialiśmy ze sprawdzoną firmą która taki dom by nam wybudowała, ajest to podobno ważne by wszystko najlepiej wykonywała jedna firma. Powiedzieli nam, że jeżeli nie będziemy przesadzali to koszt pod klucz powinien być nie większy niż 15oo pln za m2.

Ciekaw jestem jak to się ma w porównaiu do innych.

Pozdro 8)

• 2 weeks później...