Jani_63 04.04.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Normalnie wiedza tajemna potrzebna do obsługi tego waszego systemu.Jakieś problemy przy zespalaniu elementów, potrzebny instruktor z odpowiednim stopniem wtajemniczenia potwierdzonym certyfikatem.Przypomina mi to utratę gwarancji na perforację nadwozia i układ przeniesienia napędu z powodu zamontowania radia poza serwisem. Im więcej informacji udzielasz, tym mniej jestem do niego przekonany.Robicie problemy tam gdzie ich nie ma, i nikt produkujący podobne systemy ich nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emruk 04.04.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 To jest niemiecki produkt, mamy wyuczone niemieckie zasady. Nie ma żadnych problemów, zresztą ja ich nie widzę. Pomijając szczegóły, etapy prac to: uformowanie terenu pod fundament, fundament, kondygnacja, strop razy ilość samych kondygnacji, sukcesywnie co kondygnacje wylewamy beton, zakończenie odpowiednie dla wykończenia dachu, odpowiednie podpory przy ścianach nie tyle by utrzymać wypełniający beton w środku co by utrzymać ścianę w idealnej pozycji. Staramy się tylko uniknąć tego co trzyma klientów nadal przy tradycyjnej technologii czyli opowieści czy pogłosek o naporze betonu rozsadzającym ściany przy zalewaniu czy zalewaniu charakterystycznych wypustek elementów betonem co uniemożliwia nałożenie kolejnych warstw. Trzeba mieć również pojęcie jak się do tego zabrać, rozplanować pracę. Elementy są bajecznie proste w montażu, bez wymyślnych kształtów i skomplikowanych udziwnień. Naszym atutem jest materiał (jego cechy) oraz wykonanie elementów (ocynkowane mosty zatopione w procesie produkcji, charakterystyczne wgłębienia) i jak już wspomniałem wcześniej prostota elementów. Jeżeli ktoś czuje się na siłach aby postawić dom w tej technologi bez uprzedniego przeszkolenia czy pomocy instruktora nie mamy nic przeciwko bo jest to w stu procentach wykonalne, ale nie chcemy by nasza marka traciła na jakości poprzez złe opinie inwestorów dzięki ich wykonawcom (podwykonawcom), którym brakowało fachu i coś się nie udało z ich niekompetencji a później odwrócili kota ogonem i zrzucili winę na technologię. Chcemy być jak najbardziej pomocni inwestorowi i "ściągnąć z niego" większość problemów z wykonaniem projektu (bez myślenia, doborze podwykonawców etc). Zasięg naszych produktów mówi sam za siebie i "bije na łeb na szyję" nie jedną technologię, która jest na polskim rynku: Niemcy, Grecja, Irlandia, Litwa, Portugalia, Rumunia, Rosja, Hiszpania, Sudan, Turcja, Szwajcaria. Nadszedł czas na Polskę. To ciężkie wyzwanie dla nas z powodu ogromnej różnicy podejścia inwestorów oraz ważny sprawdzian dla polskich klientów bo muszą postawić na odpowiednią ofertę, a tylko jedna da zadowalającą jakość. Przepraszam moderatora za końcówkę ostatniego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Normalnie wiedza tajemna potrzebna do obsługi tego waszego systemu. Jakieś problemy przy zespalaniu elementów, potrzebny instruktor z odpowiednim stopniem wtajemniczenia potwierdzonym certyfikatem. Przypomina mi to utratę gwarancji na perforację nadwozia i układ przeniesienia napędu z powodu zamontowania radia poza serwisem. Im więcej informacji udzielasz, tym mniej jestem do niego przekonany. Robicie problemy tam gdzie ich nie ma, i nikt produkujący podobne systemy ich nie widzi. Moim zdaniem takie podejście firmy jest jednak uzasadnione. System szalunku traconego jest prosty i skuteczny, ale jego zastosowanie wymaga pewnego minimum wiedzy i doświadczenia. Reklamowanie go jako systemu podobnego "klocków Lego" jest IMHO błędem. Samo składanie "klocków" jest rzeczywiście proste, ale już zbrojenie, dobór konsystencji betonu, wzmocnienia ścian podczas betonowania, wcale takie proste nie jest. Wybudowałem swój dom w technologii szalunku traconego i to co piszę opieram na własnym doświadczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 05.04.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Oczywiście podejście "My ze śwagrem przy flaszce dom stawialim" jest błędne, ale po drodze do instruktora jest jeszcze konstruktor, kierbud i jakiś majster, dla których takie zagadnienia jak zbrojenie, jakość betonu czy wzmocnienia konstrukcyjne na czas zalewania nie są wiedzą tajemną.IMO pomiędzy uproszczeniami, a brakiem wyobraźni i odpowiedzialności jest duża różnica.I myślę że Twój systemodawca nie wycofał gwarancji dlatego że budowałeś bez ekipy przez niego przysłanej, a mimo to dom stoi i spełnia oczekiwania w nim pokładane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 15.04.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Moze i ja sie dolacze, jako posiadacz domu zbudowanego z klockow styropianowych. Samo skladanie faktycznie jest bajecznie proste - ale juz zalewanie takie nie jest. Bardzo latwo o wypaczenie, czy wypychanie klockow. Tak wiec doswiadczeni i/lub zdrowy rozsadek procentuje. Inna kwestia, ktora moim zdaniem jest slaba strona systemu to wykonczenie scian wewnetrznych. Z tego co mi wiadomo w zasazie mozna zastosowac tylko klej zsiatka i ew. do tego kartongips na wierzch. Niestety tynk cementowo-wapienny podobno sie nie utrzyma.... aczkowliek nie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci. Mnie osobiscie bardzo podobaloby sie wykonczenie tynkiem tradycyjnym zamiast gipsu (gladzie sa "be" ). Jezeli ktos wie czy jest jakis sposob - prosze o wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 16.04.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Moze i ja sie dolacze, jako posiadacz domu zbudowanego z klockow styropianowych. Samo skladanie faktycznie jest bajecznie proste - ale juz zalewanie takie nie jest. Bardzo latwo o wypaczenie, czy wypychanie klockow. Tak wiec doswiadczeni i/lub zdrowy rozsadek procentuje. Inna kwestia, ktora moim zdaniem jest slaba strona systemu to wykonczenie scian wewnetrznych. Z tego co mi wiadomo w zasazie mozna zastosowac tylko klej zsiatka i ew. do tego kartongips na wierzch. Niestety tynk cementowo-wapienny podobno sie nie utrzyma.... aczkowliek nie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci. Mnie osobiscie bardzo podobaloby sie wykonczenie tynkiem tradycyjnym zamiast gipsu (gladzie sa "be" ). Jezeli ktos wie czy jest jakis sposob - prosze o wskazowki Trzeba bylo budowac dom w systemie tradycyjnym, a teraz narzekasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emruk 06.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Moze i ja sie dolacze, jako posiadacz domu zbudowanego z klockow styropianowych. Samo skladanie faktycznie jest bajecznie proste - ale juz zalewanie takie nie jest. Bardzo latwo o wypaczenie, czy wypychanie klockow. Tak wiec doswiadczeni i/lub zdrowy rozsadek procentuje. Inna kwestia, ktora moim zdaniem jest slaba strona systemu to wykonczenie scian wewnetrznych. Z tego co mi wiadomo w zasazie mozna zastosowac tylko klej zsiatka i ew. do tego kartongips na wierzch. Niestety tynk cementowo-wapienny podobno sie nie utrzyma.... aczkowliek nie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci. Mnie osobiscie bardzo podobaloby sie wykonczenie tynkiem tradycyjnym zamiast gipsu (gladzie sa "be" ). Jezeli ktos wie czy jest jakis sposob - prosze o wskazowki W systemie ARGISOL ze względu na właściwości materiału można kłaść tradycyjny tynk bez problemu nawet techniką maszynową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 19.05.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Jestem na etapie projektowania dopiero swojego przyszłego domku. Projektując myślę również o technologii budowy. Brałem pod uwagę BK400 24cm + 20cm styro, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad rozwiązaniem tutaj opisanym. Przejrzałem strony thermomuru i izodomu2000. Nie mogę znaleźć rozwiązania ETS Dom. Strona jest chyba nieaktywna. Za każdą informację, link do firm wykonujących takie styropianowe kształtki, będę wdzięczny. Tak samo za cenniki. Zastanawiam się czy w tej technologi można postawić ścianki fundamentowe? Chodzi mi o takie rozwiązanie, że stawiam najpierw kształtki na ławie, obsypuje ziemią i zalewam (oczywiście z niezbędnym zbrojeniem). Następnie układam kolejne kształtki i już ciągnę ściany w górę. Można tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 21.05.2011 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 jestem na etapie projektowania dopiero swojego przyszłego domku. Projektując myślę również o technologii budowy. Brałem pod uwagę bk400 24cm + 20cm styro, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad rozwiązaniem tutaj opisanym. Przejrzałem strony thermomuru i izodomu2000. Nie mogę znaleźć rozwiązania ets dom. Strona jest chyba nieaktywna. Za każdą informację, link do firm wykonujących takie styropianowe kształtki, będę wdzięczny. Tak samo za cenniki. Zastanawiam się czy w tej technologi można postawić ścianki fundamentowe? Chodzi mi o takie rozwiązanie, że stawiam najpierw kształtki na ławie, obsypuje ziemią i zalewam (oczywiście z niezbędnym zbrojeniem). Następnie układam kolejne kształtki i już ciągnę ściany w górę. Można tak? można bez problemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 21.05.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 To bardzo dobra informacja. Wydaje mi się, że takim sposobem łatwiej pozbyć się możliwych mostków na linii fundament-ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrex 02.08.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 2 lata temu postawiłem w technologii izodomu budynek gospodarczy. Stoi i bedzie stał dłuzej niz z suporka czy nawet cegły. Za kilka dni ruszam z budowa domu Orion III w tym samym systemie. Technologia jest prosta,ale nawet jak zrobimy niechlujnie szałas to moze sie nam kapać podczas deszczu. Samo składanie to pikus, zbrojenie też, betonowanie juz trochę gorzej. Ale mozna i z pompy po zastosowaniu podpór co 1,5m. Izodom wypozycza podpory - 2 zł netto za szt/ 24h. Koszt żaden. Oszczędność ogromna. Jeśli ktoś umie czytac to spokojnie postawi w tej technologii. Plusy 1. niskie koszty 2. szybkość budowy 3. brak peknięć i rys na scianach 4. łatwe wykonanie bruzd pod instalacje 5. brak mostków termicznych 6. gładkie ściany -brak odchyłek od pionu i poziomu- strop 7. brak koniecznosci docieplenia ścian 8. tanie wykonanie tynku - klej +g-k 9. sztywna konstrukcja budynku 10. tak jest to termos - w zimie mam ciepło w lecie chłodno, ściany nie akumulują ciepła, w zimie rozpalam i po 15 min mam juz cieplo, 11 duza oszczędność energii na ogrzewaniu 12 gadki o tym ze ściana nie oddycha są dla idiotów- u nich ściana docieplona styropianem oddycha 13 dość istotna rzecz brak zawilgoceń ścian bo beton jest oddzielony od płyty g-k styropianem 14 teściowa mówiła ze sie zawali, a to stoi i teraz juz nie mówi od rzeczy Minusy 1.trzeba być dokładnym w wykonaniu 2. ponizej 200m2 sciany izodom nie dowozi kształtek na budowę bezpłatnie 3. jeszcze nie wiem czego by sie tu czepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.08.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 też jestem za... mieszkam pięć lat w domu zrobionym w systemie thermomur, jest to rewelacyjne rozwiązanie dla inwestorów "tymi ręcami " i nie tylko... jeżeli będę się jeszcze kiedyś budował to na pewno w tej technologii naprawdę ciężko znaleźć jakąś konkretną wadę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.08.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 też jestem za... mieszkam pięć lat w domu zrobionym w systemie thermomur, jest to rewelacyjne rozwiązanie dla inwestorów "tymi ręcami " i nie tylko... jeżeli będę się jeszcze kiedyś budował to na pewno w tej technologii naprawdę ciężko znaleźć jakąś konkretną wadę... A dokładnie jakiej grubości ściany zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 A dokładnie jakiej grubości ściany zrobiłeś? u siebie mam TH 250. budowałem ściany w 2001r, wtedy standard to było 5cm styropianu więc jak ja miałem 10 to wydawało się ful wypas;) obecnie zrobił bym o wiele grubsze..., bo jak sie robi samemu to cena jednego klocka nie jest taka straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.08.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 u siebie mam TH 250. budowałem ściany w 2001r, wtedy standard to było 5cm styropianu więc jak ja miałem 10 to wydawało się ful wypas;) obecnie zrobił bym o wiele grubsze..., bo jak sie robi samemu to cena jednego klocka nie jest taka straszna. Ja buduje właśnie swój dom z TH450 skończyłem parter i będę zalewał strop no i myślę że będę miał full wypas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.08.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Ja buduje właśnie swój dom z TH450 skończyłem parter i będę zalewał strop no i myślę że będę miał full wypas . jakiej wielkości chatka, jakie ogrzewanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 04.08.2011 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 260m2 +przy tym 100m2 garaż ,kotłownia i 2 pom.gospodarcze .podłogówka w płycie i podłogówka w stropie a pędzić to ma PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.08.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 260m2 +przy tym 100m2 garaż ,kotłownia i 2 pom.gospodarcze .podłogówka w płycie i podłogówka w stropie a pędzić to ma PC ja mam 154m2, w całym domu podłogówka na kablach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enterman 04.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Czy moglibyśmy się do kogoś z Was wprosić z Małżonką na oglądnięcie domu powstającego z klocków. Jesteśmy zdecydowani na budowę w TH450 ale chcielibyśmy zobaczyć to w praktyce. Jesteśmy z Bielska, więc najlepiej gdzieś na Śląsku / Małopolsce / okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 04.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Czy moglibyśmy się do kogoś z Was wprosić z Małżonką na oglądnięcie domu powstającego z klocków. Jesteśmy zdecydowani na budowę w TH450 ale chcielibyśmy zobaczyć to w praktyce. Jesteśmy z Bielska, więc najlepiej gdzieś na Śląsku / Małopolsce / okolicach. To niestety do mnie daleko pomorskie 80 km do koszalina przy trasie 25 Bydgoszcz-Koszalin miejscowość Rzeczenica mam zrobiony właśnie parter i przygotowuje się do zalania stropu było by co pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts