Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chlopie, jak masz jakieś projekty na oku to każdym projekcie masz kosztorys jego wybudowania więc w czym problem?wybierasz drozsy lub tans
Chyba nie myślisz, że uwierzę w kosztorys strony, która sprzedaje projekty? Oczywiście, że zależy im na sprzedaży projektów, więc kosztorys będzie zaniżony.

Po drugie: http://z500.pl/projekt/Zx41_v1,Wersja-ze-zmienionym-ukladem-funkcjonalnym/kosztorys.html - nie wiele wnosi do tematu. Równo dobrze mogli napisać +30 tys więcej, dlatego zbieram samodzielnie informacje, ale jest to bardzo ciężkie, dlatego proszę o pomoc na forum.

To licz prosto 3000 zł/m2 powierzchni uzytkowej tyle będzie cię kosztował dom i na który się zdecydujesz cenowo to wyslij do wszystkich styropianowych i niech ci wycenia bo inaczej to ciężko zrobić chyba że pi razy drzwi
to już dzisiaj jestem niemal pewny na budowę w tech quad lock.

widzę że nawet to co proste da się skomplikować aby jakoś zwrócić uwagę potencjalnego inwestora ...:cool:

a gdzie tu jakaś zaleta ...???

Chyba nie myślisz, że uwierzę w kosztorys strony, która sprzedaje projekty? Oczywiście, że zależy im na sprzedaży projektów, więc kosztorys będzie zaniżony.

Po drugie: http://z500.pl/projekt/Zx41_v1,Wersja-ze-zmienionym-ukladem-funkcjonalnym/kosztorys.html - nie wiele wnosi do tematu. Równo dobrze mogli napisać +30 tys więcej, dlatego zbieram samodzielnie informacje, ale jest to bardzo ciężkie, dlatego proszę o pomoc na forum.

jakoś nie kumam...

co wspólnego ma cały kosztorys na papierze jakiegoś gotowca do ścian z klocków...???

Chodzi o to że kolega ma kilka projektów na oku i chciałby wiedzieć ile który bedzie kosztował w klockach więc mu mowie żeby sie zdecydował po kosztorysach bo podobnie będzie z klocków na zasadzie tani,droższy,najdroższy
Chodzi o to że kolega ma kilka projektów na oku i chciałby wiedzieć ile który bedzie kosztował w klockach więc mu mowie żeby sie zdecydował po kosztorysach bo podobnie będzie z klocków na zasadzie tani,droższy,najdroższy
Niezupełnie. Tylko ten tutaj przedstawiony wyżej budowałbym z klocków, ponieważ wydaje się najtańszy(płyta, bryła, płaski dach), jeżeli miałbym się skusić na inny projekt to i z innych materiałów(wtedy już i dach nie płaski tylko dwu spadzisty, itd.).

Dlatego też kosztorys z podanej strony jest dla mnie nic nie warty, a zakładanie z góry 3000zl/m2 jest nielogiczne i doskonale o tym wiesz, dlatego pytam o inne koszta i potrzebuję informacji jak je określić, bo same ściany jak tylko dostanę aktualne cenniki z odpowiednich firm będzie wiedział ile wyjdą. Przydałoby mi się trochę informacji o instalacjach w budynku, cenie betonu, o oknach, itd. - wiem, że wszystko zależy od konkretnego budynku, ale chociaż widełki, albo odnośniki do stron, gdzie mogę uwzględniając odpowiednie parametry poznać w przybliżeniu gotowe ceny.

Bez określenia czy cena domu zacznie się od cyfry "2" czy "3", albo nawet "1"(uwzględniając własne siły i kontakty) nie jestem wstanie zdecydować się na konkretną technologię i projekt.

No chlopie wiem dobrze o czym pisze! Tylko ty jeszcze nie wiesz o czym piszesz! Co ci pomoże wiedzą na temat ceny betonu przy budowie domu czy nawet wyboru projektu! Licz 3000 za m2 i masz cenę i koszt budowy swojego domu w wersji oszczednej! Czy nie możesz tego zrozumieć?
pierwszy raz spotkałem się z quad-lock dzięki twojemu wpisowi. obejrzałem ich filmy instruktażowe i jedno muszę stwierdzić - to nie jest dla amatora! ba! nawet niejednemu budowlańcowi sprawi niemało kłopotów. poza tym ilość metalowych klamer, a co za tym idzie mostków termicznych, imho dyskwalifikuje ten system w budownictwie energooszczędnym

Jak bym nie był i nie widział to bym nie zabierał głosu - klamry są z polietylenu Nie wiem co oglądałeś ale na pewno nie to co ja :).

Edytowane przez mic81
widzę że nawet to co proste da się skomplikować aby jakoś zwrócić uwagę potencjalnego inwestora ...:cool:

a gdzie tu jakaś zaleta ...???

co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile)

co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile)

popieram Jaśka. Moim zdaniem łatwiej jednak ogarnąć zwykłe kształtki. Izodom też ma w produkcji pustaki z przekładkami z plastiku - produkują je tak jak pisałeś żeby nie wieźć powietrza ale u nich ta zasada dotyczy eksportu - choć jak sobie zażyczysz z plastikowymi przewiązkami to takie Ci przywiozą. Nie wiem jak z Thermomurem. Przy budowie masz gotowy element a nie bawisz się w spinanie wewnętrznej warstwy z zewnętrzną. No i aspekt energo - może mało znaczący ale jednak - w gotowych elementach w miejscu gdzie są przewiązki na przekroju ściany masz samo ocieplenie - w zależności od grubości pustaka np.u mnie 45cm izolacji). Pozostałe przestrzenie z betonem to izolacja 30cm. Na 400 m2 ścian bo tyle mam budynku ocieplonego 45 cm izolacji mam 46 m2 !!! Teraz jak to policzyłem to aż się wierzyć nie chce :) (przewiązka ma 6x12cm - 72cm2 -> x4 bo jest 4 na każdy metr bieżący = 288cm2 -> 1152cm2 /m2 -> 460800 cm2/400m2 -> 46,08m2 w skali całego domu). To ściana o długości 15 metrów i wysokości jednej kondygnacji gruba na 45 cm z litego styropianu. Ale to taki bonus :)

Czy efekt "sera szwajcarskiego" ze ściany który uzyskuje się w związku z przewiązkami styropianowymi to wada czy zaleta ? Argumentem przeciw jest problem wieszania ciężkich elementów w przypadku tchy styropianowych przewiązek ale jak tak patrze na swoje mieszanie to ewentualny problem mógł by wystąpić z dwiema wiszącymi szafkami w kuchni - czyli jakiś promil z całości ścian :).
Daj też wycenić do thermodomu z zor i daj znać jak wyszły oferty cenowo przy tej samej grubosci ściany

pewnie nie prędzej jak za pół roku :) bo etap wyboru projektu już się ciągnie 4 miesiące - co chwile inny a pewnie i tak wybiorę ten który był na samym początku. Jest ich za dużo.

Argumentem przeciw jest problem wieszania ciężkich elementów w przypadku tchy styropianowych przewiązek ale jak tak patrze na swoje mieszanie to ewentualny problem mógł by wystąpić z dwiema wiszącymi szafkami w kuchni - czyli jakiś promil z całości ścian :).

u mnie wszystko wisi na płycie k-g a nie na styropianie ...:cool:

no jak dla ciebie jest łatwiejsze to buduj ...

potem pochwal się jak ci poszło ...:yes:

Jak mi pokazesz tradycyjna tachnologie murowania, ktora bedzie mniej skomplikowana, pracochlonna i szybsza od gotowych szalunkow styropianowych to Ci uwierze :p

Jak sobie wymurujesz z 1 wieniec i kilka nadprozy to szybko zejdziesz na ziemie (zaszalujesz, zazbroisz i pozalewasz).

Pozdrawiam

u mnie wszystko wisi na płycie k-g a nie na styropianie ...:cool:
Szafki kuchenne też ? Nie ma z tym problemu ? Jak się je zapakuję to ważą trochę. Nie trzeba się wiercić w rdzeń betonowy ?

no jak dla ciebie jest łatwiejsze to buduj ...

potem pochwal się jak ci poszło ...:yes:

wzbraniam się z budowaniem samodzielnym bo się raczej do tego nie nadaje - ale jak już coś powstanie nie omieszkam się "pochwalić"

Jak mi pokazesz tradycyjna tachnologie murowania, ktora bedzie mniej skomplikowana, pracochlonna i szybsza od gotowych szalunkow styropianowych to Ci uwierze :p

Jak sobie wymurujesz z 1 wieniec i kilka nadprozy to szybko zejdziesz na ziemie (zaszalujesz, zazbroisz i pozalewasz).

Pozdrawiam

nie rozumiem, przecież ja nic nie pisze o tradycyjnych metodach, tylko o systemach szalunków traconych - dalej to dla mnie priorytet mimo że prawie na pewno nie będę się w to bawił sam (czytaj tymi rencami) bo nie mam na to za bardzo czasu ani tez nie czuję się specjalnie budowlańcem i mógłbym ( raczej na pewno) coś zrobić źle

Edytowane przez mic81

bardzo Was proszę, nie piszcie bzdur że wieszanie na ścianie budowanej w systemie "klocków" to kłopot. A może wieszanie w ceramice jest wygodne?

Do wszystkiego potrzeba odpowiedniego dybla.

A co do kształtek z klamrami. Ja bym się w to nie bawił. Do mnie przyjechały gotowe klocki z przewiązkami ze styropianu. Nie trafia do mnie argument (ktoś wyżej napisał) że po co wieźć powietrze?

A co mnie to obchodzi, skoro Izodom2000 płaci za transport klocków powyżej pewnej ilości? U mnie na wcale nieduży dom, wyszło tyle metrów (230m2) że za transport nie zapłaciłem ani grosza.