vega1 03.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 zaraz Ci ktoś napisze, że w razie wojny, kula karabinowa trafiając na przewiązkę, może zabić kogoś w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 zaraz Ci ktoś napisze, że w razie wojny, kula karabinowa trafiając na przewiązkę, może zabić kogoś w środku mrówki wyniosą , kury wydziobią ,myszy gniazda zrobią ... mój stoi już 11 lat i jeszcze oznak takich działalności nie zauważyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Też to wszystko słyszałem ale wybudowałem się z tego i nie żałuje a inni zazdroszczą wydatków na ogrzewanie oj zazdroszczą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja również nie płacilem i miałem 2 transporty.można policzyć na jakiej wysokości nie ma przewiazek styro i można wiercic bez obawy o trafienie na taką przewiazke dzięki amigo1974 za konkretną odpowiedz na taką liczyłem - zacząłem wątpić już że się tu cokolwiek dowiem. A z tymi transportami to już nie jest tak jak wam się wam obu wydaje (Tobie + vega1). To, że coś jest wliczone w cenę nie znaczy że jest za darmo. Jak będę ich prosił o wycenę to zapytam o cenę loco / franco budowa. Wtedy się okaże ile kosztuję wożenie "powietrza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.02.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 z tego co wiem, powyżej 220m2 klocków, transport jest gratis w dowolne miejsce w kraju. Mówię o Izodom2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Nie ma problemu mogę ci od razu podać koszt tego darmowego transportu bo w thermodomie pan który mnie obsługiwał powiedział mi to bez problemu. Jest to koszt 3% .Tyle bym dostał wiecej rabatu gdybym sobie sam odebrał towar. Ale w twoim przypadku nie sądzę żebyś potrzebował 2 transportów nawet z tym powietrzem a z tych skladanek też będą liczyć 1 transport no chyba że na własną rękę coś myślisz ale nie przesadzal bym z tym transportem i powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Nie ma problemu mogę ci od razu podać koszt tego darmowego transportu bo w thermodomie pan który mnie obsługiwał powiedział mi to bez problemu. Jest to koszt 3% .Tyle bym dostał wiecej rabatu gdybym sobie sam odebrał towar. Ale w twoim przypadku nie sądzę żebyś potrzebował 2 transportów nawet z tym powietrzem a z tych skladanek też będą liczyć 1 transport no chyba że na własną rękę coś myślisz ale nie przesadzal bym z tym transportem i powietrzem dzięki ( szacuje pewnie około 1200 zł) - nie wybrałem producenta kształtek, ba nawet projektu jeszcze nie mam Może to będzie izodom może thermomur a może jeszcze ktoś inny, każdy dostanie możliwość wyceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 04.02.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jak bym nie był i nie widział to bym nie zabierał głosu - klamry są z polietylenu Nie wiem co oglądałeś ale na pewno nie to co ja . https://www.youtube.com/user/ICFbuildings Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikroszkopka 09.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam, Chciałabym się dowiedzieć czy Waszym zdaniem dom z bloczków styropianowych zda egzamin do wybudowania domku na działce. Oczywiście domek ma być calo roczny, ale zimą pewnie nie będzie się tam jeździć co weekend. Chodzi mi o to czy po dużym wychłodzeniu łatwo da się go nagrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 09.02.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam, Chciałabym się dowiedzieć czy Waszym zdaniem dom z bloczków styropianowych zda egzamin do wybudowania domku na działce. Oczywiście domek ma być calo roczny, ale zimą pewnie nie będzie się tam jeździć co weekend. Chodzi mi o to czy po dużym wychłodzeniu łatwo da się go nagrzać? bardzo łatwo się nagrzewa Chyba najłatwiej ze wszystkich technologii w których są stawiane przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofwieczor 10.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Mam pytanie czy ktoś budował dom z kształtek, ale mieszanej z technologią tradycyjną tzn. prawdopodobnie, jedna ze ścian w moim domu będzie ścianą z cegły nie tynkowanej, oczywiście mogę po wylaniu ściany wymurować przed nią od strony wewnętrznej ścianę z cegły, ale po co mnożyć koszty. Najszybciej byłoby wymurować tradycyjnie ścianę z cegły w miejscu łączenia ze ścianą z kształtek zostawić strzępia lub wypuścić zbrojenie, aby ściany dobrze się połączyły, potem normalnie docieplić, ten fragment. Opcją byłoby np. murowanie ściany przy zastosowaniu systemu z łącznikami polipropylenowymi i po prostu w fugi w ścianie z cegły mógłbym dać te łączniki, problem to jak tu idealnie trafić w miejsca łączenia kształtek. Można też wymurować, dać kształtki z łącznikami, nie wchodzącymi w fugi ściany murowanej, podparte deskowaniem i zalać betonem, po związaniu kształtki będą się trzymać w betonie. Myślałem tez o czymś takim: czyli ściana z kształtek z wewnętrzną okładziną z gliny więcej info http://sri.isorast2000.com/index.php?pr=Clay_block i tutaj ale coś im się kolumny porozjeżdżały: http://www.agbud.pl/isorast_produkty_1.html Jakby ta ściana wyglądała po zabetonowaniu jak na pierwszym obrazku to w całym domu nie robiłbym tynków, a takie pomysły też są ponieważ rozważam budowę z amerbloków, których nie będę tynkować . Problem jak tej ściany nie pobrudzić betonem(pewnie folia przy betonowaniu), no i mleczko wyciekające z połączeń kształtek glinianych, ale pewnie i tak będą pomalowane, więc to akurat nie duży problem. Inny problem to czy ktoś się spotkał z łączniem ścian systemów dwóch grubości np 45 z 25-35 cm, na długości na jednej ściany, tutaj wynika to z tego że na części elewacji będę miał drewno i tam gdzie będzie drewno potrzebuje ruszt, oczywiście mogę wyciąć w kształtkach wnęki na ruszt, ale lepiej dać bloczki o mniejszej grubości na to ruszt, między ruszt dodatkowe ocieplenie i na to elewacja drewniana. Pytanie czy zamki od dwóch grubości pasują do siebie. Te pytanie trafią też do dostawców systemów, ale oni często mówią tak żeby klient kupił, a potem niech się martwi(no chyba że dają swoja ekipę), interesują mnie doświadczenia z "pierwszej linii frontu", zaznaczam, że nie planuję budować sam, tylko znaleźć ekipę którą już działała z tym systemem. Edytowane 10 Lutego 2013 przez krzysztofwieczor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuarek 01.03.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 https://www.youtube.com/user/ICFbuildings o tu znalazłem po polsku już to widziałem na targach wygląda interesująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zawieja 16.03.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam Czy ktoś mógł by nas czyli mnie i męża zaprosić do takiego domu wybudowanego owej technologi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 16.03.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam Czy ktoś mógł by nas czyli mnie i męża zaprosić do takiego domu wybudowanego owej technologi:) jak będziecie w górach kiedyś to przejazdem możecie wpaść. Inaczej za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 17.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam Czy ktoś mógł by nas czyli mnie i męża zaprosić do takiego domu wybudowanego owej technologi:) Ja najwcześniej zacznę na wiosnę 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Wpis ode mnie dziennika a propos betonowania całej kondygnacji: Dzięki Katti nawet nie wiesz jaka to radość dla mnie, a szczególnie po dzisiejszym dniu Dziś udało nam się zabetonować ściany. Nie bez przygód.... ale po kolei folia którą zabezpieczone były trzy pierwsze warstwy ustawione jeszcze w zeszłym roku została przecięta nad przestrzenią na beton i przymocowana tak aby nie ubrudzić zamków pustaków. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183270&d=1365794934 nie wszędzie się to udało ale większość zamków mam nadzieję jest OK. Zobaczymy jutro kiedy ściągnę folię. Wnętrze ściany i widoczne zbrojenie poziome. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183271&d=1365794936 Zalewanie podzieliliśmy na etapy - pierwszy to około 4-5 pustaków i tak na około całego domu. W momencie zalania całego obwodu wrócić mieliśmy do początku i zalać do docelowej wysokości czyli do 11-tego pustaka. Pręty pionowe wkładaliśmy już w beton, czyli po zalaniu około 4-5 pustaków szliśmy dalej a jedna osoba wtykała pręty jednocześnie sztychując nimi beton. jeszcze jeden chłopak opukiwał delikatnie pustaki niewielką deseczką. Zalaliśmy ponad połowę i pojawił się pierwszy problem- pękła nam ściana na wysokości 4-5 pustak -i około 1/3 kubika betonu wylądowało na posadzce ;( Szybko załataliśmy dziurę i podstemplowaliśmy osłabione miejsce. Jak się okazało było to miejsce prawdopodobnie z wyciętą przewiązką łączącą wewnętrzną i zewnętrzną część pustaka i przez to osłabione. Zaraz potem zalaliśmy ponownie to miejsce - tym razem było OK. Niestety podobna historia trafiła się w pokoju biurowym gdzie wyłamał się pustak 5 warstwy na długości około 35 cm. Tu już nieco mniej betonu wylądowało na posadzce ale wystarczająco żeby mi ciśnienie skoczyło do 200-tu Dokończyliśmy pierwszy etap i poprosiłem betoniarkowego o około 40 minut przerwy żeby woda z betonu wyszła na powierzchnię. Nie mogliśmy przerwać ani odmówić betonu bo ten już cały był na działce i kręcił się w drugiej gruszce. Po przerwie laliśmy dalej. Przyznam że po drugim wyłamaniu miałem duszę na ramieniu i ze sporym niepokojem lałem beton do zadanej wysokości O dziwo ściany z pustaka 25 cm nie wykazywały żadnych oznak słabości. Poniżej zdjęcie zalanego "parapetu" w biurowym. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183272&d=1365794940 A tutaj coś co zauważyłem dopiero po zakończeniu betonowania http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183273&d=1365794943 Uffffffffffff Na zdjęciu niżej widać załatany fragment - widać górę pęknięcia. podstawialiśmy bloczki i oparliśmy deski - całość podstemplowana. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183274&d=1365794946 A tu jeszcze skrzynia z wylaną króciutką ścianą nośną - 15 cm. w projekcie była z bloczków ale w żaden sposób nie dałoby się jej połączyć ze ścianą styro więc wycięliśmy otwory, skręciliśmy belkę, dowiązaliśmy do wąsów wpuszczonych w ścianę styro i zaszalowaliśmy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183275&d=1365794948 Na koniec dnia EcoHouse prezentował się tak. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183276&d=1365794951 Nadproże nad oknem jadalni jest tymczasowe - miało jedynie trzymać wymiar pomiędzy ścianami. Docelowo będzie o dwa pustaki wyżej Wnioski: - betonowanie całej kondygnacji jest dla inwestorów o mocnych nerwach - jeśli betonować całą kondygnację to podpory gęściej niż zaleca producent - zwracać baczną uwagę przy wznoszeniu ścian aby każdy docięty pustak miał na dwóch końcach przewiązkę - naroża dodatkowo stemplować - lejek do betonowania nie sprawdziłby się przy pompie, lepszym rozwiązaniem jest folia - druga kondygnacja będzie zalewana na po trzy lub cztery warstwy a nie jedenaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatko22 16.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 WitamCzy ktoś mieszka lub buduje dom z "klocków" z okolic Białegostoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalnie 30.04.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Klocki lego bardzo w porządku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enterman 19.07.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam, czy ktoś buduje się na Śląsku? Z chęcią wprosilibyśmy się zobaczyć jak powstaje taki domek:) Jeżeli trzeba do przyjedziemy z łopatami, taczką i gumofilcami, żeby nasz przyjazd nie był bezproduktywny:) Ewentualnie czy moglibyśmy odwiedzić kogoś, kto się już wprowadził do domku z klocków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.07.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam, czy ktoś buduje się na Śląsku? Z chęcią wprosilibyśmy się zobaczyć jak powstaje taki domek:) Jeżeli trzeba do przyjedziemy z łopatami, taczką i gumofilcami, żeby nasz przyjazd nie był bezproduktywny:) Ewentualnie czy moglibyśmy odwiedzić kogoś, kto się już wprowadził do domku z klocków?? Mam takie samo pytanie do osob, ktore w okolicy Krakowa zamieszkuja dom z klockow:P Idealnie byloby w trakcie murowania, ale zamieszakly dom tez chetnie nawiedze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts