amigo1974 19.07.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ja mieszkam na pomorzu ale zapraszam jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.07.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Miłoszenko my lecimy właśnie z "murowaniem" drugiej kondygnacji zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.07.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Miłoszenko my lecimy właśnie z "murowaniem" drugiej kondygnacji zapraszam A dlugo wam zejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ktoś może planuję budowę z klocków w najbliższej przyszłości ? może było by połączyć siły w negocjacjach cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malin1 17.09.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witajcie. Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem i dostałem wycenę z thermodomu i rozważam plusy i minusy choć minusów praktycznie brak to ciągle zastanawiam się czy ekipa czyli ja i osoby mi pomocne poradzimy sobie z tym wszystkim i ogarniemy misję bo choć altankę swoimi rencami zbudowałem to dom jest dopiero wyzwaniem. Zobaczymy co wyjdzie bo jeszcze dużo mam znaków zapytania. Może mi ktoś wytłumaczyć czy pierwszą warstwę klocków trzeba stawiać na zaprawie czy zalewa się odrazu bo nie mogę jakoś wyobrazić sobie tego połączenia, przecież beton będzie wyciekał bo nie jest to szczelne na 100% znaczy połączenie między bloczkiem betonowym fundamentu a powiedzmy klockiem lego.Kolejny problem to ściany działowe i nośne w środku, które będą z bloczków bo jednak trochę chcę by akumulowały ciepło i tu problem jak je łączyć ze ścianami zewnętrznymi.Co z osadzeniem okien z roletą montowaną nad oknem bo w tradycyjnym sposobie to sobie tą skrzynkę zakryje styro i po problemie a tu jak to ogarnąć by mieć pod kontrolą mostki termiczne i co z ciepłym montażem okien? Czy jest taka szansa by odwiedzić kogoś co już się wybudował lub buduje bo mamy fundamenty a teraz trzeba podjąć decyzję z czego bo do tej pory miałem sprecyzowane, że 24cm bloczek+20 styro ale, że mam manię a może bardziej fobię na temat mostków termicznych i że i tak budowa kosztuje sporo kasy to można by pozbyć się wielu niechcianych miejsc ucieczki ciepła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 17.09.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ktoś może planuję budowę z klocków w najbliższej przyszłości ? może było by połączyć siły w negocjacjach cen Ja rozważam taką ewentualność. Silke dam do środka plus plyta fundamentowa i może strop betonowy zamiast drewnianego co by akumulacja była... Wlasnie dostalem wycene na Thermomur. Ciekawe czy takie połączenie sił ich w ogóle wzruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.09.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wszystko co potrzebujesz wiedziec powinien CI dostarczyc przedstawiciel. Ja w Krakowie dostalem odpowiedz na wszystkei moje pytania. Na FM jest paru co juz takie domy ma: Jasiek, M.A.G. (buduje), w tym watku tez kilku sie pokazalo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 23.11.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Na zakupy czas więc zapytałem Izodom2000 (tym bardziej że do końca listopada 10 % zniżki ) o wycenę elementów na ściany nośne Projeky Z287L ma ściany nośne tylko na zewnątrz i jedną wspólną z garażem. Ściany zewnętrzne element 15 cm styropianu 15 przestrzeni na beton i 5 cm styropianu wewnątrz. Ścianę wewnętrzna odpowiednio 5/15/5. Cena ze zniżka 29 997 zł brutto za elementy. Poproszę o podanie elementów 25/15/5 na ściany zewnętrzne i zobaczę może się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 A ile m2 ścian nośnych zewnętrznych masz w projekcie? My robiliśmy wyceny wszystkich dostępnych wariantów grubości i dodatkowo z rozróżnieniem na klocki białe i grafitowe. Ponieważ zakończyłem konstrukcje domu to mogę powiedzeć jakie mam odczucia i spostrzeżenia przez co być może łatwiej będzie Wam wybrać wariant budowy: 1. klocki grafitowe są jakby trwalsze i twardsze od białych - tu bez zastanowienia wybrałbym opcję grafitowych. 2. grubość klocków wybrałbym nie 45 cm ale 35 cm z doklejeniem 5-10 cm grafitowego styropianu po wybudowaniu całej konstrukcji - dlaczego? a no dlatego że choćby się nie wiem jak starać to klocki niedgy nie będą idealnie spasowane i zawsze pojawią się minimalne ale jednak szczeliny które później uszczelniałem 3. zalewanie - wyłącznie warstwowe - zalewanie całej kondygnacji uważam z perspektywy czasu za niepotrzebny stres związany z niepewnością czy gdzieś czasem nie strzeli przewiązka i nie będę musiał zbierać kubika betonu z posadzki... choć przyznam że rosnę dziesięć centów jak o tym opowiadam i jaki to nie był wyczyn 4. ściany wewnętrzne z BK ?? nigdy więcej. Połączenie ich z pustakami styro nie jest tu w ogóle problemem ale samo tempo prac, estetyka i łatwość bije na głowę wszystkie inne technologie. To ile czasu zajmuje zbicie deskowania nadproży i wieńców nie mieści się w głowie, podczas gdy przy ścianach z pustaka styro ten problem nie istnieje. 5. Jeśli budowanie z klocków styropianowych to wyłącznie samodzielnie lub jeśli za pomocą ekipy to wyłącznie dowodzonej przez kogoś kto już w tym systemie zbudował dom. Ekipa która robiła nam stropy bardzo chętnie przyjęłaby takie zlecenie ale ja z pewnością nie oddałbym go "zwykłym budowlańcom" bo dla nich czy jest 0,5cm szpary czy 2,5cm to bez znaczenia - byle stało - a w tym systemie marginesem błędu jest 2-3 mm - jeśli jest więcej to po prostu nie zamkną się zamki i doooopa zbita. Takich absurdów mógłbym przytaczać wiele. U nas różnica między 35 cm a 45 wyniosła 14 tys. zakupy grupowe dają spore możliwości negocjacyjne. U nas stanęło na 14% rabatu na elementy ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Mic ja że względu na możliwość podpisania różnicy w VAT być może ten będę chciał zakupić w tym roku z izodomu. Daj znać na priv z jakimś prywatnym adresem podam dane do mojego zamówienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.11.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 A ile m2 ścian nośnych zewnętrznych masz w projekcie? My robiliśmy wyceny wszystkich dostępnych wariantów grubości i dodatkowo z rozróżnieniem na klocki białe i grafitowe. Ponieważ zakończyłem konstrukcje domu to mogę powiedzeć jakie mam odczucia i spostrzeżenia przez co być może łatwiej będzie Wam wybrać wariant budowy: 1. klocki grafitowe są jakby trwalsze i twardsze od białych - tu bez zastanowienia wybrałbym opcję grafitowych. 2. grubość klocków wybrałbym nie 45 cm ale 35 cm z doklejeniem 5-10 cm grafitowego styropianu po wybudowaniu całej konstrukcji - dlaczego? a no dlatego że choćby się nie wiem jak starać to klocki niedgy nie będą idealnie spasowane i zawsze pojawią się minimalne ale jednak szczeliny które później uszczelniałem 3. zalewanie - wyłącznie warstwowe - zalewanie całej kondygnacji uważam z perspektywy czasu za niepotrzebny stres związany z niepewnością czy gdzieś czasem nie strzeli przewiązka i nie będę musiał zbierać kubika betonu z posadzki... choć przyznam że rosnę dziesięć centów jak o tym opowiadam i jaki to nie był wyczyn 4. ściany wewnętrzne z BK ?? nigdy więcej. Połączenie ich z pustakami styro nie jest tu w ogóle problemem ale samo tempo prac, estetyka i łatwość bije na głowę wszystkie inne technologie. To ile czasu zajmuje zbicie deskowania nadproży i wieńców nie mieści się w głowie, podczas gdy przy ścianach z pustaka styro ten problem nie istnieje. 5. Jeśli budowanie z klocków styropianowych to wyłącznie samodzielnie lub jeśli za pomocą ekipy to wyłącznie dowodzonej przez kogoś kto już w tym systemie zbudował dom. Ekipa która robiła nam stropy bardzo chętnie przyjęłaby takie zlecenie ale ja z pewnością nie oddałbym go "zwykłym budowlańcom" bo dla nich czy jest 0,5cm szpary czy 2,5cm to bez znaczenia - byle stało - a w tym systemie marginesem błędu jest 2-3 mm - jeśli jest więcej to po prostu nie zamkną się zamki i doooopa zbita. Takich absurdów mógłbym przytaczać wiele. U nas różnica między 35 cm a 45 wyniosła 14 tys. zakupy grupowe dają spore możliwości negocjacyjne. U nas stanęło na 14% rabatu na elementy ścian. mam 178 m2 ścian nośnych na rysunku czerwone 15/15/5 i zielone 5/15/5 http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/853/epvp.png 1. nawet nie wiem jaki kolor mi zaproponowali - muszę uściślić 2. na to nie wpadłem 3. też myślałem nad warstwowym zalewaniem bo nie chce zamawiać podpór i chyba łatwiej zachować piony 4 planuję ściany wewnętrzne (wszystkie wewnętrzne są działowymi ) z silki 12cm 5. rozważam zatrudnienie ekipy energy-sytem Tomasz Mazurek ul. Rolna 18 34-325 Łodygowice ( polecani przez sam izodom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.11.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 przy większym zamówieniu (np. jak nasze) podpory wynegocjowałem za darmoche i tak naprawdę trzymałem je pół roku za 0 zł pion jednak łatwiej utrzymać z podporami bo regulujesz całą płaszczyznę ściany, ale przy zalewaniu II kondygnacji nie zauważyłem większych trudności z trzymaniem pionu zalewając na trzy razy. Gdybym wszystkie nośne robił z Izodomu to wszystkie działówki zrobiłbym chyba z kartongipsów. Poproszę Izodom o namiary na budowę którą realizowali oni sami w moich okolicach w tym roku żeby ocenić jak im poszło i z jaką dokładnością buduje sam producent. Tak jak pisałem u siebie - u mnie na szkoleniu ze wznoszenia ścian padło z ust głównego szkoleniowca że 0,5cm szczelina między klockami to jeszcze nie jest mostek termiczny.. Byłem też z JMN-em dwukrotnie w Wadowicach na budowie którą polecił nam do oglądnięcia Izodom (rzekomo bardzo ładnie prowadzona budowa) - tam też jakość postawienia pozostawiała sporo do życzenia i za I razem gdy była sama płyta i za II razem gdy były już ściany. Nie twierdzę że u nas nie obyło się bez błędów ale na prostej ścianie nie mieliśmy takich szczelin. źle wypadło u nas właściwie jedynie nadproże nad bramą garażową gdzie podczas zalewania i wibrowania stropu zamki częściowo się rozeszły ale tego nie dało się przewidzieć, a właściwie dało i przewidziałem, ale środki zapobiegawcze jakie zastosowałem w formie podpór w ilości 1 szt/mb okazały się niewystarczające. I ostrzegam przed największym z błędów jakie popełniłem - budowa w zimnej porze roku. Drugim razem już bym się tak nie spieszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Czy rzeczywiście ciężko utrzymać dokładność w budowie z izodomowych elementów czy to wynika głównie z nie wyszkolonych i niechlujnych ekip ?? NIe powiem że mnie trochę nastraszyłeś. Zmierzam grzać prądem więc szczelność to dla mnie podstawa bez niej może być katastrofa. Co do kartongipsów w środku domu to u mnie odpada - dom musi mieć miejsce do akumulacji energii - szczególnie tej taniej za nocnej taryfy Poza płytą oczywiście. Co do nadproża garażu to mimo że w projekcie takowy posiadam jednak przeznaczenie jego już zostało ostatecznie zmienione na pomieszczenie (możne dwa pomieszczenia) techniczno - gospodarcze (zastanawiam się nad sposobem ich wentylacji ale to inna bajka) Martwią mnie natomiast nadproża podcieni i ich słupy betonowe ( front i tył budynku po jednej sztuce) które będą mostkami - kombinuje żeby przedłużyć murłaty i podeprzeć je jakimś czymś drewnianym ponoć da radę tak zrobić - jakoś tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 dokładność to przede wszystkim brak pośpiechu, brak pośpiechu to czas, czas to mamona doświadczenie na pewno jest ważne. ale masz raczej prostą bryłę budynku ( w porównaniu z moim łamańcem) i tylko jeden krótki winkiel (wklęsły narożnik przy wejściu) a te są najtrudniejsze w konstruowaniu. szczelność zapewni ci rdzeń betonowy - tu nie ma obaw a luki w ociepleniu zapiankujesz lub jeśli wybierzesz cieńszy wariant klocków usuniesz doklejając "piątke" styropianu. Ja mam słup i podcienie i uważam że wykluczyłem całkowicie mostki termiczne. Stropowcy patrzyli jak na głupka jak stawiałem słup na stopie wylanej w szalunek płyty Izodom, (stopa została zaklejona również od góry 25 cm wieczkiem z płyty Izodom. Sam słup ocieplony XPS em, ze względów estetycznych po 10 cm od PN i WSCH i 25 cm od PD i ZACH. Podcienie mają po 20cm i 28 cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 25.11.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Dzisiaj się dopatrzyłem oferta na EPS lambda 0,35 26 433 zł a na Neopor 29 997 lambda 0,31 Zostaję przy neoporze bu już się z tą ceną liczyłem. No chyba że uda się wycinąć większy rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.11.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 A masz już może jakąś wstępną wycenę robocizny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 wybudowałem już 2 domy w tym systemie. Jeśli chodzi o niechlujstwo, to tylko zależy od ekipy. Klocki są idealne, wszystko ładnie zachodzi. Bardzo ważna sprawa: najwięcej czasu, radzę poświęcić na ułożenie pierwszej warstwy klocków. Ona musi być ułożona idealnie. Jeśli nie będzie, później już do końca klocki będą zachodzić z kłopotami. Jeśli idealnie zrobicie pierwszą warstwę, później będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.11.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 wybudowałem już 2 domy w tym systemie. Jeśli chodzi o niechlujstwo, to tylko zależy od ekipy. Klocki są idealne, wszystko ładnie zachodzi. Bardzo ważna sprawa: najwięcej czasu, radzę poświęcić na ułożenie pierwszej warstwy klocków. Ona musi być ułożona idealnie. Jeśli nie będzie, później już do końca klocki będą zachodzić z kłopotami. Jeśli idealnie zrobicie pierwszą warstwę, później będzie łatwiej. A stawiałeś z Izodomu czy thermomuru? Idealne?! W życiu !! Różnice na niektórych klockach które dotarły do mnie na budowę wynosiły nawet pół centymetra. Jeśli postawiłeś dwa domy to wiesz że te pół centa ma znaczenie. I wtedy możesz sobie dokładność schować .... między wiersze A tak na poważnie to mieliśmy kilka pustaków które w ogóle nie trzymały wymiaru. Podobnie było u JMN'a więc to nie odosobniony przypadek bo dostawy były w dwóch bardzo różnych terminach. Przestrzegam również przed łączeniem dwóch technologi tj. pustaków z plastikową przewiązką i pustaków ze styropianową przewiązką. Niby jeden producent a pustaki mają minimalnie inny wymiar, są odrobinę dłuższe. U nas sytuacja była taka że domawialiśmy 24 sztuki i przysłali nam właśnie te z plastikowymi przewiązkami. Ile trzeba się omęczyć żeby je najpierw poskładać z tych elementów w jednego pustaka... Pierwsza warstwa jest rzeczywiście bardzo ważna i dlatego jeszcze ważniejsze jest to żeby płyta fundamentowa była idealnie w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.11.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A masz już może jakąś wstępną wycenę robocizny?? nie mam jeszcze dogadanej teraz się spieszę żeby załapać się na rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.11.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 pisałem o Izodom2000. W sumie postawiłem ponad 500m2 ścian w tym systemie, i nie zauważyłem takich odchyłek o jakich piszesz. Co do płyty. Płyta nie musi być idealna. Pierwszą warstwę poziomuje się dając kliniki bądź ścierając styropian od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts