amigo1974 02.02.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Chlopie, jak masz jakieś projekty na oku to każdym projekcie masz kosztorys jego wybudowania więc w czym problem?wybierasz drozsy lub tans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.dzej 02.02.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Chlopie, jak masz jakieś projekty na oku to każdym projekcie masz kosztorys jego wybudowania więc w czym problem?wybierasz drozsy lub tansChyba nie myślisz, że uwierzę w kosztorys strony, która sprzedaje projekty? Oczywiście, że zależy im na sprzedaży projektów, więc kosztorys będzie zaniżony. Po drugie: http://z500.pl/projekt/Zx41_v1,Wersja-ze-zmienionym-ukladem-funkcjonalnym/kosztorys.html - nie wiele wnosi do tematu. Równo dobrze mogli napisać +30 tys więcej, dlatego zbieram samodzielnie informacje, ale jest to bardzo ciężkie, dlatego proszę o pomoc na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To licz prosto 3000 zł/m2 powierzchni uzytkowej tyle będzie cię kosztował dom i na który się zdecydujesz cenowo to wyslij do wszystkich styropianowych i niech ci wycenia bo inaczej to ciężko zrobić chyba że pi razy drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 to już dzisiaj jestem niemal pewny na budowę w tech quad lock. widzę że nawet to co proste da się skomplikować aby jakoś zwrócić uwagę potencjalnego inwestora ... a gdzie tu jakaś zaleta ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Chyba nie myślisz, że uwierzę w kosztorys strony, która sprzedaje projekty? Oczywiście, że zależy im na sprzedaży projektów, więc kosztorys będzie zaniżony. Po drugie: http://z500.pl/projekt/Zx41_v1,Wersja-ze-zmienionym-ukladem-funkcjonalnym/kosztorys.html - nie wiele wnosi do tematu. Równo dobrze mogli napisać +30 tys więcej, dlatego zbieram samodzielnie informacje, ale jest to bardzo ciężkie, dlatego proszę o pomoc na forum. jakoś nie kumam... co wspólnego ma cały kosztorys na papierze jakiegoś gotowca do ścian z klocków...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.02.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Chodzi o to że kolega ma kilka projektów na oku i chciałby wiedzieć ile który bedzie kosztował w klockach więc mu mowie żeby sie zdecydował po kosztorysach bo podobnie będzie z klocków na zasadzie tani,droższy,najdroższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.dzej 02.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Chodzi o to że kolega ma kilka projektów na oku i chciałby wiedzieć ile który bedzie kosztował w klockach więc mu mowie żeby sie zdecydował po kosztorysach bo podobnie będzie z klocków na zasadzie tani,droższy,najdroższyNiezupełnie. Tylko ten tutaj przedstawiony wyżej budowałbym z klocków, ponieważ wydaje się najtańszy(płyta, bryła, płaski dach), jeżeli miałbym się skusić na inny projekt to i z innych materiałów(wtedy już i dach nie płaski tylko dwu spadzisty, itd.). Dlatego też kosztorys z podanej strony jest dla mnie nic nie warty, a zakładanie z góry 3000zl/m2 jest nielogiczne i doskonale o tym wiesz, dlatego pytam o inne koszta i potrzebuję informacji jak je określić, bo same ściany jak tylko dostanę aktualne cenniki z odpowiednich firm będzie wiedział ile wyjdą. Przydałoby mi się trochę informacji o instalacjach w budynku, cenie betonu, o oknach, itd. - wiem, że wszystko zależy od konkretnego budynku, ale chociaż widełki, albo odnośniki do stron, gdzie mogę uwzględniając odpowiednie parametry poznać w przybliżeniu gotowe ceny. Bez określenia czy cena domu zacznie się od cyfry "2" czy "3", albo nawet "1"(uwzględniając własne siły i kontakty) nie jestem wstanie zdecydować się na konkretną technologię i projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 No chlopie wiem dobrze o czym pisze! Tylko ty jeszcze nie wiesz o czym piszesz! Co ci pomoże wiedzą na temat ceny betonu przy budowie domu czy nawet wyboru projektu! Licz 3000 za m2 i masz cenę i koszt budowy swojego domu w wersji oszczednej! Czy nie możesz tego zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.02.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) pierwszy raz spotkałem się z quad-lock dzięki twojemu wpisowi. obejrzałem ich filmy instruktażowe i jedno muszę stwierdzić - to nie jest dla amatora! ba! nawet niejednemu budowlańcowi sprawi niemało kłopotów. poza tym ilość metalowych klamer, a co za tym idzie mostków termicznych, imho dyskwalifikuje ten system w budownictwie energooszczędnym Jak bym nie był i nie widział to bym nie zabierał głosu - klamry są z polietylenu Nie wiem co oglądałeś ale na pewno nie to co ja . Edytowane 2 Lutego 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 widzę że nawet to co proste da się skomplikować aby jakoś zwrócić uwagę potencjalnego inwestora ... a gdzie tu jakaś zaleta ...??? co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Daj też wycenić do thermodomu z zor i daj znać jak wyszły oferty cenowo przy tej samej grubosci ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 02.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile) popieram Jaśka. Moim zdaniem łatwiej jednak ogarnąć zwykłe kształtki. Izodom też ma w produkcji pustaki z przekładkami z plastiku - produkują je tak jak pisałeś żeby nie wieźć powietrza ale u nich ta zasada dotyczy eksportu - choć jak sobie zażyczysz z plastikowymi przewiązkami to takie Ci przywiozą. Nie wiem jak z Thermomurem. Przy budowie masz gotowy element a nie bawisz się w spinanie wewnętrznej warstwy z zewnętrzną. No i aspekt energo - może mało znaczący ale jednak - w gotowych elementach w miejscu gdzie są przewiązki na przekroju ściany masz samo ocieplenie - w zależności od grubości pustaka np.u mnie 45cm izolacji). Pozostałe przestrzenie z betonem to izolacja 30cm. Na 400 m2 ścian bo tyle mam budynku ocieplonego 45 cm izolacji mam 46 m2 !!! Teraz jak to policzyłem to aż się wierzyć nie chce (przewiązka ma 6x12cm - 72cm2 -> x4 bo jest 4 na każdy metr bieżący = 288cm2 -> 1152cm2 /m2 -> 460800 cm2/400m2 -> 46,08m2 w skali całego domu). To ściana o długości 15 metrów i wysokości jednej kondygnacji gruba na 45 cm z litego styropianu. Ale to taki bonus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.02.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Czy efekt "sera szwajcarskiego" ze ściany który uzyskuje się w związku z przewiązkami styropianowymi to wada czy zaleta ? Argumentem przeciw jest problem wieszania ciężkich elementów w przypadku tchy styropianowych przewiązek ale jak tak patrze na swoje mieszanie to ewentualny problem mógł by wystąpić z dwiema wiszącymi szafkami w kuchni - czyli jakiś promil z całości ścian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Daj też wycenić do thermodomu z zor i daj znać jak wyszły oferty cenowo przy tej samej grubosci ściany pewnie nie prędzej jak za pół roku bo etap wyboru projektu już się ciągnie 4 miesiące - co chwile inny a pewnie i tak wybiorę ten który był na samym początku. Jest ich za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Argumentem przeciw jest problem wieszania ciężkich elementów w przypadku tchy styropianowych przewiązek ale jak tak patrze na swoje mieszanie to ewentualny problem mógł by wystąpić z dwiema wiszącymi szafkami w kuchni - czyli jakiś promil z całości ścian . u mnie wszystko wisi na płycie k-g a nie na styropianie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile) no jak dla ciebie jest łatwiejsze to buduj ... potem pochwal się jak ci poszło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 co według Ciebie jest skomplikowane ? jak dla mnie to wydaje się wiele łatwiejsze do ogarnięcia niż chociażby izodom 2000 ( którego nie skreślam - kupie projekt dam do wyceny się zobaczy kto co i za ile) Jak mi pokazesz tradycyjna tachnologie murowania, ktora bedzie mniej skomplikowana, pracochlonna i szybsza od gotowych szalunkow styropianowych to Ci uwierze Jak sobie wymurujesz z 1 wieniec i kilka nadprozy to szybko zejdziesz na ziemie (zaszalujesz, zazbroisz i pozalewasz). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) u mnie wszystko wisi na płycie k-g a nie na styropianie ...Szafki kuchenne też ? Nie ma z tym problemu ? Jak się je zapakuję to ważą trochę. Nie trzeba się wiercić w rdzeń betonowy ? no jak dla ciebie jest łatwiejsze to buduj ... potem pochwal się jak ci poszło ... wzbraniam się z budowaniem samodzielnym bo się raczej do tego nie nadaje - ale jak już coś powstanie nie omieszkam się "pochwalić" Jak mi pokazesz tradycyjna tachnologie murowania, ktora bedzie mniej skomplikowana, pracochlonna i szybsza od gotowych szalunkow styropianowych to Ci uwierze Jak sobie wymurujesz z 1 wieniec i kilka nadprozy to szybko zejdziesz na ziemie (zaszalujesz, zazbroisz i pozalewasz). Pozdrawiam nie rozumiem, przecież ja nic nie pisze o tradycyjnych metodach, tylko o systemach szalunków traconych - dalej to dla mnie priorytet mimo że prawie na pewno nie będę się w to bawił sam (czytaj tymi rencami) bo nie mam na to za bardzo czasu ani tez nie czuję się specjalnie budowlańcem i mógłbym ( raczej na pewno) coś zrobić źle Edytowane 3 Lutego 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 bardzo Was proszę, nie piszcie bzdur że wieszanie na ścianie budowanej w systemie "klocków" to kłopot. A może wieszanie w ceramice jest wygodne? Do wszystkiego potrzeba odpowiedniego dybla. A co do kształtek z klamrami. Ja bym się w to nie bawił. Do mnie przyjechały gotowe klocki z przewiązkami ze styropianu. Nie trafia do mnie argument (ktoś wyżej napisał) że po co wieźć powietrze? A co mnie to obchodzi, skoro Izodom2000 płaci za transport klocków powyżej pewnej ilości? U mnie na wcale nieduży dom, wyszło tyle metrów (230m2) że za transport nie zapłaciłem ani grosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja również nie płacilem i miałem 2 transporty.można policzyć na jakiej wysokosci nie ma przewiazek styro i można wiercic bez obawy o trafienie na taką przewiazke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts