Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z klocków styropianowych - za i przeciw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 350
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Buduje w tej technologii (bloczki ETS). Mam jednak watpliwosci co do betonu, ktorym zalewaja bloczki. Ekipa upiera sie przy zwirze z frakcji 8-16mm bez frakcji 2-8.

Zastanawiam sie nad konsekwencjami betonu opartego na tak grubym zwirze.

Moze ktos mnie oswieci, czy taki beton bedzie mocniejszy, czy slabszy (od opartego na frakcji 2-8)?

• 5 months później...

zaczynam na wiosnę budowę swojego domu z klocków IZODOM 2000. Tylko ściany zewnętrzne. Strop lany tradycyjny. Nie zdecydowałem się na ich kształtki na płytę fundamentową ze względu na cenę która jest zbyt duża. Również z tego powodu nie zdecyduję się na strop w tej technologii tylko zrobię tradycyjny.

Tak więc ściany zewnętrzne tak. Reszta jest za droga.

żadna tajemnica. Klocki mają 35cm czyli 5 styro - 15 beton - 15 styro. Dokładnie nie wiem po ile za szt. kupiłem bo nie mam tu faktury. Jednak nie jest to trudne do obliczenia. Wystarczy od cennika odjąć 20%. Dodatkowo zaoszczędziłem na tym że zamiast klocków 1 metrowych dostałem 2 metrowe (to akurat na siłę bo nie mają w tej chwili 1 metrowych) a te wychodzą taniej. No i w sumie zamówiłem ponad 200 m2 więc transport mam gratis. Za całość dałem około 28 tysięcy +/- jakieś drobne.

Cennik jaki dostałem od firmy IZODOM 2000, chętnym mogę posłać na maila.

mam też cennik Thermomuru. Z początku byłem zdecydowany na ich klocki, jednak wybrałem IZODOM 2000 ze względu na Neopor. Chciałem jeszcze coś dopisać odnośnie obu producentów. Uważam że to iż do dziś nie są produkowane kształtki w kształcie litery L (na naroża) jest delikatnie mówiąc olewnictwem klientów z ich strony.

mam też cennik Thermomuru. Z początku byłem zdecydowany na ich klocki, jednak wybrałem IZODOM 2000 ze względu na Neopor. Chciałem jeszcze coś dopisać odnośnie obu producentów. Uważam że to iż do dziś nie są produkowane kształtki w kształcie litery L (na naroża) jest delikatnie mówiąc olewnictwem klientów z ich strony.

Jeżeli mogę to proszę o Cennik Thermomuru. Jeżeli chodzi o kształtki narożne, formy kosztują fortunę a dostrojenie wtryskarki zajmuje troche czasu i kosztuje ogrom zmarnowanego surowca. Piszę z doświadczeń z pracy przy wtryskarkach w Holandii.

Pozdrawiam.

zakładam że nie sprzedają tego w ilościach kilku sztuk, tylko raczej prowadzą produkcję masową. Tak więc Twój argument do mnie nie dociera. Uważam że taka kształtka L to jedna z podstawowych jakie powinny być w ofercie.

Drugi cennik wyślę za chwilkę.

Patrząc procentowo będzie tych narożników o wiele mniej niż elementów podstawowych, ale było by to duże ułatwienie dla wykonawcy. Jednak wydaje mi się że cena takiego elementu była by wyższa i większość kupujących i tak zdecydowałaby się na dotychczasowe rozwiązanie.

vega1dziękuję za cenniki.

Witam! Ja zaczynam jak tylko aura pozwoli również ze styropianu thermodom th450 mam wycenę na kwotę 55tyś zł brutto. rok temu dawałem do wyceny swój projekt do izodom2000 jak i do ETS dom ale ich wyceny powalały tj ETS około 100tyś a izodom około 75tyś . Nie rozumiem dlaczego niektórzy upierają się na neopor? Przecież cena jest sporo wyższa a współczynnik przy tej samej grubości prawie taki sam jak przy białym styro. No cóż ale tak czy inaczej pozdrawiam kolejnych styropianowych oszołomów!!!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam.

Na rynek polski weszła firma Argisol. On również robią z neoporu. Czy ktoś z Państwa korzystał z ich usług? Jak wygląd wycena na ich kształtkach?

Ja też jestem na etapie wyboru dostawcy kształtek i właśnie oglądałem ich ofertę. Ciekawa o tyle, że mają już gotowe kształtki narożne. I ich sposób łączenia części kształtki (front-tył) wydaje się solidniejszy (łączki metalowe) a technologia lepiej dopracowana niż nasza rodzima.

Niestety nie robią wyceny bezpłatnie, ale wysłałem im ciepłego maila w tej sprawie (bo konkurencja robi), zobaczymy co napiszą (jeśli w ogóle).

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym systemem

Ja też jestem na etapie wyboru dostawcy kształtek i właśnie oglądałem ich ofertę. Ciekawa o tyle, że mają już gotowe kształtki narożne. I ich sposób łączenia części kształtki (front-tył) wydaje się solidniejszy (łączki metalowe) a technologia lepiej dopracowana niż nasza rodzima.

Niestety nie robią wyceny bezpłatnie, ale wysłałem im ciepłego maila w tej sprawie (bo konkurencja robi), zobaczymy co napiszą (jeśli w ogóle).

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym systemem

Już widzę ich wycenę w euro! Aż się boję. Ale jak byś już coś miał to daj znać , może nas mile zaskoczą. Ja im nie dam do wyceny choćby i z tego powodu płatnej wyceny. Gdybym miał pewność że cena będzie podobna to bym na pewno zdecydował ale coż zobaczymy.

Edytowane przez amigo1974

No ja też nie chcę im płacić za wycenę, to trochę głupie żeby płacić za poznanie ceny jakiegoś produktu. Napisałem im, że jeśli chcą mieć w ogóle szansę na zdobycie potencjalnego klienta (czyli mnie) to niech mi zrobią tą wycenę za darmo. Jak nie odpiszą to ich strata, dom budował i tak będę więc gdzieś kupić materiały muszę ale już nie u nich w takim wypadku.

A tak zupełnie z innej beczki - czytając materiały na ich stronie można dostać oczopląsu - chyba tłumaczyli ją poprzez google translator.

No ja też nie chcę im płacić za wycenę, to trochę głupie żeby płacić za poznanie ceny jakiegoś produktu. Napisałem im, że jeśli chcą mieć w ogóle szansę na zdobycie potencjalnego klienta (czyli mnie) to niech mi zrobią tą wycenę za darmo. Jak nie odpiszą to ich strata, dom budował i tak będę więc gdzieś kupić materiały muszę ale już nie u nich w takim wypadku.

A tak zupełnie z innej beczki - czytając materiały na ich stronie można dostać oczopląsu - chyba tłumaczyli ją poprzez google translator.

W sumie to nie zwróciłem na to nawet uwagi. Zobaczyłem tylko że wycena kosztuję resza mnie nie obchodzi technologia taka jak innych producentów może inne kształtki i coś tam jeszcze ale zamysł ten sam więc nie ma się co za bardzo spuszczać nad argisolem z elementów innych producentów też się da zbudować dom więc jak im(Argisol)Nie zależy to mają problem co nie?

Żądanie pieniędzy za podanie ceny to jakiś nowy standard. :p

Dobrze że żywność sprzedają na starych zasadach, bo by się mogło okazać przy kasie że parówki kosztują 25zł/kg. :(

System jest bardziej dopracowany, coś pomiędzy Isorast a naszymi rodzimymi, więc nie przypuszczam żeby było taniej.

Kwestią jest raczej o ile będzie drożej, bo może być i tak, że udogodnienia płynące z dopracowania systemu będą warte ceny.

Na ich stronie podana jest cena 890zł/m2 przy całościowym wykorzystaniu systemu dla SSO

http://www.argisol.pl/index.php?id=130