Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakonczenie budowy domu z lat 70/80 (zagubione pozwolenia i projekt)

Recommended Posts

Witam

posiadam dzialke z domem w zabudowie blizniaczej.

Dom zostal wybudowany w koncowce lat 70 w ramach budowy calego osiedla domow (podobno takie bylo pozwolenie na budowe)

Moja polowa blizniaka nigdy nie zostala "oddana do uzytku" (podobno - jak to sprawdzić?).

Budynek jest w ksiedze wieczystej, i na mapach Urzedu Miasta.

Niestety po zwróceniu się do Urzadu Miasta o wydanie kopii starego pozwolenia na budowe dostałem odpowiedz, ze nie mają go, bo nie przechowuje sie tak starych dokumentow.

W sumie budowa domu była prawie zakonczona (byly okna, instalacje wewnętrzne elektryczne i wod-kan i co).

Nie było podłączenia instalacji do sieci i wylewek.

W tym roku połączyłem prąd (tzw "prąd na budowe") i podpisalem umowe na podłączenie docelowe (termin 08/2013), podłączylem wodę (też tzw. na budowę), licznik gazowy będę mogł podłączyć po zamontowaniu (wymianie) instalacji wewnętrznej.

Muszę wymienić w środku wszystkie instalacje (po 30 latach do niczego się nie nadają) i chciałem zmienić nieco rozmiar okien (w dół i w bok bez naruszania belek na górze).

Chciałem zrobić to zgodnie z przepisami, ale utknąłem bo brakuje mi tego starego pozwolenia nabudowe (również projektu).

Ktoś ma pomysł jak to pociągnąc dalej?

Podobno można zalegalizować samowole - ale to nie do końca mój przypadek bo to nie była samowola...