atomm 10.08.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Witamposiadam dzialke z domem w zabudowie blizniaczej. Dom zostal wybudowany w koncowce lat 70 w ramach budowy calego osiedla domow (podobno takie bylo pozwolenie na budowe)Moja polowa blizniaka nigdy nie zostala "oddana do uzytku" (podobno - jak to sprawdzić?).Budynek jest w ksiedze wieczystej, i na mapach Urzedu Miasta.Niestety po zwróceniu się do Urzadu Miasta o wydanie kopii starego pozwolenia na budowe dostałem odpowiedz, ze nie mają go, bo nie przechowuje sie tak starych dokumentow. W sumie budowa domu była prawie zakonczona (byly okna, instalacje wewnętrzne elektryczne i wod-kan i co).Nie było podłączenia instalacji do sieci i wylewek. W tym roku połączyłem prąd (tzw "prąd na budowe") i podpisalem umowe na podłączenie docelowe (termin 08/2013), podłączylem wodę (też tzw. na budowę), licznik gazowy będę mogł podłączyć po zamontowaniu (wymianie) instalacji wewnętrznej. Muszę wymienić w środku wszystkie instalacje (po 30 latach do niczego się nie nadają) i chciałem zmienić nieco rozmiar okien (w dół i w bok bez naruszania belek na górze).Chciałem zrobić to zgodnie z przepisami, ale utknąłem bo brakuje mi tego starego pozwolenia nabudowe (również projektu). Ktoś ma pomysł jak to pociągnąc dalej?Podobno można zalegalizować samowole - ale to nie do końca mój przypadek bo to nie była samowola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.08.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Normalnie jak przy występowaniu o pozwolenie.Architekt który to wszystko wyrysuje,dostosuje do obowiązujących warunków zabudowy,warunki przyłączy,komplet dokumentów do starostwa i czekać do 65 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts