Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z PW, bufor, kocioł elektryczny - sterowanie

ok1719509853

Recommended Posts

Witam

Stanąłem przed kolejnym dylematem.

Dom zamierzam ogrzewać kominkiem z PW oraz kotłem elektrycznym.

Kominek grzać będzie bufor CO oraz zasobnik CWU. Do sterowania przepustnicy kominka, pomp ładujących bufor CO i CWU zamierzam użyć sterownika Tatarek. Mam dylemat jak rozwiązać sterowanie obwodów wtórnych CO. Gorąca woda z bufora ma trafić na obiegi podłogówki (po podmieszaniu z powrotu), drugi obwód to grzejniki (będą 3 szt) podłączone jak wyżej. Ma tym sterować sterownik a nie użytkownik kręcąc zaworem. Jaki sterownik polecacie zastosować.

Drugi dylemat to jak w taki układ wpiąc kocioł elektryczny? Wszystko ma działać automatycznie. Kiedy temperatura wody w buforze spadnie np do 30 stopni ma załączyć się kocioł elektryczny.

Czy jest na forum użytkownik takiego rozwiązania ?

• 3 weeks później...
  • 7 months później...
  • 7 months później...

Witam.

Mam podobny system tylko z kotłem Dietrich MCA. Do sterowania podłogówką służy zawór trójdrogowy Afriso sterowany przez piec. Grzejniki w łazienkach i piwnicy (jedyne grzejniki w domu) są zasilane z osobnego rozdzielacza z osobną pompą. Całość sterowana jest przez piec sterownikiem pogodowym.