Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy Dom w Idaredach G2

Recommended Posts

Tak też planuje budować się na tym terenie, obecnie jestem na etapie wyboru projektu
fajnie, że teren sie coraz bardziej "zadomowia", w której części bedziesz się budować? Ja przy Działowksiego.

Kamil_Idaredy - Podjechałem ciąć krzaki u mnie na skwerku, zerknełem z ciekawości na postępy u Ciebie i musze przyznać, że imponujące tempo, a wiosny jeszcze nie ma.

pozdr.

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ładnie! Więźbe będziesz robić klasycznie czy zamawiasz prefabrykowaną?

chodzi za mna prefabrykowana tym bardziej, że jeden z moich klientów sie tym zajmuje i może coś taniej udałoby sie załatwić...

z drugiej - robiłem trochę zmian (równałem strop, podnosiłem ściankę kolankową i cały budynek) że chyba lepiej będzie jednak jak ekipa bedzie to robiła na miejscu..

A co sądzisz na ten temat ?

Przy powtarzalnych przekrojach dachu prefabrykacja ma w zasadzie same zalety. Czas, dokładnośc a nawet czasem koszt wykonania. pewniejsze drewno. Idealne płaszczyzny co potem jest istotne przy wykańczaniu. Przy zróźnicowanych przekrojach cena wzrasta dramatycznie (gdzieś na necie są opracowane porówania między klasyczna a prefabrykowaną) ale jak tylko zrobiłeś przeróbki a kształt dachu jest jednakowy w każdym przekroju (albo wiekszości) to myślę warto to przeliczyć. Ja do swojego projektu to wstępnie liczyłem wyszło mi taniej o parę tysiaków ale wiesz to bylo troche po łebkach.

Tu http://www.dachymitek.pl/projekty-typowe.php możesz znaleść porównania na przykładach, ale reklamuja sie tym, więc ja na te porównania patrze ostrożnie:)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Na dzisiaj jesteśmy na początku drogi :D

...

Co do samej budowy to dokonaliśmy niewielkich zmian wg standardowego projektu - najważniejsze to:

- poszerzenie budynku od strony garażu i salonu po 0,5m.

- usunięcie jednego okna "balkonowego" w salonie

- budujemy na płycie fund.

- zlikwidowaliśmy balkon

- zamieniliśmy ustawieniami pomieszczenia przy wejściu (WC i wiatrołap) - zależało nam na zrobieniu normalnego przejścia z domu do garażu

Witam Panie Kamilu.

Zastanawiam się bardzo poważnie nad budową Idaredów i również na płycie fundamentowej. I tu rodzi się pytanie - jakie inne zmiany poza wyrówaniem poziomu podłogi na parterze pociągnęła za sobą budowa na płycie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez karolek75

Witam Panie Kamilu.

Zastanawiam się bardzo poważnie nad budową Idaredów i również na płycie fundamentowej. I tu rodzi się pytanie - jakie inne zmiany poza wyrówaniem poziomu podłogi na parterze pociągnęła za sobą ta zmiana?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witaj,

niesie to ze sobą szereg zmian...

- równy poziom na parterze

- równy poziom na poddaszu

- kwestia ścianki kolankowej na garażu do przedyskutowania (podnosisz poziom o 2 pustaki więc o tyle zmniejsza się ścianka która była w projekcie)

- kwestia schodów (wchodzisz wyżej niż oryginalnie)

To tak z grubsza które kojarzę :)

Edytowane przez Kamil_Idaredy