przemeo 10.08.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam,Temat dla praktyków może banalny ale własnie ich chciałbym prosić o poradę.Kończę budowę instalacji CO i wkrótce ostatnie prace a między innymi montaż wspamnianych zaworów kątowych Verafix. Podłaczenie do grzejników spraw porosta - uszczelnienie gumowe, wystarczy dokręcić i sprawa załatwiona. Zastnawia mnie jednak druga strona tj. zaciśnięcie na rurkach miedzianych dedykowanych złączek VA7200A015. Brak jest tam elementów gumowych i zaciśnięcie na rurce powodowane jest przez silne dokręcienie mufy, która to ściska element mosiężny znajdujący się wewnątrz złącza. Niby żadna filozofia, tak mi się przynajmniej wydawało ale.. Z uwagi na to, że nie ma za co zaworu przytrzymać / kontrować, zakładałem, że wystarczy niewielka siła i mosiądz zaciśnie sie na rurce wystarczająco mocno. Wychodzi jednak na to, że siła musi być znaczna (aż gwint skrzypi) i mam obawy, że przesadzając ułamię w końcu zawór. Czy coś robię źle? A może powinienem posmarować stożki tulei mosiężnej aby ułatwić przesuw a tym samym zacisk? A może powinienem kupić inne złącza bo te są najzwyczajniej do d... Uprzedzajac pytanie dodam, że nie pomyliłem kierunku składania bo praktycznie nie ma takiej możliwośći.Z góry dziękuję za wszelkie cenne uwagi.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts