Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawory kątowe Verafix i złącza, zaciskowe

przemeo

Recommended Posts

Witam,

Temat dla praktyków może banalny ale własnie ich chciałbym prosić o poradę.

Kończę budowę instalacji CO i wkrótce ostatnie prace a między innymi montaż wspamnianych zaworów kątowych Verafix. Podłaczenie do grzejników spraw porosta - uszczelnienie gumowe, wystarczy dokręcić i sprawa załatwiona. Zastnawia mnie jednak druga strona tj. zaciśnięcie na rurkach miedzianych dedykowanych złączek VA7200A015. Brak jest tam elementów gumowych i zaciśnięcie na rurce powodowane jest przez silne dokręcienie mufy, która to ściska element mosiężny znajdujący się wewnątrz złącza. Niby żadna filozofia, tak mi się przynajmniej wydawało ale.. Z uwagi na to, że nie ma za co zaworu przytrzymać / kontrować, zakładałem, że wystarczy niewielka siła i mosiądz zaciśnie sie na rurce wystarczająco mocno. Wychodzi jednak na to, że siła musi być znaczna (aż gwint skrzypi) i mam obawy, że przesadzając ułamię w końcu zawór.

Czy coś robię źle? A może powinienem posmarować stożki tulei mosiężnej aby ułatwić przesuw a tym samym zacisk? A może powinienem kupić inne złącza bo te są najzwyczajniej do d... Uprzedzajac pytanie dodam, że nie pomyliłem kierunku składania bo praktycznie nie ma takiej możliwośći.

Z góry dziękuję za wszelkie cenne uwagi.

Pozdrawiam,