Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robisz ze swoimi śmieciami?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co robisz ze swoimi śmieciami?

Recommended Posts

W mieszkaniu staram się oddzielać papier, plastik i szkło...mam kontenery całkiem blisko. Na działce jeszcze nie doczekałem się śmietnika...ale właśnie mam zamówić taki 1000l. W tej fazie budowy bardzo się przyda. Do tej pory wszystko pakowałem w worki i wywoziłem do miasta. A było tego sporoooo...

Pozdrawiam

Na działce jeszcze nie doczekałem się śmietnika...ale właśnie mam zamówić taki 1000l. W tej fazie budowy bardzo się przyda. Do tej pory wszystko pakowałem w worki i wywoziłem do miasta. A było tego sporoooo...

Tommco

Ile kosztuje dzierżawa takiego kontenera i ile wywóz? Czy mozna tam wrzucać gruz i inne badziewie? Coraz wieęcej tego u mnie na działce!

Aniu, nataszo Z tego co się orientowałem, to taki pojemnik się poprostu dostaje os firmy na czas trwania umowy. Opróżniają go raz w miesiącu (lub pewnie jeśli się chce to częściej). W moich okolicach firma bierze za to z tego co mi powiedzieli sąsiedzi chyba 27 złotyh. Czy na 100% tyle, będę wiedział w tym tygodniu. Ale są to śmieszne pieniądze jeśli weźmie się pod uwagę uciążliwość wywożenia śmieci samemu...

Pozdrawiam

My kupujemy w lokalnym MPO (w Łodzi) worki na śmieci (50 litrów za około 5 zł) - raz na tydzień wywożą /to o śmieciach z budowy/. Na koniec mam zamiar zamówić kontener za 240zł (jednorazowo taki wielki kontener, że da się wrzucić wszystko łącznie z jakimś gruzem itp.) i wywalić już wszystko co zostanie. Papiery spalamy (na razie).

Natomiast w obecnym domu segreguję papier, plastiki (do kontenerów na osiedlu, które mam po drodze z obecnego domu na działkę) i odpadki ograniczne (na kompost). Reszta do puszki (wywóz raz na tydzień).

Dzieki temu wystrcza mam jedna puszka - bo inaczej zgroza. Po prostu góra śmieci.

Segreguję papiery od reszty i to co się da, to do kompostownika. Reszta do kontenera. Chciałam z firmą śmieciową podpisać umowę na pełną segregację (szkło, plastik), ale NIE PROWADZĄ takiej usługi :o Kazali mi się zgłosić do Urzędu miasta. Może jak więcej mieszkańców bedzie na osiedlu, to pomyślimy i o tym. W ankiecie zaznaczyłam, że jak leci bo było to najbliższe prawdy.

• 2 months później...

Aha, po zakupie działki pierwsze co zrobię to założę kompostownik.

A miasto, w którym segregowanie śmieci wszyscy mają "w nosie" to ZGIERZ. Wstyd, wielkie osiedle 650-lecia. Mnóstwo ludzi, pojemniki dla zainteresowanych mogę policzyć, do najbliższego mam 10 minut drogi.

Na szczęście mam psa (niestety nosić to wszystko muszę sama, bo psina jest mała)

U nas się okazało, że firma przywozi raz na na miesiąc 9 worków (dużych) na szkło, plastik, papier i śmieci różne. I to wszystko za 9 zł :o . Każdy "temat" odbierają co dwa tygodnie z przesunięciem. Tak więc jak zamieszkamy to będziemy segregowali (teraz też segregujemy) i kompostowali.

Pozdrawiam

PS. Ta gmina zadziwia mnie z każdym dniem. :o

• 2 weeks później...